Un nou pas în depistarea precoce a bolii Parkinson

-


O fostă asistentă medicală din Scoţia i-a ajutat pe oamenii de ştiinţă să descopere cauza indicatorilor olfactivi specifici maladiei Parkinson, crescând astfel şansele de realizare a unui instrument de detectare precoce a acestei boli, scrie Press Association, potrivit Agerpres.

 

Joy Milne, o fostă asistentă medicală din Perth, a observat o schimbare subtilă de miros corporal la soţul său, Les, cu mulţi ani înainte ca acesta să fie diagnosticat cu Parkinson. Aceasta a spus că a observat la soţul ei un miros neobişnuit, de ”mosc” şi ulterior l-a abordat pe un cercetător în cadrul unei conferinţe organizată în Marea Britanie pe tema bolii Parkinson.

De asemenea, un studiu inspirat de presupusa sa capacitate de a mirosi anumite molecule asociate acestei boli a început în 2015 la Universitatea Manchester, iar concluziile studiului au fost publicate luna aceasta în jurnalul ACS Central Science.

Astfel, există premise că această descoperire ar putea contribui la diagnosticarea persoanelor care suferă de boala Parkinson înainte ca primele simptome să îşi facă simţite prezenţa.

”Ceea ce am descoperit sunt câţiva compuşi care se remarcă la persoanele cu boala Parkinson, iar motivul pentru care i-am identificat este că Joy Milne putea mirosi diferenţa. Ea poate mirosi persoanele care au boala Parkinson”, a declarat Perdita Barran, pentru BBC.

În acest sens, oamenii de ştiinţă au imitat simţul mirosului lui Milne cu ajutorul unui instrument numit spectometru de masă.

”Indicatorii biologici volatili” pe care cercetătorii i-au identificat astfel pot ajuta la dezvoltarea unui test simplu pentru detectarea precoce a afecţiunii.

”Ceea ce am putea spera este că, prin diagnosticarea precoce a oamenilor, înainte de apariţia simptomelor motorii, vor deveni disponibile tratamente ce vor putea preveni înaintarea bolii. Aceasta este năzuinţa supremă”, a adăugat Perdita Barran.

În Marea Britanie, una din 350 de persoane este diagnosticată cu boala Parkinson, o afecţiune ce îngreunează deplasarea, vorbirea şi somnul.

În anul 2017, echipa de cercetători din Manchester a identificat anumite molecule prezente în pielea pacienţilor care suferă de boala Parkinson, descoperire făcută după ce Joy Milne, din Scoţia, i-a uimit pe medici cu abilitatea sa de a detecta afecţiunea cu ajutorul mirosului.

Cercetătorii i-au dat acesteia să miroasă douăsprezece tricouri nemarcate, dintre care şase fuseseră utilizate de pacienţi cu Parkinson, iar celelalte şase de voluntari care nu fuseseră diagnosticaţi cu această boală.

Ea a identificat corect toate tricourile purtate de cei care aveau Parkinson şi încă un tricou ce aparţinea unui participant din grupul de control. Trei luni mai târziu, Milne a aflat că această persoană fusese la rândul său diagnosticată cu Parkinson în urma testelor.

Soţul lui Milne a decedat în 2015, la vârsta de 65 de ani.

În prezent, nu există un test prin care să poată fi identificată această boală, diagnosticarea fiind realizată prin observarea simptomelor – aceeaşi metodă utilizată la diagnosticarea în premieră a acestei afecţiuni, în 1817, de către James Parkinson.

Citeşte şi:

Există riscul ca Bucureștiul să rămână fără apă caldă

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.