Un posibil nou conflict ruso-ucrainean

-


Scăderea drastică în popularitate a liderului de la Kremlin îl poate forța pe acesta să caute noi teme pentru a-și spori popularitatea.

sursa foto: graphicnews.com

Chiar dacă Vladimir Putin se află abia la începutul noului său mandat prezidențial, este evident că imaginea sa internațională nu poate îndura o lipsă de credibilitate pe plan intern. Având în vedere declinul economiei ruse, combinat cu starea de facto a întregii Rusii, imposibil de reformat, cel mai probabil marile mutări ale locatarului de la Moscova vor avea loc pe plan extern. În această situație este posibil ca Marea Azov să fie o țintă predilectă pentru Vladimir Putin.

Marea Azov reprezintă o întindere de apă delimitată de Ucraina la vest şi nord-vest, de Rusia la est şi nord-est, şi de Crimeea (acum rusească) la sud-vest. Imediat după acapararea peninsulei Crimeea, Rusia a trecut la construcția în 2015 a unui pod peste strâmtoarea Kerch (dintre Marea Azov și Marea Neagră), pentru a aproviziona noul său teritoriu fără a mai tranzita teritoriul ucrainean. Anul acesta podul a fost dat în folosință. Rusia a devenit stăpâna neoficiala a Mării Azov, subliniind acest fapt și prin împânzirea ei de către numeroase vase de luptă.

Acum, lăsând la o parte avantajele militare și economice ale stăpânirii acestei mări, aceasta are și o importantă politică, în sensul în care populația ucraineană, care anul viitor se va prezenta la vot pentru alegerile prezidențiale, este sătulă să mai facă pași îndărăt în fața Moscovei.

Iar denunțarea pe 17 septembrie a Tratatul de prietenie şi colaborare cu Rusia, semnat în 1997, nu este suficientă pentru a astupa gura celor ce vor alege următorul șef de la Kiev. Având în vedere toate acestea, actualul președinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, care se dorește reales, va trebui să aibă o atitudine mult mai dură față de omologul său rus, care culmea, mânat de aceeași dorință de a-și reface imaginea, cel mai probabil îi va răspunde cu aceeași monedă.

Vom avea deci în curând un nou conflict ruso-ucrainean, de această dată în ,,jurul” Mării Azov?

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.