Un nou incident în Golful Persic. Un tanc petrolier britanic, hărţuit de ambarcaţiuni ale Gărzilor Revoluţionare din Iran

-


Cinci ambarcaţiuni aparţinând Gărzilor Revoluţionare din Iran s-au apropiat miercuri seara de un tanc petrolier britanic şi au cerut echipajului să oprească nava, dar acestea s-au retras în urma avertismentelor lansate de o fregată britanică care se afla în zonă, potrivit unor surse militare americane, citate de Reuters.

Acţiunea forţelor paramilitare iraniene a avut loc în momentul în care tancul petrolier britanic se afla în zona intrării nordice a strâmtorii Ormuz, au declarat oficialii americani, sub protecţia anonimatului, citaţi de agenţia de ştiri Reuters.

Nava britanică „HMS Montrose, care era şi ea acolo, a îndreptat armele spre ambarcaţiuni şi le-a avertizat prin radio, moment în care acestea s-au dispersat”, a afirmat unul dintre oficiali.

Incidentul s-a produs la aproape o săptămână după ce autorităţile din regiunea britanică Gibraltar, ajutate de forţe speciale britanice, au sechestrat un tanc petrolier iranian despre care se crede că transporta petrol spre Siria, încălcând sancţiunile europene impuse regimului de la Damasc.

Tot miercuri, preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat că Marea Britanie „va suporta consecinţe” pentru faptul că a sechestrat un petrolier iranian în Gibraltar, în contextul escaladării tensiunilor între cele două ţări. Administraţia de la Teheran a cerut eliberarea imediată a navei iraniene.

Petrolierul a fost capturat la circa patru kilometri sud de Gibraltar, într-o zonă pe care Marea Britanie o consideră că îi aparţine, deşi Spania, ce revendică Gibraltarul, susţine că incidentul a avut loc în apele teritoriale spaniole.

Capturarea petrolierului iranian intervine într-un moment sensibil, riscând să amplifice criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia SUA condusă de preşedintele Donald Trump.

Corpul Gărzilor Revoluţionare din Iran a negat informaţiile vehiculate de mai mulţi oficiali americani privind o presupusă tentativă iraniană de a opri un tanc petrolier britanic în Golful Persic, a anunţat agenţia iraniană Fars.

Citeşte şi:

Cui îi este frică de ,,portavionul Crimeea’’?

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.