Un nou virus hepatic ameninţă România. Cine este în pericol

-


Specialiştii au anunţat apariţia unui nou virus care provoacă „Hepatita E”. Acesta se propagă la persoanele cu o igienă precară şi totodată se transmite prin consumul cărnii de porc  neprocesate termic: afumată sau uscată.

 

„Este un virus cu transmitere prin circuit pe cale orală. Și pentru asta vreau să atrag atenția cum se folosesc grupurile sanitare. Dacă folosești mâna dreaptă pentru a te șterge, deschizi robinetul cu mâna stângă, altfel lași pe robinet ce ai luat de acolo. Acest virus așa se transmite”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, manager la Institutul Matei Balș.

Potrivit acestuia, bazinul de transmitere al hepatitei E este determinat de consumul cărnii de porc neprocesate termic.

„Trebuie să terminăm cu prosteala asta că vaccinurile nu sunt bune, că ne fac rau. Virusul hepatic B deocamdată nu putem să îl vindecăm, dar putem să îl ținem sub control și putem preveni infecția”, a adăugat Adrian Streinu-Cercel.

Hepatita E este principala vinovată pentru declanşarea epidemiilor de hepatită acută la nivel mondial, care se răspândeşte în tot mai multe state europene.  Până nu demult, infecţiile cu virusul hepatitic E existau în ţările dezvoltate doar ca urmare a călătoriilor în zone la risc (India, Mexic). Dar numărul cazurilor de hepatită E apărute spontan a crescut în ultima vreme, iar tulpinile virale sunt comune la om şi la unele animale, potrivit „Sciences et Avenir“.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au lansat recent un plan naţional pentru controlul hepatitelor virale în România. Ţara noastră îşi propune să eradicheze hepatita B şi hepatita C până în anul 2030. În Europa, 4,7 milioane de oameni sunt infectaţi cu hepatita B şi 3,9 milioane cu virusul hepatitei C. Iar 10 la sută din totalul bolnavilor de hepatită din Europa sunt români. În ţara noastră, aproximativ 800.000 de persoane au hepatită cronică B, iar 600.000 au hepatită cronică C.

Citeşte şi:

Administratorul unei clinici private din Capitală, reținut

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.