Unul dintre dascălii cu drag de profesie și cu nota 10 la Titularizare speră să obțină măcar un post de suplinitor

-


Ana-Maria Costiuc a luat nota 10 la Titularizare și speră să ajungă măcar suplinitor deoarece nu sunt posturi. Este al zecelea an de când tot dă acest examen, dar niciodată nu și-a găsit un post în vreo școală deși este unul dintre dascălii cu note peste 9 la acest examen.

 

Foto: facebook

Potrivit jurnalistilor de la viața-liberă.ro, profesoara predă știinţe socio-umane de 13 ani. „Anul acesta am avut trei clase de a 12-a la Liceul „Mircea Eliade”. Toţi elevii mei care au ales să dea Bacalaureatul la disciplinele pe care le predau și au promovat examenul. Chiar şi unul dintre ei, cu dificultăţi de învăţare, a mers pe mâna mea, i-am sistematizat materia şi i-am garantat că va lua notă de trecere. Şi aşa a fost. Unul dintre elevi, Alexandru Caramfil, a luat 10 la Logică. Eu nu am copiii mei încă, dar la fiecare început de an şcolar simt că sunt mamă, deci responsabilă, pentru câte 200 de copii”, a povestit profesoara.

Întrebă care sunt lucrurile cele mai importante ca un profesor să fie bun la clasă, profesoara a răspuns: „Să aibă, în primul rând, cunoştinţe de specialitate solide, pentru că n-ai ce căuta în faţa elevilor dacă tu bâjbâi prin materie, n-ai cum să sistematizezi astfel încât să-i faci să priceapă ce trebuie învăţat. Apoi, trebuie să cunoşti, să înţelegi şi să accepţi ritmul lor de asimilare a cunoştinţelor. Nu există elevi care nu vor să înveţe, există profesori care n-au răbdare cu ei. Îţi trebuie tact, dar şi dorinţa de a căuta noi perspective de a preda materia, trebuie să fii creativ. Astfel încât să reuşeşti să-i motivezi pe elevi să înveţe. Să le placă măcar un pic disciplina pe care o predai, oricât de grea ar fi. Asta e tot sarcina profesorului să le-o facă un pic simpatică. Am avut şi eu anii, la început, în care predam funcţionăreşte, de la înălţimea catedrei, dar mi-am dat seama că aşa nu merge. Trebuie să te apropii de elevi, să-i abordezi ca pe nişte parteneri, nu de undeva de sus, pentru că-i pierzi.

Însă, ca să poţi face toate acestea, chiar dacă sună clişeic, îţi trebuie, în primul rând drag de profesie, că asta se transmite cel mai bine când intri pe uşa clasei. Nu-ţi place ţie ce faci, nu-ţi place ce predai, cum predai, imediat te-au simţit şi copiii şi i-ai pierdut”.

Pentru că știa din anii trecuți că este posibil să nu prindă un post, anul acesta, a dat examen la Facultatea de Artă, la secţia Arte plastice şi a luat. Din toamnă, va fi şi profesor, şi boboc de anul I, tot la Universitatea „Dunărea de Jos”, unde a făcut Istorie şi filosofie, dar şi un masterat.

Pictează din copilărie și se poate lăuda cu premii la concursuri la Galaţi, Brăila şi Sibiu. Iar lucrările sale sunt apreciate. La facultate s-a dus ca să poată intra cu acte în regulă în tagma artiştilor, pentru a putea participa la expoziţii şi pentru a învăţa mai multe lucruri.

De asemenea, profesoara Ana Maria Costiuc se ocupă și de debate – arta argumentării. Are anul acesta locul al IV-lea pe judeţ la Olimpiada „Tinerii dezbat”. Aşa cum are premii şi menţiuni judeţene şi la disciplinele socio-umane. A fost şi expert tehnic la organizarea acestui concurs, până când s-a hotărât să aibă propriul echipaj cu care participă.

Între timp, ministerul Educației este condus de… ministrul Culturii, Daniel Breaz, care a spus despre Holocaust, cea mai mare tragedie a omenirii, că a fost un „moment delicat”. Educația, în cădere liberă!!!!

Citește și:

Școala începe pe 9 septembrie


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.