UPDATE. Moţiunea de cenzură a picat. Guvernul Dăncilă rămâne la putere

-


Moțiunea de cenzură intitulată „Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot” a fost respinsă, marţi, de Parlament cu 200 voturi ”pentru” și 7 voturi ”împotrivă”. Pentru adoptarea moțiunii și pentru demiterea guvernului era nevoie de minimum 233 de voturi ”pentru”.

UPDATE: În acest moment, în plenul Parlamentului a început votul pe moţiunea de cenzură, care este secret şi cu bile.

UPDATE: Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, marţi, la dezbaterea pe moţiunea de cenzură, că Guvernul Dăncilă este marcă înregistrată Liviu Dragnea, precizând că nu doreşte Executivului soarta fostului lider PSD, ajuns în închisoare, dar că doreşte să se facă dreptate.

„USR spune de un an de zile ca acest guvern trebuie să plece. De fapt, acest guvern nu trebuia să ajungă vreodată să guverneze România. Guvernul Dăncilă a fost o greşeală de la început şi este o catastrofă în prezent. Guvernul Dăncilă este creaţia unui om care s-a crezut întotdeauna mai presus de lege şi astăzi ştim cu toţii unde este. Pentru că nimeni nu este şi nu va fi în România mai presus de lege”, a spus Dan Barna, în plenul Parlamentului.

Liderul USR a arătat că o coincidenţă nefericită face ca acest guvern să se fi suprapus peste momente prea importante din istoria noastră actuală, respectiv preşedinţia UE şi alegerile pentru Parlamentul European.

„Aşa am avut “şansa” să ne facem de râs nu doar la noi în ţară, ci în întreaga Europă. Dar mai mult de atât, şi ceea ce contează cu adevărat, aşa cum am văzut la alegerile din mai, acest guvern nu mai are susţinerea alegătorilor. Românii nu mai vor să fie ruşinea Europei, cu cozi de kilometri la secţiile de vot şi guvernanţi care îi sfidează în faţă. Doar un sfert dintre alegători au mai votat la aceste ultime alegeri pentru coaliţia PSD – ALDE. Asta e tot ce au mai putut să strângă PSD şi ALDE după 2 ani şi jumătate de guvernare, pe care au început-o de la peste 50% susţinere electorală. Este un mesaj cât se poate de clar pe milioane de români care au mers la vot pe 26 mai l-au transmis: Acest Guvern trebuie să plece!”, a mai spus Dan Barna.

UPDATE: Raluca Turcan, PNL: Tot ceea ce am spus de doi ani de zile, anume că guvernați „pentru infractori, împotriva românilor într-o neștiință înfiorătoare” v-au confirmat-o și oamenii la vot în 26 mai. V-au spus-o verde-n față cu ocazia Referendumului!

Cine neagă votul oamenilor neagă însăși democrația!

În 26 mai, oamenii au dat un vot clar:
– Împotriva persoanei care a asigurat patronajul guvernului Dăncilă, persoana care a decis personal componența acestui guvern care l-a servit și îl servește;

De asemenea, oamenii au dat un vot clar:

– Împotriva ticăloșiilor PSD și ALDE ridicate la nivel de politică de stat (- împotriva gazării oamenilor în Piața Victoriei, împotriva parolelor de acces la intrarea în orașe, ca la Târgoviște, – împotriva ridicării de oameni de pe stradă ca la Topoloveni, – împotriva umilirii românilor în fața ambasadelor și consulatelor din toată Europa).

A fost un vot împotriva corupției politice, împotriva incompetenței și împotriva acțiunilor de poliție politică derulate de guvernul Dăncilă.
Nu încercați să vă derobați de responsabilitate. Să vă prezentați drept un guvern apretat care n-are nicio treabă cu ce s-a întâmplat până acum. Sunteți guvernul incompetent și nedemocratic aservit lui Liviu Dragnea și cel puțin doi membri ai guvernului ar trebuie să se afle acum în același loc cu stăpânul acestei guvernări.

A fost, de asemenea, un vot împotriva minciunilor pe care continuați să le vehiculați cu obrăznicie: că prețurile au scăzut, că facturile sunt mai mici, că autostrăzile sunt gata, că școlile sunt toate după standarde europene.

E limpede că votul la referendum a fost și pentru a opri o politica profund incompetentă și falimentară pentru România a guvernului Dăncila.
Am auzit înainte acestei moțiuni tot felul de teorii, legate între ele pe fond de ideea că oamenii de rând nu înțeleg așa de bine ce lucruri bune fac unii politicieni.

