Vâlcov l-a taxat dur pe Isărescu. ”Trebuie să ajungem la un consens cu Banca Naţională”

-


Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, susține că la funcția de guvernator al BNR nu poate ținti Mugur Isărescu din cauza problemelor nerezolvate din spate.

„Şi domnul Isărescu, şi eu nu putem să ţintim acest post (n.red. – de Guvernatorul al BNR), pentru că, în momentul în care ai nişte probleme nerezolvate din spate, este bine să nu te duci să încerci la Banca Naţională”, a declarat Darius Vâlcov, duminică seara, la postul Antena 3.

Potrivit acestuia, BNR trebuie să răspundă în fața Parlamentului de ce nu a redus inflația între februarie-martie 2015.

„Voi face o solicitare senatorului de la ALDE care a iniţiat acest demers, domnului Zamfir, ca întrebările care i se vor pune Băncii Naţionale să aibă legătură şi cu anul 2015, pentru că atunci am atras atenţia, în februarie şi martie 2015, în calitate de ministru de Finanţe, că Banca Naţională nu intervine şi nu reduce dobânda de politică monetară de la 1,75%, aşa cum au făcut toate celelalte ţări din regiune. Practic, în 2015, Banca Naţională trebuie să vină cu rata la 0%. Este bine să-şi pregătească bine răspunsurile. În toate celelalte ţări a existat o înţelegere cu sistemul bancar: când suntem în recesiune sau când suntem în creştere economică ne comportăm diferit. Atunci profitul băncilor ar trebui să fie mai mic când este mai greu şi mai mare când îţi este mai bine, cum este şi normal. Când vezi, că este constantă, că ai inflaţie, că nu ai inflaţie, în ţară, că ai recesiune, că nu ai, sistemul bancar are un ecart şi câştigă non-stop, în momentul acela trebuie să te uiţi şi să-ţi pui foarte multe semne de întrebare”, a adăugat Darius Vâlcov.

Acesta a mai spus că nu intenționează să desființeze ROBOR-ul și aritmetica de clacul.

„Nu este vorba să desfiinţăm ROBOR-ul şi să schimbăm aritmetica, trebuie să ajungem la un consens cu Banca Naţională şi ar fi de dorit şi cu băncile, pentru că, cred, cu populaţia suntem la un consens, că dobânzile sunt foarte mari. Acest consens în trei ar trebui să aibă loc. Deocamdată, este o singură parte care îşi doreşte acest lucru”, a conchis Darius Vâlcov.

Citește și:

PMP va depune 2.500 de amendamente la legea Bugetului: „Sunt inspirate din promisiunile celor care îndrăznesc să ne mintă de ani buni”

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.