LIVETEXT. Discursurile de la preluarea șefiei Consiliului UE

-


Președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs în această seară la ceremonia de la Ateneul Român prilejuită de preluarea președinției române a Consiliului UE.

Principalele declarații:

Klaus Iohannis: Este o deosebită plăcere să particip la lansarea oficială a primei președinții a țării noastre la Consiliul UE. La 12 ani de la aderarea României la UE România preia un prim rol important.

Proiectul european este o construcție unică în lume. Obiectivul principal este de a contribui la o Europă mai puternică.

Uniunea se confruntă cu diverse provocări interne și externe, precum retragerea Marii Britanii, migrația..

Construirea UE de astăzi a fost posibilă pentru că părinții fondatori au crezut în proiectul european. Noi credem azi mai mult ca oricând că UE este un proiect de succes, puternic și viabil. Cei peste 60 de ani de pace sau mărturie încrederii tuturor de a coopera sustenabil.

Ca parte integrantă a acestei UE, României îi revine misiune de a avansa agenda noastră comună.

Mai multă unitate și coeziune, aceasta este calea pentru următoarele 6 luni. Avem o serie de dosare importante, precum negocierile pentru cadrul multifinanciar 2020, alegerile pentru viitorul PE. Putem defini o nouă pagină  proiectului nostru comun.

Vor avea loc reuniuni marcate pentru UE.

9 mai 2012 să rămână un moment de reafirmare a unei Uniuni puternice și unite.

Florin Iordache, vicepreședinte Camera Deputaților: Vrem să fim europeni. Românii au cea mai mare încredere în instituțiile UE. Ne dorim să lucrăm împreună. România este o țară pe care vă puteți baza. Astăzi, la mai bine de un deceniu, România preia președinția Consiliului UE. Ne asum acest rol în mod suveran.

Decidenții de la București au înțeles foarte bine care este acest rol. om manifesta echilibru, înțelepciune și cumpătare.

România va demonstra că este o țară demnă.

Antonio Tajani, președinte PE: România a avut întotdeauna o vocație europeană. Traseul strămoșilor și istoria voastră este unică în lume. Rădăcinile noastre comune de apropie. Cunosc foarte bine calitățile românilor și ele vor constribui la succesul președinției.

Dacă nu oferim un răspuns prompt, forțele populiste vor câștiga. Trebuie să colaborăm pentru o Europă eficientă.

Ideea de europă este în mintea tuturor. Forța unei europe unite nu are egal și forța este în antiteză cu violența. Europa ne dă modalitatea să acționăm aceste valori.

Țările care blochează aderarea României la Schengen…vreau să le transmit să-și schimbe poziția. Sper ca această aderare va avea loc în timpul președinției.

Donald Tusk, președintele Consiliului European (discurs în limba română): Să ne amintim de vorbele lui Andrei Pleșu: „Toate obstacolele de par ziduri, problema este să le tratăm oglinzi sau ferestre”. Mă fascinează intelectualii și sportivii români.

Viorica Dăncilă: Am deosebita onoare de a ura astăzi invitaților noștri: „Bun venit la București”.

Pentru mine este un moment încărcat de emoție pentru că astăzi am onoarea de a vorbi în numele concetățenilor mei.

Voi reprezenta țara mea și pe concetățenii mei. România va conduce cu demnitate Consiliul UE. Astăzi se află aici o parte dintre cei care au contribuit la însușirea de către România a valorilor europene.

Țara noastră a pornit pe drumul ireversibil al Uniunii Europene. Astăzi putem spune că ceea ce este european este și constituțional.

Ca prim ministru al României îmi asum această responsabilitate. Vom demonstra că România și-a câștigat pe deplin rolul de membru al UE.

Suntem conștienți de provocările pe care le avem. Le vom trata cu aceeași seriozitate și le vom răspunde cu același realism.

Știrea inițială

Comunicatul Cotroceniului vine la câteva ore după ce Ministerul de Externe anunțase programul oficial al ceremoniei, în care președintele Iohannis nu apărea printre cei care urma să susțină discursuri. În schimb, președintele Iohannis avea prevăzut în program un moment oficial pentru ziua de vineri, când va face declarații de presă la Cotroceni cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

DISCURSURI OFICIALE:
Premierul României, Viorica-Vasilica Dăncilă
Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani
Președintele Consiliului European, Donald Tusk
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

PROGRAMUL CONCERTULUI:
– George Enescu, Rapsodia nr 1 în La major, Op.11
– Ludwig van Beethoven, Simfonia a 9-a în Re minor, Op.125, „Odă bucuriei”

Vineri, 11 ianuarie 2019

Locația: Administrația Prezidențială – Palatul Cotroceni
Intervalul orar: 10.30 – 10.50
– Președintele României, Klaus Werner Iohannis, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vor susține declarații de presă comune.

Locația: Palatul Victoriei
– 10.45 Întâmpinarea Colegiului Comisarilor de către viceprim-ministrul, ministrul mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, viceprim-ministrul Viorel Ştefan, viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, și viceprim-ministrul, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, interimar, Eugen Orlando Teodorovici.
– 11.45 Întâmpinarea președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker de către prim-ministrul României, Viorica-Vasilica Dăncilă
– Prim-ministrul României, Viorica-Vasilica Dăncilă, va organiza o conferință de presă comună cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Locația: Palatul Victoriei

Citește și: Poftiți la Ateneu! Greșelile identificate de un fost deputat PSD în invitația venită de la Guvern


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.