Am auzit inclusiv teoria vehiculată că e vina opoziției dacă nu trece această moțiune, că opoziția nu știe să negocieze, că nu înțelege cum se fac lucrurile mari în țara asta. Au circulat inclusiv ipoteze că mai bine fără moțiune decât sa fie înfrântă opoziția la vot, că dacă nu trece moțiunea iese premierul întărit.

Premierul ar putea ieși întărit, în cel mai fericit caz, în partidulețul în devenire numit PSD, dar în niciun caz în urma acestei moțiuni premierul nu va ieși mai competent și mai hotărât să facă lucruri bune pentru România.
Poate doar mai capabil să-și perpetueze pârghiile de putere și acces la resursa publică în interes partizan. Atât.

Ca să fie clar, nu există un lucru mai mare pentru țară și pentru oameni decât să fii transparent și corect cu ei, să le urmărești interesul și să le explici EXACT ce poți să faci pe fond pentru ei.

Opoziția unită și matură a făcut exact ce era obligată să facă prin votul din 26 mai: să folosească cel mai important instrument de sancțiune politică împotriva unui guvern, pentru a trimite guvernul Dăncilă acasă.

Orice altă decizie ar fi fost o manevră politică în interes strict electoral, în scop meschin de partid, punând România între paranteze.

Sunt voci care spun că a lua locul PSD la guvernare e sinucidere politică. IAR răspunsul nostru este: și dacă nu o faci, cine e mai ticălos? PSD care nu vrea să plece și jecmănește România sau opoziția care s-ar preocupa de profitul electoral?

De aceea, v-o spunem foarte răspicat de la acest microfon. Oricând dintre cei care și-au asumat moțiunea de cenzură putem oferi României un guvern care în următoarea perioadă:
– Să nu plătească dobânzi de 15 mld. de lei la datoria publică, echivalentul a 900 de kilometri de autostrada la șes;
– Un guvern care să pună ordine în fondurile europene și să le transforme în principala resursă de dezvoltare, concomitent cu investițiile publice;
– Un guvern care să facă legal studiile pentru demararea construcțiilor de autostradă și să FOLOSEASCĂ banii europeni puși la dispoziție;
– Un guvern care împreună cu Parlamentul să rezolve votul prin corespondență, să corecteze legislația pe justitie, să diminueze abandonul școlar și analfabetismul funcțional, inechitatea între salariați.
Probabil vom primi răspunsul că, odată cu dispariția politică a lui Liviu Dragnea, și PSD și ALDE s-au rebotezat și au devenit neprihăniți și știutori de carte. Guvernul apretat Viorica Dăncilă.
NIMIC mai fals, pentru că tot:
– Dl. Oprișan împarte resursa publică în interesul baronilor locali;
– Tot doamna Andronescu politizează instituțiile de învățământ cu evaluări falsificate în scop direct partizan;
– Tot domnul Iordache gestionează agenda legislativă cu învârteli în favoarea infractorilor;
– Tot domnul Meleșcanu rămâne apărătorul drepturilor fundamentale ale românilor din străinatate;
– Tot domnul Teodorovici va gestiona cel mai mare jaf din istoria post-decembristă, prin suveica financiară pe care o intitulați Fondul Suveran de Investiții, care nu este altceva decât o modalitate de a privatiza pe șest și pe bani puțini companii strategice pentru România;
– Tot Carmen Dan ar rămâne la cârma ministerului represiunii naționale, oferind informații false și folosind armele din subordine pentru reprimarea oamenilor de bună credință care nu au altă vină decât că refuză PSD-izarea României după modelul brevetat la Teleorman;
– Tot celebrul procuror politic de la secția de investigare a magistraților va înclina balanța la Curtea Constituțională;
– Tot veți pune mâna nesătulă pe BNR, TVR, DNA, Parchetul General, Înalta Curte de Casație.

Cât despre doamna Dancila, cu siguranță va rămâne aceeași: cu false pusee de independență, dar total dependentă de frăția baronilor și apărătorilor corupților.
În ce țară un premier care recunoaște abia acum că nu a avut niciun cuvânt de spus la alcătuirea bugetului României pe anul în curs ar mai rămâne vreo secundă în funcție? Sau ar mai primi susținere în interiorul partidului de care aparține?

