Ce NU este sistemul de urgență

- 6


Dragii mei.

Vă invit să definim împreună „serviciul de urgențe medicale” al oricărei localități. Ca principiu. Nu-i greu.

Urgența este o bulversare a sănătății care îți pune viața în pericol. Așa-i și spune. “Urgență”.

NU „soluție alternativă”, „a doua opinie” sau „locul unde găsești medici când nu ai documente de identitate, sau de asigurat”.

Medicul urgentist, de fapt întreaga lui echipă și dotare, este pregătit să te salveze de moment. Să ajute să-ți revii. Să facă să nu mori. Atât cât se poate.

Dar – înainte de criză și după, e treaba medicului de familie, combinată/sau nu cu medici de altă specialitate.

Urgența nu face (n-are nici timp și nici dotări), evaluarea meticuloasă a întregii tale ființe.

URGENȚA NU-I MEDIC DE FAMILIE, să-ți contorizeze toate bolile. Nici măcar nu reține ce ți-a făcut acu un an.

Nu te vede în dinamică.

Urgența îți calmează azi durerea de burtă, îți zice că „nu-i de operat”, ți-a făcut și eco, dar medicul de familie vede a doua zi erupția veziculelor zoster pe abdomen. Care ieri nu existau! Dă-i șansa să le vadă, mergând la el de câte ori este necesar!

Urgența acționează rapid, eficient, pe exact acel segment care s-a acutizat grav. Criza hipertensivă, de exemplu. O rezolvă pe aia, dar nu se ocupă de ciuperca de la degetul mare. Nici nu știe că nu ți-ai luat pastilele două zile deloc, fiindcă s-au terminat, că au întârziat pensiile.

Scoate-ți din cap că 112, salvarea și echipa de gardă la urgențe face azi ceea ce doi-trei specialiști n-au reușit ieri. Nu ÎNCĂ, tu fiind în curs de investigare. Sau nerespectând tratamentul.

Sau – amețești cumplit de o săptămână. Te-a văzut medicul de familie, un neurolog și un internist. Amețeala n-a trecut.

“O fi fierea? Oare n-o să fac infarct? Poate-i de la ceafă… hmmm… nici n-am mâncat  azi…” gândești.

Orice ar fi, ascultă!

N-ai ce căuta la urgențe “fiindcă amețești de o săptămână”, sperând ca cei de acolo să fie mai “deștepți” decât primii. A merge la urgentist pentru o amețeală veche e ca și cum ai merge la ortoped pentru abces dentar.

Urgentiștii îți vor aplica o perfuzie și vor trece rapid la cel cu infarct acut, hemoragie internă, fractură deschisă, edem pulmonar.

Iar pe tine, după perfuzie, te trimit acasă.

Caută-ți taxi, acuma! Că-i deja 10 seara.

Urgentiștii n-o să decidă care-i sursa sigură a amețelii, fiindcă acela-i un diagnostic care cere timp, reveniri, tatonări. Eventual vor solicita un internist sau un neurolog atunci, de moment. …Dar pe astea, le făcuseși și alaltăieri!

Apoi, retur la inepuizabilul medic de familie, care nu va pricepe nimic din periplu și va începe munca de investigare a plimbării tale haotice prin sistem: unde ai fost, ce ți s-a dat, ce ai făcut și din ce cauză…

Ai fițuici cu medicamente și de la neurologul din urgență, dar și de la cel de acu trei săptămâni. Mai ai ceva de la internistul 1 privat, internistul 2 de stat, de la urgentist… însă tu urmezi un tratament cronic pentru hipertensiune, despre care precedenții nu știau exact…

Îți sună cunoscut scenariul? Scenariul labirintului  în care fiecare spune altceva.

Iar tu alergi ca un șoricel hărțuit de colo-colo, până amețeala dispare de la sine.

La anumite afecțiuni – (e musai să știți!!) – NU că n-avem diagnostic, ci  Nu avem soluții imediate. N-are nimeni.

Febra virală își face damblaua ei de șapte zile, amețeala banală trece și ea după ceva vreme, fierea leneșă tot se golește ea cumva pe gură – (pe gură cu vomă, sau pe fund cu diaree…)

Așadar.

Urgența nu-i Meca.

Ceva ce ÎNCĂ nu s-a rezolvat ambulatoriu, ce evoluează de mai multă vreme, nu se va rezolva în urgențe.

Dezordinea sistemului te ….aici continuarea www.otiliatiganas.ro

Citește și: Noile salarii din Sănătate și Educaţie


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 6 comments
bookmark icon

6 thoughts on “Ce NU este sistemul de urgență

 • Aceste informatii e musai de prezentat de catre dr de familie, sa ajunga la persoanele cu adevarat cu probleme. Din pacate sunt multi oameni ce se neglijeaza intentionat (prin fumat, baut excesiv, mancat excesiv, medicamentare excesiva, stat la tv fara miscare excesiv) si apoi incarca sistemul medical – evident excesiv.

  0
 • Aloooo! Media! Se aude?! Decat sa faceti lavaj cerebral populatiei cu promovari gen Prostamol, Oscilo, Catena si multe-multe altele, mai bine informati populatia cu privire la sistemul medical de urgente !

  0
 • este f;adevarayt ,Urgenta este pentru a interveni imediat si eficase pentru ceva acut boala cardiaca accident vascular eyc,eu din pacate am avut nevoie de mai multe ori de acest seviciu fiind primit si servit in cod rosu dar sunt multi care confunda Utgenta cu medicul de familie si apeleaza abuziv de acest seviuciu,

  0
 • Absenta unei minime informari medicale determina populația sa se adreseze uneori pt afecțiuni minore la Upu unde ne ocupa timp important in a explica faptul ca nu este urg.Si e de comp.mf.sau a spe.Si ca avem cazuri grave de care trebuie sa ne ocupam problema tine si de grad. de cultura si civilizatie a noastra.MS si CNSAS prin serviciile relatii cu publicul si purtătorii de cuvant ar trebui sa informeze populația.Poate si codul alb si albastru ar trebui scos de la Upu.

  0
 • Absenta unei minime informari medicale determina populația sa se adreseze uneori pt afecțiuni minore la Upu unde ne ocupa timp important in a explica faptul ca nu este urg.Si e de comp.mf.sau a spe.Si ca avem cazuri grave de care trebuie sa ne ocupam Problema tine si de grad. de cultura si civilizatie a noastra ca popor.MS si CNSAS prin serviciile relatii cu publicul si purtătorii de cuvant ar trebui sa informeze populația.Poate si codul alb si albastru ar trebui scos de la Upu.

  0
 • Văd că au sărit toate cadrele medicale în sus,foarte acizi așa cum sunt și la urgențe.vine lumea din plictiseală acolo,pai da.de unde naiba știu eu că nu e urgență?din cauza epuizării fiz și psh am leșinat,pai să merg la dr de familie peste trei zile la programare stau cinci ore la coadă mă trimite la analize nu mai amănunțite decât la urgențe,care durează și asta până iei rezultatul te întorci cu ele la dr să le vadă îți dă un tratament și uite așa mori cu zile plimbandu te pe drumuri! Așa mergi la urgențe îți aplică un tratament te ex și până mergi la dr tău Și vezi ce i de făcut.asa bombaniti și prin spitale ,inclusiv la copii,nu va convine schimbați vă meseria,sau afară”,s or găsi unii să facă asta și din plăcere și drag de oameni.

  0

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *