Reforma din MAI bate pasul pe loc. Coarnă: „Absolut nimic pentru poliţişti”

-


Reformarea din temelii a MAI, anunţată de liberali la preluarea guvernării după dărâmarea Cabinetului Dăncilă în toamnă, devine pe zi ce trece „o formă fără fond” şi o campanie de PR politic în spaţiul public. În ciuda unor mici cosmetizări de suprafaţă, situaţia la MAI rămâne la fel de încordată, ca-n vremea psd-istei Carmen Dan: subfinanţare, politizare şi blocaje în structurile aparatului poliţienesc. Ministrul Marcel Velea preferă în continuare să menţină în funcţii de comandă „oameni cu probleme de integritate, înşurubaţi de fosta guvernare psd-istă”, cum este cazul lui Constantin Dancu (şeful IPJ Constanţa, reconfirmat pentru a trei oară în funcţie) şi Iorga Marian (şeful IPJ Călărăşi), deşi există probe şi materiale care atestă că cei doi şefi au probleme de integritate, şi stârnesc nemulţumiri în rândul subordonaţilor (mai multe detalii, citiţi aici).

 

Preşedintele SNPPC, Dumitru Coarnă, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, că reformă în MAI nu există, ci numai o campanie agresivă de PR şi comunicare politică în contextul alegerilor anticipate.

„Reformă nu este, ci numai campanie electorală. Absolut nimic pentru poliţişti. Zero lei, zero bani. În afară de anticipate, nu avem nimic concret. Nu am nici un fel de aşteptare şi mă rog să putem rezista în continuare. Nu există finanţare. Să vedem bugetul. De unde? Nici un fel de reformă, în afară de PR şi manipulare. La Constanţa şi Calaraşi, domnii Dancu şi Iorga au rămas în continuare în funcţii. La Călăraşi, sunt probleme penale grave, dar domnul ministru Vela îi asumă în continuare şi asta se numeşte în penal favorizarea infractorului. Menţine în funcţii publice oameni care au probleme grave cu legea. Mă refer la Constanţa şi Călăraşi”, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, Dumitru Coarnă, preşedintele SNPPC.

În momentul de faţă, numai Dan Chirilă, fost secretar de stat în MAI, pensionat la vârsta de 39 de ani, a fost demis pe 30 noiembrie din funcţie de ministrul Vela. Constantin Dancu (şeful IPJ Constanţa, reconfirmat pentru a trei oară în funcţie) şi Iorga Marian (şeful IPJ Călărăşi) sunt două exemple de anti-reformă în MAI în contextul în care cei doi şefi de Inspectorate au probleme serioase de integritate.

„Domnul ministru Marcel Vela nu vede acolo, unde sunt informaţii clare, infracţiuni de luare de mită, cum este la Călăraşi. Sunt nişte lucruri extrem de delicate acolo. Domnul ministru Vela are probe certe despre ce se întâmplă acolo. La IPJ Călăraşi, Marian Iorga îi jigneşte pe poliţişti, şi are un comportament abuziv faţă de subordonaţi. Constantin Dancu a rămas în continuare şef la IPJ Constanţa, deşi trebuia conform legii să se pensioneze demult. Este susţinut de domnul Brăiloiu (Tit-Liviu, senator PSD de Constanţa, preşedinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională). Poliţiştii sunt nemulţumiţi faţă de ce se întâmplă acolo, însă pe lângă Iorga, Dancu este „profesor” în ceea ce priveşte limbajul utilizat în dialogul cu subalternii. La Călăraşi, nu am văzut în viaţa mea un asemenea comportament abuziv, la IPJ. Eu le-am spus domnilor Vela şi Vasilescu (Liviu, Inspector General al Poliţiei Române), dar oamenii văd comportamentul acestora”, sublinia Dumitru Coarnă.

Vela a anunţat startul curăţeniei de primăvară în MAI cu un ofiţer de la BCCO

Ministrul demis al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat, joi, măsuri pentru combaterea infracțiunilor chiar în rândul angajaților MAI. În acest sens, acesta a dat exemplul unui ofițer antidrog de la Brigada pentru Combaterea Criminalității Organizate, care „s-a apropiat prea mult de infractori”.

„Nu ne limităm să facem curățenie doar în afara instituției, suntem foarte atenți și la personalul din MAI. Un singur exemplu vreau să vă dau: un ofițer de la combaterea criminalității organizate, despre care aveam date și suspiciuni rezonabile că s-a aproiat prea mult de infractori – și nu în sensul de a-i prinde, ci pentru a-i sprijini – a fost pust la dispoziția unității, i-a fost retras accesul la informații clasificate și va fi sesizat Parchetul”, a arătat Marcel Vela.

De asemenea, acesta a prezentat un clip postat astăzi pe YouTube, pe un canal nou creat, numit „Polițiști interlopi” și care avea, la ora publicării acestei știri, doi urmăritori. În acest clip, ofițerul, identificat drept Robert Badea, apare în fotografii alături de mai mulți membri ai unor clanuri interlope, inclusiv cel al Sportivilor și Corduneanu.

În clip este prezentat și un fragment dintr-un document potrivit căruia Robert Badea „obține din activități ilicite sume impresionante de bani, având un trai care nu poate fi justificat din activitățile de polițist (folosind autoturisme precum Porsche Panamera și BMW Seria 6 și având parte de concedii în destinații exotice”.

„Nu tolerez asemenea comportamente, nu accept ca cei care trebuie să acționeze împotriva criminalității să fraternizeze cu infractorii”, a adăugat Marcel Vela.

El a mai spus că a cerut înființarea unei linii telefonice prin care cetățenii să semnaleze situații de încălcare a legii de către angajați ai MAI.

„Sper ca în viitor presa și societatea civilă care a avut inițiativa de a strânge aceste fotografii și care au putut fi făcute publice pe YouTube – în paralel analizam și noi aspecte care nu erau tocmai corect. După ce am văzut acest film pe YouTube am considerat că cetățenii ne pot sesiza cu mai multe probleme”, a conchis ministrul demis al MAI.

Citeşte şi:

Meleşcanu, la DNA: „Dragnea nu a avut nicio discuţie cu mine”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.