Un senator ALDE acuză: Românii plătesc rate umflate la creditele în lei de ani de zile din cauza ROBOR. Replica BNR

-


Senatorul ALDE Cătălin Zamfir cere BNR sa intervină urgent astfel încât indicele ROBOR să se calculeze în funcție de tranzacțiile de pe piata și nu în funcție de cotațiile care sunt aranjate între bănci. Din cauza ROBOR, de mulți ani, românii plătesc ratele umflate la creditele în lei, susține senatorul.

Zamfir a anunțat că îi va chema la audieri, în Comisia Economică a Senatului, pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și pe Marius Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, pentru a da explicații despre calcularea indicelui ROBOR.

Zamfir a mai solicitat BNR ca de luni să oprească acest mecanism artificial de calculare a ROBOR.

Senatorul ALDE a explicat mecanismul prin care BNR umflă ROBOR. În acest sens a prezentat documente cu date despre ROBOR și cu declarații contradictorii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. De asemenea, acesta a vorbit despre un raport al unei investigații începute în 2008 și încheiate în 2011, însă care nu a fost finalizat cu nicio rezoluție.

„Investigația a început în 2008 și s-a terminat în 2011, însă s-a terminat cu nicio rezoluție. Nu a fost tras nimeni la răspunde și nici nu a fost clasată din lipsa de probe. Trebuia să existe un ordin al președintelui de închidere a acestei investigații să știm că nu este nimic acolo.

Pur și simplu a fost mușamalizată și ținută la dosar. Dacă aceste documente fac obiectul cercetării altor instituții ale statului, e perspectiva lor. Eu fac acest demers doar din perspectiva interesului public. Poate găși aceste documente la Consiliul Concurenței sau la Comisia economică, le pot prezența oricând”, a declarat Daniel Zamfir.

ROBOR este aranjat între bănci?

ROBOR este aranjat între bănci, este umflat în funcție de cotațiile alese de BNR și care stabilesc dobânda la care să se împrumute, când de fapt ROBOR ar trebui să se calculeze în funcție de tranzacțiile între bănci. O să vedeți ce diferența mare există între indicele ROBOR calculat în funcție de cotații.

Astăzi, ROBOR se calculează în felul următor: 10 bănci sunt alese, apoi timp de 15 minute, ele stabilesc o cotație la care se împrumută ele între ele. După 15 minute încetează procedura de fixing, de stabilire a ROBOR, după care în cursul zilei se continuă procedura de împrumut între bănci.

Veți vedea că atunci când se stabilește ROBOR băncile, iar după acele 15 minute veți constat că dobânda e mult mai mică. De asta spun că cer BNR că de mâine să pună capăt acestei practic și prin pârghiile pe care le are să stabilească ROBOR în funcție de tranzacțiile care se fac și nu în funcție de cotații, pentru că veți vedea că sunt bănci care cotează intenționat la valori mari, doar că să ridice acest indice al ROBOR care afectează de ani de zile împrumuturile românilor”, a mai explicat Zamfir.

Replica BNR

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat că parlamentarul ALDE are „probleme de înțelegere a pieței” și că face „un lung șir de confuzii”.

„Piață ROBOR funcționează de mai bine de 10 ani și acum s-a trezit dânsul să spună că e manipulată. (….) A venit cu mailuri de acum 10 ani. Face un lung șir de confuzii și reintrepretări și încearcă să lanseze o confuzie totală”, a declarat, la Digi 24, purtătorul de cuvânt al BNR.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.