UPDATE. VIDEO. Protest față de OUG pe legile justiției: „Abrogați și apoi plecați!”

-


Aproximativ două mii de persoane au protestat în București, duminică seară, față de ordonanța de urgență 7/2019 care modifică legile justiției. Proteste au fost și în marile orașe din țară. Totodată, actorii Teatrului Național au protestat pe scările instituției.

UPDATE 20.10: Traficul rutier a fost restricţionat, duminică seară, în zona Piaţa Victoriei din Capitală din cauza protestului, informează Brigada Rutieră, precizând că măsurile se aplică pe Şoseaua Kiseleff şi pe Bulevardul Aviatorilor, scrie Mediafax.

Traficul rutier a fost restricţionat pe Şoseaua Kiseleff şi pe Bulevardul Aviatorilor, sens către Piaţa Victoriei, cu aplicare de la intersecţia cu strada Arhitect Ion Mincu, informează Brigada Rutieră. Restricţiile au fost aplicate din cauza protestului din Piaţa Victoriei.

La protest participă peste 1.000 de oameni.

UPDATE 19.41: Oamenii din Piaţa Victoriei au plecat în marş spre Ministerul Justiţiei. De asemenea, aceștia vor trece și pe la Universitate, prin fața Teatrului Național, unde protestează și actorii.

Manifestanții strigă în momentul de față numele lui Kovesi, Colectiv și Codruța, nu-i lăsa!. De asemenea, s-a mai scandat următoarele lozinci: ”Cinste lor, cinste lor, cinste magistraților!”, ”Ieșiți din casă, dacă vă pasă” și ”Abrogați și apoi plecați”.

Știrea Inițială:

Un nou protest a fost anunțat pentru duminică, de la ora 18.00, față de ordonanța de urgență 7 care măcelărește legile Justiției. Peste 10.000 de oameni au protestat în urmă cu o săptămână în Piața Victoriei din București.

Organizatorii, patru asociații civice, propun ca punctul de întâlnire să fie Piața Victoriei. De la ora 19.00, manifestanții vor pleca în marș spre Ministerul Justiției.

„Duminică, de la ora 18.00, ne revedem în Piața Victoriei! La ora 19:00, plecăm în marș spre Ministerul Justiției. Miza acestor zile pentru noi toți este independența Justiției! Protestele continuă până la abrogarea ordonanței 7/2019 și desființarea Secției pentru magistrați! Parchete din toată țara și-au suspendat activitatea. Magistrații, procurori și judecători deopotrivă protestează zilnic pe treptele Tribunalelor.  Suntem solidari cu toate revendicările acestora și mesajul nostru pentru ei, este să nu cedeze în fata Guvernului! Suntem alături de ei, le apreciem munca și vom lupta împreună până la capăt pentru aceleași valori!”, au precizat asociațiile civice  –Corupția ucideGeeks For DemocracyInițiativa România și Rezistenta – pe pagina de Facebook a evenimentului.

Actorii protestează

Actorul Marius Manole a publicat pe Facebook un mesaj video prin care îşi îndeamnă colegii artişti să se alăture protestului magistraţilor faţă de OUG 7 și în care anunță că, înaintea spectacolului „Revizorul” de la Teatrul Naţional, va fi alături de colegii săi în faţa teatrului, purtând o banderolă albă la mână.

„Duminică, 3 martie, înaintea spectacolului „Revizorul” de la Teatrul Naţional, voi fi alături de colegii mei în faţa teatrului, vă vom aştepta acolo purtând o banderolă albă la mână, banderolă pe care o vom purta de acum înainte până când acel OUG va fi retras. Acea banderolă albă înseamnă pentru noi libertate de expresie, înseamnă că suntem alături de magistraţii care au avut curaj şi au ieşit în stradă, înseamnă că susţinem statul de drept”, este mesajul actorului postat vineri pe Facebook.

„Îndemn toţi colegii din teatrele din România să iasă duminică, 3 martie, chiar dacă au, chiar dacă nu au spectacol, şi să le arătăm astfel guvernanţilor că nu cedăm, că nu suntem un popor uşor de umilit şi de îngenuncheat şi că sunt încă oameni care luptă pentru libertate. Hai, România!”, a spus Marius Manole.

Actorii de la Teatrul Național din Cluj-Napoca au protestat pe treptele instituției, sâmbătă seară, înainte de reprezentația piesei „Țiganiada”, pe fondul unor ample proteste din ultimele săptămâni, ce au culminat în ultimele zile cu proteste fără precedent ale magistraților, potrivit G4Media.

Peste 10.000 de oameni au protestat în urmă cu o săptămână în Piața Victoriei din București împotriva ordonanței de urgență de modificare a legilor justiției. Mii de oameni au ieșit pe străzi și în marile orașe din țară: Cluj-Napoca, Constanța, Sibiu, Pitești, Arad, Galați, Timișoara, Bacău, Iași, Brașov.

Citește și:

După doi ani de mandat la Justiţie, Toader îşi pregăteşte autoevaluarea

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.