Acestea fiind spuse, nimeni serios și responsabil nu ne-ar ierta dacă nu am încerca măcar să dăm acest guvern afară de la guvernare!

Nimeni nu ne-ar putea ierta dacă am face calcule politice meschine când țara este îngenuncheată și românii sunt confruntați zilnic cu dilema dacă să mai rămână în țară sau nu, dacă mai merită să încerce sau nu.

Realitatea esta că românii au inițiat această moțiune de cenzură în
26 mai, iar Partidul Național Liberal și colegii din opoziție s-au angajat să transpună în realitate voința poporului. Acesta a fost votul obținut din partea cetățenilor acestei țări.

Jumătate dintre alegători s-au prezentat la vot și au smuls coaliției PSD-ALDE falsa legitimitate pe care a invocat-o în ultimii 2 ani și jumătate.
Noi, semnatarii acestei moțiuni, astăzi punem în aplicare mandatul dat de oameni în 26 mai, în sensul îndepărtării de la guvernare a PSD și al asumării, dincolo de orgolii politice, a reconstrucției responsabile a României.
Pe 26 mai, mandatul politic al românilor a fost dat partidelor fără nuanțe.
Vă îndemnăm să dați curs moțiunii de cenzură, să votați în favoarea acesteia. În caz contrar, vă faceți responsabili de anularea rolului constituțional al instituției Parlamentului, forul reprezentativ suprem al poporului român. Prin votul dumneavoastră pentru adoptarea moțiunii de cenzură arătați faptul că nu negați votul exprimat de oameni și că înțelegeți gravitatea acestui moment. Un vot împotrivă înseamnă un vot împotriva mandatului pe care îl dețineți, împotriva românilor, împotriva democrației.

UPDATE: Viorica Dăncilă: Opoziția mistifică adevărul. Ce vor câștiga românii dintr-o eventuală venire a dvs. la guvernare? Să le spuneți românilor că sunteți alianța austerității. Este a treia oară când veniți în fața Parlamentului fără o viziune, când propuneți formarea unui guvern fără ceva nou.

Am încredere că românii știu să facă diferența între demagogie și responsabilitate.

România are cea mai mare creștere economică din UE, iar perspectivele de creștere sunt confirmate.

În 2 ani de guvernare PSD-ALDE, veniturile lucrătorilor români s-au mărit. Iar avuția a ajuns la nivelul maxim din ultimii 10 ani.

Sunt date care arată că românii o duc mai bine. În spatele cifrelor, sunt oameni, cetățeni care au reușit în această guvernare să-și cumpere o casă. Care au reușit să-și cumpere o mașină. O dovedește creșterea explozivă a numărului de înregistrări auto.

Acest guvern are toată determinarea să-și continue mandatul. Guvernul este despre ceea ce faci și ceea ce faci bine, nu despre circ, jigniri și instabilitate.

Ne acuzați de lipsa investițiilor. În primele luni ale anului investițiile s-au majorat cu 10%.

Vă recomand să puneți moțiunea într-un plic și să i-o trimiteți președintelui la Cotroceni. Plata întârzierii alocațiilor de stat a fost din cauza nepromulgării bugetului de stat.

Vă recomand să vă detașați de jocurile politice.

Incidentul de la Valea Uzului: Din start, resping orice formă de manifestare extremistă pe criterii etnice. MApN va prelua Valea Uzului. În această perioadă, am căutat soluții care să le ofere cetățenilor dreptul sfânt de a-și cinsti eroii. Prin dialog și cooperare vom găsi cele mai bune soluții pentru ca situația să revină la normal. Insinuarea că acele evenimente ar fi fost puse în scenă de instituții de guvern o resping.

Aș dori să folosesc acest prilej pentru a aborda subiectul privind mandatul României la președinția Consiliului UE. Avem realizări importante: repunerea pe agenda europeană a ideii de coeziune ca valoare europeană, vom reduce inegalitățile (acordurile parțiale cu PE pe o serie de propuneri relevante pentru viitorul cadru financiar, revizuirea directivei privind gazele naturale etc). 

Bilanțul președinției României la Consiliul UE este unul pozitiv.

Imputați guvernului că a revenit la votul uninominal pentru alegerea președinților de CJ. 

Nu mă intimidați. Sunt un om onest și responsabil, determinat să fac lucrurile cât mai bine în funcția pe care o dețin. Am suplimentat sălile de votare la alegeri în diaspora.

