UPDATE. Shhaideh, Plumb și Cuc pleacă din Guvern. Tudose: „Sunt dispus să plec în fiecare zi dacă mi-o cere partidul”

-


Premierul Mihai Tudose a obținut remanierea Guvernului. Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc și-au depus demisiile care au fost acceptate de membrii CEx și astfel vor părăsi Executivul. Numele viitorilor miniștri vor fi aflate vineri, când va avea loc o nouă ședință a CEx, începând cu ora 12.00.

UPDATE 23.37: Liviu Dragnea: Toți colegii au adus argumente pentru ca cele două colege să nu plece din guvern. Ele au spus că nu vor să pună sub semnul întrebării posibilitatea ca PSD să rămână la guvernare. Sevil Shhaideh a spus că vrea să aibă demnitate. Același lucru l-a spus și Rovana. Aproape toată lumea a plecat supărată din Cex. Practic nu voiau să le lase să plece din sală. Sevil a spus că nu mai poate duce această presiune.

S-a discutat despre dorința nostră de a recăpăta coerența pe care acest partid a avut-o în 2016. În primul rând, coerența comunicării. Sunt o serie de măsuri care duc o viață mai bună pentru români. Tot timpul se inventeză ceva. A fost o supărare mare pentru că azi am fi putut vorbi despre performanțele economice.

Le-am spus colegilor mei că toți am greșit. Ne-am lăsat influențați. Toți au devenit grijulii cu PSD.

PSD a trecut printr-o cumpănă foarte mare. Despre Mihai Tudose n-am avut nicio ieșire publică. A discutat și despre posibilitatea de a-și da demisia. I-am spus că este un premier bun. Am discutat și am constatat că am comunicat prost unul cu altul. Nu mai putem face asemenea greșeli. Eu am avut de învățat în această perioadă.

Tudose: Cele două colege au ajuns la limita răbdării. Nu am ce să le reproșez. Sper că Sevil va accepta să lucreze la Palatul guvernamental pentru că este foarte bună în ceea ce face. Sunt dispus să plec în fiecare zi, dacă mi-o cere partidul sau dacă nu mai sunt în stare să pun în aplicare programul de guvernare.

UPDATE 23.30: Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc pleacă din Guvern. Vineri, la ora 12.00, are loc o nouă ședință CEx în care se vor face noi propuneri de miniștri. „Cei trei au fost rugați să rămână, dar și-au menținut demisiile”, a declarat Radu Moldovan, președinte CJ Bistrița, la terminarea ședinței CEx.

„Toți cei care au vorbit au spus că nu trebuie să demisioneze”, a spus Claudiu Manda, președinte PSD Dolj.

UPDATE 20.00: Surse din cadrul PSD, citate de postul DIGI 24, au precizat că miniștrii Sevil  Shhaideh, Rovana Plumb, Răzvan Cuc și Ilan Laufer au anunțat că vor să își dea demisia în CEX, care încă nu s-a încheiat.

Liviu Dragnea a precizat în deschiderea ședinței că ”a ținut și ține cu Tudose”.

UPDATE 17.15: Tudose și Dragnea au sosit la ședința CEx. Singurul care a făcut o declarație scurtă a fost premierul: „Oricând îmi cere partidul, demisionez”.

UPDATE 16.54: Premierul Mihai Tudose și liderul PSD Liviu Dragnea au încheiat întâlnirea și se îndreaptă spre sediul PSD din Kiseleff unde va avea loc ședința CEx în care se vor vota miniștri remaniabili.

Întrebat, la final, cum vede mesajul preşedintelui Iohannis de a nu mai numi un alt premier de la PSD în caz că Tudose va fi dat jos, Dragnea răspuns: „Aoleu!“

UPDATE 15.36: Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, la finalul şedinţei formaţiunii, că îşi menţine sprijinul politic pentru ministrul Viorel Ilie.

