Victoria lui Năstase la Chișinău pune în dificultate binomul PSRM-PDM în alegerile din toamnă?

-


Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PDA), Andrei Năstase, a fost ales primar general al Chișinăului, câștigând duminică scrutinul în fața socialistului Ion Ceban cu 52,58% după numărarea voturilor din 304 de secții electorale din cele 306 (până în momentul publicării acestei analize).

 

Victoria lui Andrei Năstase în turul al doilea al alegerilor anticipate pentru primăria Chișinăului, care s-au desfășurat duminică, reprezintă un semnal pe care electoratul pro-european și unionist din capitala R.Moldova l-a transmis socialistilor pro-putiniști, că soarta tânărului stat dintre Prut și Nistru încă se mai joacă democratic prin votul cetățenilor. De asemenea, pentru Plahotniuc și guvernul său de strânsură este un eșec și implicit o înfrângere greu de digerat în contextul în care jocurile fuseseră făcute în jurul independentei, Silvia Radu, și mai apoi pentru socialistul Ion Ceban.

În această ecuație de putere orchestrată atent de binomul PSRM-PDM (Plahotniuc și Dodon), Andrei Năstase are meritul că a reușit beneficind de sprijinul necondiționat al tuturor forțelor de dreapta pro-europene și unioniste să mobilizeze electoratul dreptei fragmentat în primul tur și să obțină o victorie de moral și implicit de etapă, ale cărei roade se vor vedea în această toamnă.

Votul pentru primăria Chișinăului a fost unul geopolitic axat pe confruntarea ideologică între europenism și putinism, și mai apoi unul anti-sistem îndreptat împotriva corupției și derapajelor guvernării oamenilor lui Vladimir Plahotniuc.

Mandatul lui Andrei Năstase la primăria Chișinăului va fi de un an de zile până la organizarea alegerilor la termen, însă important este faptul că noul primar pro-european are șansă să joace la un alt nivel pe scena politică moldavă. Dincolo de toate laudele analiștilor de pe ambele maluri ale Prutului pe care Andrei Năstase le va primi firesc în aceste zile trebuie să fie conștient că ar putea reprezenta un liant al unificării dreptei pro-europene și unioniste dacă va fi un negociator și un om deschis dialogului până la toamnă.

Deși îi va fi greu să pună în practică într-un singur an de mandat mari proiecte, în contextul în care în Consiliul General majoritatea o deține PSRM, iar Guvernul este condus din umbră de oligarhul cel bun, Vladimir Plahotniuc, Andrei Năstase este obligat să învețe din mers să fie un bun administrator al Chișinăului întrucât va fi hărțuit aproape zilnic de rivalul său, consilierul PSRM Ion Ceban.

„Îl felicit pe Andrei Năstase cu această victorie şi îi doresc succes. Voi rămâne alături de locuitorii Capitalei pentru a le apăra interesele lor, voi rămâne în CMC. Îl aştept pe domnul Năstase zi de zi la primărie şi urmează să vedem cum se vor schimba lucrurile în Chişinău. Nu exclud că peste un an vom avea alegeri. Au fost poate unele nereguli, dar să dăm dovadă de maturitate, noi recunoaştem alegerile. Nu sunt dezamăgit, este alegerea locuitorilor Capitalei”, a declarat socialistul Ion Ceban.

În momentul de față, Andrei Năstase și Maia Sandu au posibilitatea să coaguleze dreapta pro-europeană și unionistă pentru a se putea obține un rezultat bun în alegerile din această toamnă pentru plenul de la Chișinău. Pe de altă parte, nici Plahotniuc și Dodon nu vor sta cu mâinile în sân după ce acest eșec usturător de la Chișinău în contextul în care manipularea mediatică, știrile false și sondajele mincionoase nu sunt întotdeauna suficiente pentru a câștiga.

„Astăzi, palma care a fost dată la Bălți a fost dată și tandemului de la Chișinău. Aceste două palme au rupt barajul regimului. Acest baraj a crăpat și dacă după Bălți s-a pornit un izvor, atunci după Chișinău se va porni un râu. Votul de la Chișinău nu a fost geopolitic. Votul oamenilor a fost contra sistemului”, a declarat fostul edil al municipiului Bălți, Renato Usatâi.