UPDATE: Cristina Prună, liderul deputaților USR, citește moțiunea de cenzură.

Știrea inițială

Plenul reunit al Parlamentului dezbate şi votează moţiunea de cenzură a opoziţiei. Ca moţiunea să treacă, Opoziţia are nevoie de 233 de voturi, iar alianța de guvernare numără în acest moment 239 de senatori şi de deputaţi, aşadar cu şase mai mulți decât limita necesară. Însă, dacă şase parlamentari ALDE se alătură Opoziţiei, moţiunea de cenzură trece. Însă acest lucru este puțin probabil, pentru că, într-un nou guvern, ALDE nu s-ar mai regăsi din cauza rezultatului sub prag la europene.

PSD nu vrea să lase guvernarea din brațe și, prin urmare, aleşii social-democraţi vor fi prezenţi pentru a asigura cvorumul, dar nu votează. De la vot ar putea însă lipsi  parlamentarii controlaţi de Paul Stănescu, Marcel Ciolacu şi Gabrilea Firea, opozanţii Vioricăi Dăncilă din partid, însă acest lucru nu va influența rezultatul.

De asemenea, parlamentarii ALDE, care joacă un rol important în menținerea guvernării, vor fi prezenți în sală. De altfel, ALDE, care a obținut un scor rușinos la europarlamentare, are tot interesul ca moțiunea să nu treacă pentru că, în cazul formării unui nou guvern, miniștrii ALDE ar rămâne pe dinafară. De subliniat că vineri, pentru a-și sigila guvernarea, Dăncilă a numit trei noi secretari de stat, toţi de la ALDE. Iulian Octavian Stana (ALDE Arad) a fost numit secretar de stat la ministerul Mediului, condus de Graţiela Gavrilescu (ALDE). Marius Dumitraşcu (ALDE Gorj) a fost numit secretar de stat la Ministerul Energiei, condus de Anton Anton (ALDE) și Cezar Caleap (ALDE Vaslui) a fost numit secretar de stat la Fonduri europene, minister preluat de Roxana Mânzatu (PSD).

Moţiunea, semnată de 173 de parlamentari, a fost depusă miercuri şi în aceeaşi zi a fost citită în plen, în prezenţa unui număr foarte mic de parlamentari.

„În doi ani şi jumătate, PSD şi ALDE au dezbinat o ţară întreagă, au distrus rolul instituţiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis şansa de a moderniza ţara şi au atentat constant la bazele democraţiei româneşti şi ale statului de drept! În 26 mai 2019, PSD a reuşit să ne unească pe toţi, pe cei de acasă şi din străinătate, ca să ne salvăm ţara din mâinile PSD şi am reuşit!”, afirmă semnatarii în textul moţiunii. Premierului Viorica Dăncilă i se transmite că rolul său s-a încheiat şi că trebuie să plece, dar nu înainte să răspundă politic pentru atentatul la drepturile fundamentale pe care, împreună cu Teodor Meleşcanu şi Carmen Dan, l-a condus împotriva a milioane de români din diaspora. ”Aţi destabilizat întreaga arhitectură constituţională a statului român, prin destructurarea sistematică a instituţiilor constituţionale, prin slăbirea sistemului de checks and balances, prin subordonare politică pe bază de numiri de incompetenţi şi servili”, i se reproşează premierului.

Votul este secret, exprimat cu bile.

Moţiunea de cezură a fost semnată de parlamentari de la PNL, USR, PMP şi UDMR. Victor Ponta a anunţat că parlamentarii Pro România nu semnează moţiunea, dar că vor vota la vedere în favoarea acesteia.

Doar două moţiuni de cenzură au fost adoptate de Parlament: în 2012, când a căzut Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, şi în 2017, când PSD şi-a dat jos propriul guvern, Cabinetul lui Sorin Grindeanu.

Guvernul Dăncilă se află la al doilea test al unei moțiuni de cenzură. Prima moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă –  „Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, ruşinea României!” – a fost respinsă cu 161 de voturi „pentru”, dintre cele 233 necesare.

