UPDATE. Iohannis, despre remanierea Guvernului: „PSD se teme de un vot în Parlament şi se agaţă într-un mod jalnic de putere”

-


Preşedintele României, Klaus Iohannis a declarat, joi seara, că remanierea Guvernului este nepotrivită şi o refuză clar.

„Doamna prim ministru, vă spun direct: trebuie să vă prezentaţi în faţa Parlamentului, pentru validarea guvernului dumneavostră. Este foarte clar şi s-a anunţat şi public că ALDE a părăsit coaliţia de guvernare. Guvernul trebuie să meargă în faţa Parlamentului pentru validare, şi se vede că PSD se agaţă zalnic de putere, tergiversează o procedură din Constituţie. Nici un ministru nu va fi numit nou, decât după validarea Parlamentului”, a declarat şeful statului.

Potrivit acestuia, noua solicitare de remaniere a Guvernului cerută de Viorica Dăncilă este neconstituţională.

„După ceva vreme, doamna premier a venit cu solicitarea de numire a unor interimari. Din același motiv am refuzat și acea solicitare. Acum, doamnă premier, vine a treia oară. Se vede că se teme de un vot în Parlament și trage de timp într-un mod jalnic, se agață de putere”, a adăugat Klaus Iohannis.

Președintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a trimis câte o scrisoare prim-ministrului Viorica Dăncilă și președintelui Klaus Iohannis, scrisori cu un conținut aproape identic, în care îi informează că membrii ALDE care au acceptat să intre în Guvern nu mai sunt membri ai partidului odată cu acceptarea funcțiilor guvernamentale, în conformitate cu decizia Biroului Politic Central din 3 septembrie, prin care s-a decis ca toți cei care nu se conformează deciziei de ieșire de la guvernare a ALDE sunt excluși din partid ”cu efect imediat”.
Finalul scrisorii sale diferă în funcție de destinatar.

Astfel, președintelui Iohannis i se cere să țină seama de excluderea din ALDE a persoanelor nominalizate pentru posturi de ministru de către premierul Dăncilă, în conformitate cu prevederile articolului 85, alin. 3 din Constituție. În schimb, finalul scrisorii către Viorica Dăncilă este altfel formulat: ”Constat cu regret că toate aceste manevre reprezintă încercări disperate de salvare personală și de a prelungi agonia Guvernului pe care îl conduceți”.

Prin scrisoare, Tăriceanu anulează temeiul legal prin care guvernul Dăncilă a încercat să evite un vot în Parlament pe restructurare și îi cere practic președintelui Klaus Iohannis să nu uzurpe atribuțiile Parlamentului semnând decretele de numire în funcție a noilor miniștri.

În schimb, premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, înlocuitorii celor trei portofolii interimare de la Interne, Educaţie şi vicepremier pe probleme economice. La ministerul de Interne, acolo unde mandatul interimar al lui Mihai Fifor expiră pe 12 septembrie, premierul Viorica Dăncilă îl propune în funcţie pe Dan Chirilă. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat într-o conferinţă de presă înlocuitorii celor trei portofolii interimare de la Interne, Educaţie şi vicepremier pe probleme economice.

La ministerul de Interne, acolo unde mandatul interimar al lui Mihai Fifor expiră pe 12 septembrie, premierul Viorica Dăncilă îl propune în funcţie pe Dan Chirilă. La Educaţie a fost propusă Camelia Gavrilă. Pentru postul de vicepremier pe probleme economice Viorica Dăncilă vrea să îl propună pe Dan Matei, care din iulie 2019 a fost numit consilier pe probleme economice la Guvern.

Citeşte şi:

Meleşcanu: „ALDE nu este un partid pe persoană fizică. Pe ce motiv s-a ieşit de la guvernare?”

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.