Chiar dacă liderul Partidului Nostru, fugarul Renato Usatâi este de părere că votul pentru Chișinău a fost anti-sistem îndreptat împotriva binomului PSRM-PDM, miza a fost geopolitică întrucât victoria socialiștilor ar fi fost încă o presiune în plus a Federației Ruse și ar fi dat și mai multă apă la moară lui Igor Dodon în a-și exprima simpatia nemărginită față de Țarul de la Kremlin. În opinia mea, pierderea Chișinăului de către forțele pro-europene și unionist ar fi fost similară cu o catastrofă geopolitică și ar fi îndepărtat și mai mult R.Moldova de marea familie europeană.

În momentul de față,  presiunea se află la Plahotniuc și la oamenii săi din Guvern care cel mai probabil vor schimba tactica și vor căuta prin orice mijloace să îl pună în dificultate pe Andrei Năstase, și, implicit, să blocheze alianța PPDA-PAS. Pe de altă parte, noul edil al Chișinăului este fața unei mari lovituri de imagine pe care i-a dat-o lui Plahotniuc și Dodon, iar această victorie înseamnă capital electoral și oportunități, care, valorificate atent, ar putea conduce spre  prăbușirea regimului oligarhic din R.Moldova.

„Vă mulțumesc că ați ales să fiți lături de echipa noastră proeuropeană. O echipă unită care a demonstrat că se poate, având un obiectiv comun și anume de câștiga în fața unui binom, care a fost deconspirat și care nu ascunde că conlucrează. Am obținut o victorie importantă”, a declarat Andrei Năstase.

Cel mai important este că victoria a fost obținută de locuitorii capitalei. Aș vrea în acest moment să le mulțumesc tuturor celor care au ieșit la vot, indiferent cu cine au ales să voteze. Le mulțumesc celor care au pus umărul la victoria noastră. Am obținut o victorie importantă pentru Chișinău și pentru Republica Moldova”.

Mai sunt cinci luni în care Andrei Năstase are timp să demonstreze că poate fi un lider politic de anvergură, altul decât a fost până în momentul de față, și împreună cu Maia Sandu să înceapa munca recontrucției dreptei din R.Moldova.  Până atunci, nu ne rămâne să așteptăm următoarele mutări de pe eșichierul politic de peste Prut, pe care le va opera oligarhul Vladimir Plahotniuc și oamenii din subordinea sa.

Din România, Năstase va beneficia din plin de sprijinul opoziției politice de la București, pentru că coaliția de la guvernare PSD-ALDE merge în momentul de față pe mâna PDM-ului și implicit a oligarhului cel bun. Dar la toamnă s-ar putea întâmpla și surprize și PSD-ALDE să facă o schimbare de flanc.

În concluzie, victoria lui Andrei Năstase ar putea aduce înfrângerea binomului PSRM-PDM în toamnă, dacă va reuși să își depășească orgoliul și să militeze pentru coagularea tuturor forțelor de dreapta într-o platformă unită, capabilă să răstoarne calculele binomului PSRM-PDM în alegerile parlamentare. Struțo- cămilă electorală mixtă a lui Plahotniuc ar putea avea și efect de bumerang în toamnă, pentru electoratul de dreapta apropiat de valorile europene și de România din R.Moldova nu s-a predat.

Până atunci, noul edil al Chișinăului, Andrei Năstase nu trebuie să se îmbete cu apă rece căci războiul cu Plahotniuc este lung și de uzură.

PS. Felicitări, Andrei Năstase!!! Să fiți un primar al tuturor chişinăuienilor!!!

„Am pus astăzi bazele unei alianţe solide a forţelor proeuropene, antioligarhice, democratice, a societăţii civile şi a societăţii noastre în întregime în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare, în care suntem obligaţi cu toţii să depunem toate eforturile de care dispunem, pentru a câştiga aceste alegeri şi pentru a scoate din captivitate întreaga ţară”, a declarat Andrei Năstase, luni dimineața, în cadrul unei conferinţe de presă.

Citește și:

De ce vrea Plahotniuc să păcălească UE?

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.