Textul integral al moţiunii:

 

„Duminică, 26 mai 2019, românii au votat într-un mod covârşitor cea mai legitimă moţiune de cenzură împotriva celei mai toxice guvernări din ultimii 30 de ani! În 26 mai, românii au spus un DA categoric pentru o Românie normală şi un NU categoric discursului şi acţiunilor anti-europene şi anti-justiţie ale PSD! Sancţiunea împotriva PSD şi împotriva Guvernului vine direct de la cetăţeni, care au spus răspicat că nu mai vor un guvern incapabil să ducă ţara spre bine şi care are o singură prioritate făţişă – atacurile permanente la adresa justiţiei.

În doi ani şi jumătate, PSD şi ALDE au dezbinat o ţară întreagă, au distrus rolul instituţiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis şansa de a moderniza ţara şi au atentat constant la bazele democraţiei româneşti şi ale statului de drept! În 26 mai 2019, PSD a reuşit să ne unească pe toţi, pe cei de acasă şi din străinătate, ca să ne salvăm ţara din mâinile PSD şi am reuşit!

Doamnă Prim-ministru,

Rolul dumneavoastră s-a încheiat! Nu mai aveţi niciun motiv şi niciun rost să mai rămâneţi prim-ministru. Puteţi pleca liniştită acasă, pentru că cetăţenii români v-au luat un bilet doar dus. Plecaţi, dar nu înainte să răspundeţi politic pentru atentatul la drepturile fundamentale pe care, împreună cu Teodor Meleşcanu şi Carmen Dan, l-aţi condus împotriva a milioane de români din diaspora. Acţiunile dumneavoastră din ziua votului nu trebuie să atragă doar răspunderea politică, adică demiterea din funcţia de prim-ministru, ci şi răspunderea legală! V-am avertizat de mai multe ori că, indiferent cine vă presează şi vă împinge la acţiuni ilegale şi anti-naţionale, cea care va răspunde legal sunteţi dumneavoastră. Atâta vreme cât cetăţeanul de rând răspunde în faţa legii, fără privilegii şi discriminări, şi dumneavoastră trebuie să daţi socoteală pentru fapte premeditate prin care aţi blocat exercitarea unor drepturi fundamentale ale cetăţenilor români. Dacă nu aţi putut să-i gazaţi ca la Bucureşti, în 10 august, pe românii care nu vor o ţară condusă de incompetenţi şi de corupţi, atunci v-aţi gândit să-i umiliţi şi să-i batjocoriţi, ţinându-i la cozi interminabile, pentru ca într-un final să nu mai poată vota. Recunoaşteţi astăzi, în faţa românilor, care ar fi fost pentru PSD rezultatul alegerilor din 26 mai dacă toţi românii din diaspora ar fi putut să voteze!

Din păcate, nu vă dezminteţi şi, în loc să vă daţi demisia şi să vă cereţi scuze românilor pentru atentatul la democraţie pe care l-aţi dirijat, aţi considerat de cuviinţă să sfidaţi pe toată lumea şi să-l numiţi în Guvern pe Titus Corlăţean, cel care şi-a bătut joc de cetăţenii români şi care i-a împiedicat să voteze în anul 2014!

Aţi folosit instituţiile statului român împotriva propriilor cetăţeni, mai ales împotriva celor care au spus cu voce tare că s-au săturat de PSD şi de incompetenţii care conduc ţara. ”Duba de Topoloveni”, ”Parola de Târgovişte” sau „Nimicul de Suceava” sunt mărci înregistrate oficial ale PSD şi ele sunt expresia modului în care voi vă raportaţi de 30 de ani la cetăţenii români. Degeaba PSD şi-a schimbat blana de mai multe ori, din FSN în PDSR, PSDR sau PSD, pentru că nu aţi renunţat niciun moment la mentalităţile şi năravurile de dinainte de 1989. Nu ştiţi să guvernaţi decât prin ameninţări, şantaj, violenţe şi teroare, iar contraperformanţele guvernării sunt ascunse în spatele minciunilor, manipulărilor şi falsificării realităţii.

Aţi destabilizat întreaga arhitectură constituţională a statului român, prin destructurarea sistematică a instituţiilor constituţionale, prin slăbirea sistemului de checks and balances, prin subordonare politică pe bază de numiri de incompetenţi şi servili. Mai mult, aţi încercat să destabilizaţi şi subordonaţi justiţia română pentru a vă salva membrii corupţi şi clientela politică, fără a ţine cont de faptul că victimele colaterale au fost cetăţenii români care s-au trezit într-un paradis al infractorilor.

Doamnelor şi domnilor,

Guvernul PSD-ALDE trebuie demis imediat, pentru că vom sta în continuare cu sufletul la gură, ori de câte ori este şedinţă de guvern, iar pe ordinea de zi vor apărea, de nicăieri, noi ordonanţe de urgenţă toxice. Nimeni nu mai are încredere în PSD şi ALDE că nu vor relua atacul la sistemul judiciar şi la adresa legislaţiei penale. Poate că PSD se simte eliberat de Liviu Dragnea, însă noua conducere a partidului-stat este susţinută şi înconjurată de acelaşi grup numeros de inşi cu probleme grave în justiţie, care-şi freacă mâinile de nerăbdare şi abia aşteaptă să scrie ordonanţe de urgenţă în favoarea corupţilor. Cum să mai aibă cineva încredere într-un prim-ministru susţinut de PSD-ALDE, atâta vreme cât şase milioane şi jumătate de români au răspuns cu un DA hotărât la referendum, iar voi vă faceţi că nu vedeţi şi nu înţelegeţi! Românii v-au spus cu subiect şi predicat că ţara nu vrea amnistie şi graţiere pentru corupţi şi v-au interzis categoric să mai daţi ordonanţe de urgenţă care să distrugă şi ceea ce a mai rămas din sistemul de justiţie din ţară. Trebuie să plecaţi pentru că există riscul major să nu ţineţi cont de votul exprimat de români la referendum în chestiunile care privesc justiţia, aşa cum nu aţi dat doi bani pe opiniile şi recomandările venite de la Comisia de la Veneţia, de la Comisia Europeană şi Parlamentul European, de la partenerii noştri internaţionali, atunci când aţi dat ordonanţe de urgenţă care au afectat grav sistemul judiciar. Ştim că v-aţi propus să izolaţi România şi s-o scoateţi, bucată cu bucată, din Uniunea Europeană, însă cetăţenii v-au oprit la timp şi v-au spus să mergeţi acasă!

Doamnelor şi domnilor,

Această guvernare PSD-ALDE a transformat Radioul şi Televiziunea publice în oficine ale propagandei de partid şi de stat, unde până şi emisiunile despre agricultură deveniseră platforme de preamărire pentru Liviu Dragnea. Jurnalişti ai radioului plătit din impozitele cetăţenilor au devenit DJ-i la mitingurile PSD, în timp ce colegi ai lor erau scoşi forţat de pe post.

Domnilor guvernanţi, aţi făcut din instituţiile media nu slujitori ai poporului, ci slugile dumneavoastră personale, aţi folosit banii publici ca să vă plătiţi lăudători în prime-time la televizor şi ca să închideţi nu doar vocile opoziţiei, ci şi vocea libertăţii şi a raţiunii.

Doamnelor şi domnilor,

Guvernul PSD-ALDE trebuie demis de urgenţă şi pentru abuzul de încredere de care a dat dovadă semnând, pe bandă rulantă, ordonanţe de urgenţă profund neconstituţionale, care fac rău intereselor economice şi sociale ale românilor.

PSD şi-a consemnat în propria istorie autoratul unor ordonanţe toxice, precum Ordonanţa 7/2019, care a creat haos total în sistemul judiciar şi care a generat premisele unei amnistii mascate, în ciuda avertismentelor repetate ale Comisiei de la Veneţia! Tot la presiunile unor persoane din PSD, acest Guvern şi-a pus semnătura pe Ordonanţa 90/2018, ordonanţa care a pus pe picioare Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, adică ghilotina pentru magistraţii care nu salută aplecaţi în faţa liderilor PSD.

Acest Guvern este autorul Ordonanţei de urgenţă 114/2018, care a lovit la temelia sistemului energetic, care a compromis investiţiile în sectorul comunicaţiilor  şi care a scumpit creditele pentru tinerii care voiau să-şi cumpere o locuinţă. Printr-o singură ordonanţă aţi scumpit şi mai tare viaţa românilor, care sunt nevoiţi să plătească facturi mai mari la curent electric, la telefonie sau televiziune prin cablu. Printr-o singură ordonanţă aţi pus România pe picior de război cu Comisia Europeană, aţi vulnerabilizat securitatea aprovizionării cu gaze naturale, aţi distrus producţia de cărbune şi aţi împins România să devină importator net de energie electrică.

