VIDEO. 11 Septembrie 2001. 18 ani de la atentatele teroriste care au schimbat destinul lumii democratice

-


Atacurile teroriste de la 11 Septembrie 2001 de la New York au rămas în memoria colectivă prin dimensiunea tragediei care a impresionat întreaga lume. Din această zi, întreaga istorie a lumii s-a schimbat prin apariţia flagelului terorist global în jurul lui Osama Bin Laden şi a acoliţilor săi talibani, de pe teritoriul statului afgan. De asemenea, după momentul 11 Septembrie 2001, s-au impus terorismul şi securitatea ca teme principale pentru întreaga comunitate internaţională. 

Atacurile sinucigaşe coordonate de Al-Qaeda au ucis 2.993 de oameni din 90 de ţări. 246 în cele patru avioane (din care nu a supravieţuit nimeni), 2.603 în New York în clădiri şi la sol şi 125 la Pentagon. 24 de persoane au rămas date dispărute. Toţi cei care au decedat atunci au fost civili, cu excepţia a 55 de militari care au murit în clădirea Pentagonului.

În dimineaţa zilei de 11 septembrie 2001, nouăsprezece terorişti au deturnat patru avioane comerciale care se deplasau către San Francisco şi Los Angeles de la Boston, Newark, şi Washington D.C. La 8:46 AM, avionul care efectua zborul American Airlines numărul 11 a lovit în plin Turnul de Nord al World Trade Center din New York, urmat de zborul United Airlines numărul 175 care a lovit Turnul de Sud la ora 9:03 AM

Un alt grup de terorişti a condus zborul American Airlines numărul 77 în Pentagon la ora 9:37 AM.

Un al patrulea zbor, United Airlines 93, a cărui ţintă finală se presupune că a fost Capitoliul sau Casa Albă, s-a prăbuşit lângă localitatea Shanksville, Pennsylvania la 10:03 AM, după ce pasagerii au intrat în luptă cu teroriştii.

Trei clădiri din Complexul World Trade Center s-au prăbuşit în urma avariilor structurale suferite în ziua atacurilor. Turnul de sud (WTC 2) s-a prăbuşit aproximativ la ora 9:59 AM, după ce a ars timp de 56 de minute într-un incendiu cauzat de impactul cu avionul ce efectua zborul United Airlines 175.

Turnul de nord (WTC 1) s-a prăbuşit la ora 10:28 AM, după ce a ars timp de aproximativ 102 minute. La prăbuşirea turnului de nord, resturile clădirii au avariat grav clădirea WTC 7. Integritatea sa structurală a fost compromisă şi mai mult de incendii, şi clădirea s-a prăbuşit mai târziu în acea zi, la ora 5:20 PM.

Atacurile sinucigaşe coordonate de Al-Qaeda au ucis 2.993 de oameni din 90 de ţări. 246 în cele patru avioane (din care nu a supravieţuit nimeni), 2.603 în New York în clădiri şi la sol şi 125 la Pentagon. 24 de persoane au rămas date dispărute.

Pe 21 mai 2014, autorităţile americane au deschis pe locul fosturilor „Turnuri Gemene” un muzeu, cu o suprafaţă de 10.210 metri pătraţi, pe şapte niveluri, fiind situat între cele două fântâni arteziene ale monumentului comemorativ, inaugurat pe 11 septembrie 2011 pe locul atentatelor.

Prima expoziţie, „In Memoriam”, a adus un omagiu celor 2.983 de bărbaţi, femei şi copii ucişi în timpul atentatelor din 11 septembrie 2001 şi celor şase victime ale primului atentat care a vizat World Trade Center (WTC) pe 26 februarie 1993.

„M-am uitat imediat pe geam, să văd dacă pot să îmi dau seama ce s-a întâmplat, de ce s-a mişcat clădirea. Am văzut foarte multe lucruri cazând aşa, din cer, hârtii arzând, mobilă, nişte piese de metal. Imediat ne-am dat seama că s-a întâmplat ceva. Imediat am ieşit afară cu nişte colegi care şi ei au ajuns mai devreme la serviciu, chiar mă gândeam că nu am auzit niciun anunţ, nimic de la building, când am ajuns jos, la parter, unde erau aşa de mulţi oameni şi toţi ţipau şi fugeau şi mulţi poliţişti şi pompieri, ne-am dat seama că ceva e mult mai grav şi mult mai tragic, cum am ieşit prin uşa asta, care era revolving, se învârtea, imediat am auzit, aşa, un zgomot foarte tare şi când m-am uitat în sus, chiar atunci intra avionul al doilea din clădirea în care ieşeam eu”, a declarat Ruxandra Risko, supravieţuitoare a atentatelor teroriste de la World Trade Center, din 11 septembrie 2001.

Gruparea teroristă al-Qaida, având cartierul general în Kandahar, a coordonat şi a revendicat atacurile care au provocat pentru prima dată în istorie activarea articolului 5 din Tratatul Nord Atlantic. A urmat intervenţia din Afganistan unde Alianţa are în continuare trupe.

Acestă misiune complexă a constituit pentru România un prilej pentru a-şi demonstra importanţa prin participarea la misiunea militară din Afganistan, un argument ce a avut o contribuţie esenţială pentru integrarea ţării noastre în NATO. Începând din anul 2002, trupele româneşti s-au aflat alături de detaşamentele americane din Afganistan în cea mai importantă misiune a NATO din istoria recentă.

Citeşte şi:

Trump, obligat să schimbe strategia pentru Afganistan. „Negocierile de pace sunt moarte

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.