Ursul păcălit de bețiv

-


În povestea „Ursul păcălit de vulpe” de Ion Creangă ursul rămâne fără coadă. Ani de zile mai târziu, în reinterpretarea postmodernistă avem un bețiv care prin nesăbuința lui îl condamnă pe urs la moarte.

 

Povestea se derulează destul de simplu, precum o comedie proastă demnă de un cu totul alt secol, nu acesta când oamenii au ajuns la un asemenea nivel tehnologic încât pot alinia acadele pe un ecran. Dar fie…

Un bărbat beat s-a apucat să arunce cu lemne și alte obiecte în bârlogul unei ursoaice. Animalul nu și-a dat seama ce face. Și spun asta ca să nu-l discredităm de tot și să-l considerăm absurd de inapt. Ursoaica a reacționat precum orice altă ființă care vrea să-și protejeze puii. L-a atacat pe bețiv și l-a omorât. Era destul de firească treaba. Printre multe alte avantaje biologice știm destul de sigur că ursoaica nu era băută.

Povestea se complică pentru că ursoaica a lăsat două fetițe orfane, captive într-o „cameră prin care bate vântul”, așa cum anunță reprezentanții Consiliului Județean Harghita. Oficialii au condamnat ursoaica la moarte și îi blamează pe cei care pun mai mult preț pe viața ursoaicei decât pe cea a celuilalt animal.

Eu nu știu de ce oficialii se opresc aici. Ar trebui să omoare toți urșii. Toți urșii sunt posibili criminali. Orice bețiv poate cădea secerat sub labele unor bestii care-și protejează puii. Să fie linșați preventiv. Așa evităm să ducem grija unor copii sărmani, care trăiesc în camere prin care „bate vântul”. Dacă tatăl bețiv e în viață se poate ocupa el de problemă. Moare prostul, dar rămâne problema în cârca statului.

Nu, e mai simplu și mai ieftin să se omoare toți urșii. Până la urmă, doar nu-i mai importantă viața unor animale, nu?

Și de ce să ne oprim doar la urși? Știți câți bețivi mor căzând în șanțuri și de la alte înălțimi? Să fie netezită toată țara. Să fie totul pus la pământ și teritoriul țării să fie îndreptat cu polobocul. Să facem țara sigură pentru bețivi. Albinele înțeapă bețivii? Să fie omorâte. Mai bine o viață fără miere decât una fără bețivi în siguranță. S-a uitat vreo curcă urât la un bețiv? Ciorbă. Gata. Fără discuții.

Ce mă bucur că s-a mai rezolvat o problemă în țara asta. Unii mai proști protejează animalele. Securizează copacii înclinați, nu-i taie. Fraieri. O țară deșteaptă tranșează problemele radical.

Hai să cinstim un păhărel. România e mai sigură.

 

Citeşte şi:

Federaţia Rusă intensifică bătălia pentru R.Moldova. Ambasadorul SUA la Chişinău, sub tirul diplomaţiei Kremlinului

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.