Deşi a existat un precedent pozitiv în anul 2015, când, cu susţinerea tuturor partidelor parlamentare, s-a dezbătut şi adoptat pachetul de legi privitor la diferite tipuri de alegeri, aţi preferat să reglementaţi de pe o zi pe alta, prin ordonanţă de urgenţă a guvernului, schimbarea modului de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene. Aţi evitat dezbaterea parlamentară pe un proiect aşa de important cum este cel referitor la alegerile locale.

Tot prin ordonanţă aţi decis ca pensiile să nu crească de la 1 ianuarie, ci de la 1 septembrie, deşi vă lăudaţi că o sa aveţi excedent la fondul de pensii. Dacă aveţi bani mai mulţi, de ce v-aţi împotrivit să majoraţi pensiile, aşa cum prevede legea, de la 1 ianuarie? Tot acest Guvern a dat şi Ordonanţa 9/2019, ca să întârzie cu o lună, de la 1 martie la 1 aprilie, majorarea alocaţiilor de stat pentru copii. Degeaba tot faceţi declaraţii în care spuneţi că Parlamentul trebuie să legifereze, pentru că prin abuzul de ordonanţe de urgenţă, Guvernul PSD-ALDE a făcut din Parlamentul României o simplă anexă a Guvernului.

Doamnelor şi domnilor,

Am ajuns să ne temem de consecinţele oricărui act normativ pe care îl adoptă acest Guvern. Agenda publică din România a fost acaparată în ultimii doi ani şi jumătate de problemele pe care le au cu legea unii indivizi din PSD! A sosit momentul ca agenda instituţiilor publice din România – Parlament, Guvern, administraţie centrală – să fie ocupată cu adevăratele probleme ale ţării noastre: dezvoltarea tuturor regiunilor ţării, modernizarea tuturor serviciilor publice şi o prosperitate reală pentru toţi!

România continuă să piardă oportunităţi în fiecare zi petrecută cu Guvernul PSD-ALDE la Palatul Victoria: pierdem şansa de a ne dezvolta pe seama fondurilor europene gratuite; pierdem oportunitatea de a profita de creşterea economică şi de a dirija surplusul economic pentru a construi infrastructură de transporturi, spitale regionale şi şcoli moderne; pierdem credibilitate în afara ţării, în faţa partenerilor noştri; pierdem şansa de a ne păstra tinerii în ţară!

Şi ca să se pună capac tuturor: zilele trecute, la cimitirul din Valea Uzului, s-a repetat, din păcate, după aproape aceeaşi regie ca la 10 august 2018, cu mulţi actori identici, filmul pus în scenă în subsolurile unor instituţii controlate de către Guvern. Deşi executivul avea cunoştinţă, de mai bine de o lună, de acţiunile cu caracter ilegal constatate inclusiv de unele instituţii ale Statului Român prin Inspectoratul de Stat în Construcţii, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ministerul Apărării Naţionale şi Prefectura Bacău, nu a făcut nimic pentru un dialog absolut necesar şi măsuri adecvate, prompte soluţionării diferendului şi a preferat o mascaradă de prezenţă la faţa locului a forţelor de ordine în ziua de 6 iunie 2019. Soluţiile v-au stat la îndemână, nu numai că nu le-aţi implementat, dar aţi creat haos şi neîncredere în instituţiile statale!

Doamnelor şi domnilor,

Avem obligaţia să demitem Guvernul PSD-ALDE pentru a da şansa României să intre în normalitate! Cetăţenii ne-au spus categoric că doresc o ţară normală! Orice vot de susţinere pentru PSD sau ALDE este un vot împotriva voinţei exprimată de români în 26 mai! Orice vot pentru moţiunea de cenzură este un vot pentru o şansă acordată României!

România are nevoie urgentă de un Guvern cu o viziune pro-europeană, cu maximum 15 ministere, nu cu 27, orientat către priorităţile de dezvoltare ale ţării: educaţia, sănătatea, investiţiile publice şi atragerea fondurilor europene! Viitorul Guvern are obligaţia să-şi dea tot concursul pentru implementarea unui sistem de vot modern şi actual care să permită în mod efectiv fiecărui cetăţean român aflat în străinătate să voteze.

Votaţi pentru această moţiune, pentru că votul românilor nu poate fi ignorat de niciun politician din România! Haideţi ca de mâine să începem schimbarea în bine, să începem să construim, pentru că ţara are nevoie de un guvern competent şi de multă muncă în interesul tuturor!”.

A contribuit şi Sebastian Rusu.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.