Universităţile de medicină din ţară, la mare căutare de absolvenţii de liceu. Profesia de medic a redevenit atractivă

-


Salariile din sistemul medical şi posibilitatea de a profesa în străinătate au readus în prim plan universităţile de medicină din ţară care au fost luate cu „asalt” de absolvenţii de liceu care îşi doresc o carieră în medicină.

La Iaşi, s-a ajuns la medicină generală la o concurenţă de 3,30 pe loc, iar la asistenţă generală de 6 candidaţi pe loc, în primele patru zile de înscrieri. Astfel, de când a început perioada de admitere, la UMF Iaşi e coadă în fiecare dimineaţă. Absolvenţi de liceu din toate colţurile ţării vin să îşi depună dosarul şi la facultăţile din capitala Moldovei. În total, anul acesta UMF Iaşi a scos la concurs 725 de locuri bugetate, la cele opt specializări, dar şi 597 de locuri la taxă, scrie Mediafax.

În momentul de faţă, cea mai cautată facultatea este cea de asistenţă medicală generală, unde după primele patru zile sunt deja 6 dosare pe un loc. Însă şi la Medicină Generală concurenţa este destul de mare. Cei care au vrut să îşi depună dosarele au trebuit să aştepte la rând chiar şi câteva ore. După primele patru zile la Medicină Generală şi-au depus dosarul 989 de absolvenţi de liceul, iar concurtenţa este de 3,30 pe loc bugetat.

De asemenea, rectorul UMF Iaşi susţine că numărul în creştere al celor care aleg să dea la Medicină nu este o surpriză.

„De la an la an, tot mai mulţi tineri optează să dea concurs de admitere la UMF Iaşi, fapt care ne bucură, pentru că o concurenţă mai mare înseamnă creşterea calităţii studenţilor noştri şi, implicit, a actului educaţional. Le doresc succes tuturor candidaţilor!”, a adăugat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.

Şi la Cluj este concurenţă mare la Universitatea de Medicină „Iuliu Haţieganu”

La Cluj, absolvenţi de liceu din Cluj-Napoca, dar şi din alte localităţi din ţară s-au înghesuit în acest an pentru a se înscrie la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Iuliu Haţieganu”, atraşi atât de prestigiul instituţiei, cât şi de salariile mari ale medicilor.

Singuri sau însoţiţi de părinţi sau prieteni, candidaţii au completat dosarele şi au plătit taxa de înscriere, pregătindu-se pentru examenul scris pe care îl vor susţine în 24 iulie. Înscrierile la UMF Cluj-Napoca se desfăşoară în perioada 15 – 19 iulie, în primele trei zile fiind înscrişi peste 1.200 de candidaţi. Universitatea clujeană a scos pentru anul universitar 2019/2020 un număr de 650 de locuri la licenţă buget şi 261 de locuri cu taxă.

Citeşte şi:

Reforma sistemului sanitar se face pe nervii medicilor şi ai pacienţilor

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.