Va începe războiul Iran-SUA în următoarele zile?

-


Două petroliere, unul norvegian şi altul japonez, au fost atacate ieri dimineaţă în Golful Oman, la intrarea în Golful Persic. Asta după ce, în urmă cu câteva săptămâni, alte atacuri au vizat patru nave în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite…​

Dintotdeauna a fost uluitor ceea ce pot face oamenii atunci când cred că ceea ce fac, fac în numele lui Dumnezeu. Acest lucru îl cunoștem parcă cel mai bine noi, europenii, datorită Inchiziției. Epoca noastră însă a trecut. Suntem în mileniul trei. Iar ultimele rămășițe ale celor ce făuresc războiul în numele Domnului reușesc să calce pe nervi majoritatea locuitorilor planetei. În mod evident, şi chestiunea iraniană este una dintre problemele care provin dintr-o aplicare proastă a ideilor unei religii. Astfel, din 1979 până astăzi, extremiștii religioși care au reușit să pună mâna pe putere în Iran nu au făcut altceva decât să amplifice starea – deja existentă – de tensiune din zona Orientului Mijlociu. Ultimele evenimente din zonă arată că ne îndreptăm rapid, foarte rapid, spre un posibil război.

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a acuzat Iranul pentru atacurile care au vizat cele două petroliere aflate în Golful Oman, afirmând că incidentul face parte dintr-o campanie a acestuia împotriva Statelor Unite și a aliaților săi. Regele Salman al Arabiei Saudite, primul exportator mondial de petrol, averizase deja încă de la începutul lui iunie că acest gen de atacuri ar putea amenința aprovizionarea pieței internaționale a petrolului și, pe cale de consecință, economia mondială.

Iranul a respins acuzațiile aduse de Statele Unite privind implicarea sa în atacurile care au vizat două petroliere din Golful Oman, prin misiunea iraniană la ONU: „Iranul respinge categoric acuzațiile nefondate aduse de Statele Unite cu privire la incidentele din data de 13 iunie”, au afirmat oficialii iranieni.

Armata americană a făcut însă public un clip video ce arată o navă de patrulare a armatei iraniene care se aproapie de unul dintre cele două petroliere atacate ieri în Golful Oman, imaginile fiind lansate în spațiul public tocmai pentru a dovedi că Iranul a fost responsabil de atac.

În imaginile realizate probabil cu ajutorul unei drone americane se observă o mică navă militară lângă un petrolier și o persoană ce stă în picioare la prova și îndepărtează un obiect de pe carena navei, cel mai probabil o mină care nu explodase și astfel ar fi putut fi o dovadă a provenienței atacului.

Oficialii americani spun că au identificat mica nava din imagini și că este vorba de o navă de patrulare a Gărzilor Revoluționare Iraniene.

Atitudinea Iranului, de negare totală a implicării sale, este uluitoare. Astfel, Teheranul şi-a exprimat doar „îngrijorarea” în urma unor „incidente suspecte”, anunţând și că a sărit în ajutorul a „două petroliere străine” la Marea Oman.

Potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna, chiar „Patruzeci şi patru de marinari au fost salvaţi din apă de către o unitate de salvare a Marinei (iraniene) din provincia Hormozgan (sud) şi au fost transferaţi în portul Bandar-e-Jask.”

Agenția oficială iraniană a precizat că aceste incidente au avut loc la interval de o oră, la 25 de mile nautice şi respectiv 28 de mile nautice de Bandar-e-Jask, televiziunea iraniană difuzând inclusiv imagini cu incendiul de la bordul uneia dintre cele două nave.

Foarte interesant, ministrul iranian de Externe a catalogat drept suspectă coincidenţa între aceste „atacuri” şi vizita la Teheran a premierului japonez Shinzo Abe.

De partea cealaltă, reacția diplomatică a SUA a fost fermă, ambasadorul Statelor Unite la ONU, Jonathan Cohen, spunandu-le celorlalţi 14 parteneri din Consiliul de Securitate, cu prilejul unei reuniuni de urgență solicitate de Washington, că toate elementele indică Iranul ca fiind responsabil de acest atac, intrând în detalii cu privire la tipul de armament utilizat şi catalogând acţiunea drept „sofisticată”.

„Dacă nu reacţionăm, sunt posibile alte atacuri”, a adăugat el, citat de diplomaţi, rămânând de văzut ce anume vrea să zică exact oficialul american.

Oricum ar fi, este clar pentru toată lumea că intrarea în Golful Persic este crucială pentru piața aurului negru. Prin strâmtoarea Ormuz trece aproape o cincime din petrolul mondial, adică aproximativ 17 milioane de barili în fiecare zi. Noul incident a antrenat o creștere cu 4% a prețului țițeiului, la o lună după atacuri similare care au vizat patru nave, în largul Emiratelor Arabe Unite.

În ambele cazuri, americanii au dat vina pe Teheran și s-au oprit deocamdată aici. Cu toate acestea, Statele Unite își întăresc aproape zilnic forța în zonă, deși anunță mai mereu că nu au niciun interes să se angajeze într-un nou conflict din Orientul Mijlociu. Poate fi această ultimă afirmație a SUA o realitate sau face parte din dezinformarea specifică pregătirilor unei ofensive?

În următoarele zile vom primi răspuns la această întrebare. Pentru că dovezile privind implicarea Iranului sunt prea clare, iar SUA trebuie să ia rapid o decizie.

Citește și:

13-15 Iunie 1990, mineriada care a adus România în pragul unui război civil. INTERVIU cu publicistul Romulus Cristea

Viitorul Europei – un tablou pe care marile puteri ale lumii îl schițează acum


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.