„Nu putem accepta ca DNA să facă Guvernul”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

UPDATE 15.18: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi premierul, Mihai Tudose, se întâlnesc în acest moment cu liderii filialelor PSD din ţară, înaintea şedinţei CEX. Mihai Tudose ameninţă cu demisia şi cere totodată independenţă în actul guvernării.

Știre inițială

Alianța PSD-ALDE va trece astăzi prin cea de-a doua remaniere de la venirea la guvernare. Comitetul Executiv (CExN) al PSD se reuneşte de la ora 17.00, urmând să decidă şi să valideze lista miniştrilor care vor fi înlocuiţi. De la ora 14.00, și liderii ALDE se reunesc în ședință, întrucât printre cei vizaţi se află şi Viorel Ilie, ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. Așadar, remanierea îi vizează pe Sevil Shhaideh (Dezvoltare), Rovana Plumb (Fonduri Europene) şi Viorel Ilie, dar şi pe ministrul Transporturilor Răzvan Cuc, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

„Dacă tot facem un reset la partea de imagine şi de efecte ale guvernării, vă spun că mai sunt încă cel puţin doi miniştri pe care am să-i rog să părăsească cabinetul. (…) O miniremaniere. (…) Sunt trei (miniştri – n.r.) cu probleme, care, într-adevăr, creează probleme şi la nivel de percepţie publică, şi la nivel de Comisie Europeană”, afirma premierul.

Miercuri, premierul Tudose a explicat de ce Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb ar trebui să plece din guvern.

”Trebuie să înţeleagă toată lumea că cea mai mare problemă pe care o avem acum este ca actul de guvernare să se desfăşoare în mod normal, să ducem programul de guvernare la capăt, iar un elemenet important în acest program este atragerea de fonduri europene şi cele două colege, ştiţi foarte bine, avem o realitate şi o percepţie. Realitatea este că este prezumţia de nevinovăţie. Au fost o mulţime de cazuri în care cei care au fost puşi sub acuzare în diverse etape ale procesului penal s-au dovedit a fi nevinovaţi, cu vieţile distruse sau oricum schimbate total. Dar avem şi o percepţie, şi percepţia la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici”, a declarat Mihai Tudose.

Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost miercuri la DNA, iar la ieșire, întrebată despre demisie, ea a precizat că cel care a pus-o în funcţia de ministru este Comitetul Executiv al PSD, unde îşi va face cunoscută decizia în legătură cu poziţia ei în Guvern, decizie care este luată. „Eu cred că sunt acelaşi om, am respectat întotdeauna partidul şi cel care m-a pus în funcţia de ministru este CEx, iar decizia mea, care este luată, o voi transmite maine în CEx”, spunea Sevil Shhaideh la ieşirea de la DNA, unde a fost chemată în dosarul „Belina”, în care este suspectată de abuz în serviciu.

ALDE nu-l vrea remaniat pe Ilie

Potrivit unor surse din interiorul ALDE, citate de Mediafax, liderii partidului nu vor accepta remanierea lui Viorel Ilie, vicepreşedinte ALDE şi ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, ameninţând chiar cu retragerea sprijinului parlamentar pentru Executivul condus de Mihai Tudose.

”Dacă Mihai Tudose îl dă afară pe Viorel Ilie, înseamnă că vrea să rupă coaliţia de guvernare, aşa că Gavrilescu demisionează instant şi ieşim de la guvernare. Înseamnă că îşi permit să piardă votul nostru”, au precizat sursele politice.

La rândul său, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, a declarat miercuri, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, că este dispus să renunţe la mandatul de membru al Guvernului, precizând însă că urmează ca ALDE să ia o decizie în privinţa sa.

Vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian declara, însă, după o şedinţă a conducerii partidului desfăşurată în absenţa preşedintelui acestuia Călin Popescu Tăriceanu, că ALDE nu îşi retrage din Executiv ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie.

În curs de actualizare

Mai puteți citi și:

Iohannis mizează pe Tudose


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *