Vâlcov: „Guvernul şi-a propus ca ratele la creditele românilor să coboare la jumătate”

-


Consilierul premierului pe probleme economice, Darius Vâlcov, susține că băncile nu intenţionează să renunţe la operaţiunile din România, chiar dacă profitul lor nu va mai fi de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene, ci doar cu 20-30 de procente mai mare după aplicarea prevederilor OUG 114/2018.

„Spunea cineva că or să plece băncile. Nu or să plece băncile, că de la triplu, vor avea doar 20-30% peste media Uniunii Europene. De la triplu faţă de media Uniunii Europene. Noi credem că este suficient.  Noi, vorbim de Guvernul României şi de coaliţia de guvernare PSD-ALDE”, a declarat Vâlcov, la postul TVR 1.

Potrivit acestuia,  obiectivul Guvernului este ca ratele pe care cetăţenii le plătesc la credite să se reducă la jumătate.

„În momentul în care am luat această decizie, ne-am uitat la comportamentul băncilor din ultimii 30 de ani şi am constatat, fără nicio excepţie, că în fiecare an ratele la dobânzi la creditele pe care le iau românii sunt de două, trei, patru, cinci, până la şapte ori mai mari decât în restul Uniunii Europene. De fiecare dată se primeşte un răspuns, şi anume riscul de ţară. Această creştere care s-a produs în ultimii doi ani de zile s-a produs artificial, fără să aibă niciun motiv la bază. La discuţii le-am zis un singur lucru: în momentul în care vrem să mergem mai departe în relaţia Guvern – bănci, trebuie să scădem ratele la jumătate. De ce? Pentru că şi atunci este cu 20-30% peste media Uniunii Europene. Până la sfârşitul acestui an, Guvernul şi-a propus ca ratele la creditele românilor să coboare la jumătate”, a adăugat Darius Vâlcov.

Acesta are o condamnare în primă instanță la opt ani de închisoare cu executare. El a primit patru ani pentru trafic de influență, șase ani pentru spălare de bani și doi ani pentru operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția, însă sentinţele au fost contopite.

Citește și:

Scrisoarea către Dăncilă prin care Timmermans și-a exprimat dezamăgirea

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.