Un nou episod în războiul dintre Guvern şi Iohannis. Ministrul Apărării nu acceptă prelungirea mandatului generalului Ciucă la şefia Statului Major al Apărării

-


Ministrul Apărării, Gabriel Leş i-a trimis miercuri dimineaţă o plângere lui Klaus Iohannis pe tema prelungirii mandatului generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major al Apărării unde invocă faptul că decretul preşedintelui este nul întrucât lipsesc semnăturile premierului şi ministrului Apărării.

 

Ministerul Apărării a transmis către Preşedinţie o plângere prealabilă prin care cere anularea decretului de prelungire a mandatului şefului Statului Major al Apărării, urmând ca, dacă Preşedinţia nu anulează decretul, să-l atace şi în contencios.

Plângerea este una prealabilă și a fost trimisă la Palatul Cotroceni. În acest document se arată că decretul prin care şeful statului a prelungit cu un an mandatul șefului Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, nu este unul legal.

Surse din Ministerul Apărării Naţionale au precizat pentru Mediafax, că instituţia a transmis marţi seară către Administraţia Prezidenţială o plângere prealabilă prin care se cere anularea decretului de prelungire a mandatului şefului Statului Major al Apărării, urmând ca, dacă Preşedinţia nu anulează decretul în termen de 30 de zile, plângerea să fie trimisă şi la instanţă, în contencios-administrativ.

„Este vorba despre o plângere prealabilă, paşii legali pentru a ataca un act care, să zicem noi, este ilegal este pentru prima dată la unitatea emitentă şi apoi la contencios-administrativ. (Am cerut -n.r.) să anuleze acel document şi motivele pentru care noi spunem că este ilegal, pentru că nu are semnăturile conform legii”, au susţinut surse militare, pentru Mediafax.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că decretul pentru prelungirea mandatului şefului SMG, Nicolae Ciucă, semnat de preşedintele Klaus Iohannis, nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.

Citeşte şi:

UPDATE.Guvernul continuă războiul cu Iohannis şi atacă în Instanţă decretul de prelungire a mandatului generalului Ciucă la şefia Statului Major al Apărării. Leş: „Eu nu am mers la Cotroceni cu o propunere în plic”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.