VIDEO. 30 de ani de la Revoluţie. Psihoza teroriştilor şi masacrul de la Otopeni. 23 decembrie 1989

-


Pe 23 decembrie, la Bucureşti şi-n alte oraşe din ţară a izbucnit „psihoza teroriştilor” care a continua până pe 25 decembrie 1989, când Elena şi Nicolae Ceauşescu au fost executaţi sumar la Târgovişte, în urma sentinţei unui tribunal excepţional al noii puteri. Despre terorişti s-a vorbit mult în acele zile, însă după 30 de ani, nimeni nu ştie nimic despre acei oameni invizibili, care deschideau focul în puncte strategice din Capitală şi din alte oraşe ale României.

Pe de altă parte, numărul morţilor a crescut semnificativ după 22 decembrie şi datorită faptului că civilii au primit arme, iar Televiziunea „Liberă” Naţională transmitea non stop informaţii controversate despre aceşti terorişti care atacau spitale, otrăveau apa potabilă, erau fanatici şi drogaţi.

82 de soldaţi, de la o unitate din Câmpina, fuseseră trimişi să întărească paza aeroportului Otopeni întrucât existau informaţii că teroriştii intenţionau să-l ia cu asalt. Ordinul venea de la Ministerul Apărării, iar la TVR se amplificaseră dezinformarea astfel încât forţele armate care fuseseră dislocate în perimetrul Aeroportului să deschină focul din plin asupra celor trei camioane cu soldaţi de la Câmpina.

În noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989, 40 din militarii veniţi de la Câmpinaţi au murit pe loc, iar 18 au fost grav răniţi şi încă mai poartă traumele măcelului.

“Masacrul de la Otopeni a fost premeditat … nişte criminali, care au nume şi prenume, în mod voit, au luat viaţa unor tineri, au luat viaţa copiilor noştri, care erau militari în termen, cu nici 3 luni de armată”, declara tatăl unui militar de la unitatea din Câmpina, ucis la Otopeni.

Masacrul de la Otopeni ar fi putut fi evitat dacă Televiziunea Liberă din acele zile nu ar fi fost părtaşa la intoxicare şi dezinformare în masă. Încă din seara zilei de 22 şi-n intervalul dintre 23 si 24, informatiile despre “teroriştii” care încercau să înăbuşe revoluţia s-au propagat la TVR aproape continuu.

De asemenea, Consiliul FSN a făcut atunci apeluri către populaţie să apere “obiectivele strategice”. Pe străzi s-au format filtre, iar civilii au primit arme în baza buletinului de identitate. Tot în acest răstimp au apărut celebrele intoxicări cu teroriştii arabi din Libia şi Siria care luptau cu fanatism pentru menţinerea la putere a lui Nicolae Ceauşescu. După 30 de ani de la revoluţie, nimeni nu poate descrie teroriştii din acele zile, însă la Televiziune s-a propagat următorul portret robot al „oamenilor invizibili”: sunt îmbrăcaţi în negru, au barbă, sunt dotaţi cu aparatură de luptă ultra-performantă. Trag din toate poziţiile, din scări de bloc, de pe acoperişuri, din elicoptere şi chiar din canalizări. Locuiesc în clădirile din jurul punctelor fierbinţi ale revoluţiei: MApN, CC, Televiziune şi Otopeni.

În această ecuaţie a dezinformării militarii din teren au deschis focul şi s-au împuşcat unii cu alţii, astfel încât orice suspect era terorist de serviciu. Cei mai mulţi morţi din aceste zile s-au înregistrat la Otopeni, Radio, Piaţa Palatului. MApN şi la TVR. Cel care ar putea încă să ofere detalii şi clarificările necesare despre dezinformarea în masă care s-a propagat de la TVR este Teodor Brateş, fost redactor şef şi director al Televiziunii. Oficial, acesta susţine că tot ceea ce s-a transmis de la TVR a fost filtrat şi aprobat de un Comandament Militar instalat la etajul 11 la Televiziunii.

Tot pe 23 decembrie, la ora 20.00, elicopterul în care se aflau generalii Constantin Nuţă şi Velicu Mihalea, proaspat arestaţi pentru represiunea de la Timişoara, a fost doborât lângă Alba Iulia. Un alt ordin de la MApN specifica următoarele: „doborâţi toate aparatele de zbor suspecte întrucât în ele se află terorişti. Aceeaşi soartă a avut-o echipajul unui ABI condus de colonelul Gheorghe Trosca, şeful Statului Major al USLA şi 7 militari din convoiul care îl însoţeau. Aceştiau au fost măcelăriţi în faţa MApN-ului, după ce au fost etichetaţi terorişti.

Astăzi, după 30 de ani, familiile celor 800 de morţi din zilele de 23, 24 şi 25 decembrie încă mai aşteaptă să li se facă dreptate, după o multitudine de scenarii şi personaje emanate din jurul noii puteri au acoperit urmele şi au aruncat totul în cârca teroriştilor.

De asemenea, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a participat, luni, la sediul ministerului, la o ceremonie de comemorare a eroilor jandarmi căzuţi, în data de 23 decembrie 1989, la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”.

Un sobor de preoţi a oficiat o ceremonie religioasă în memoria celor care au murit atunci şi a fost dezvelită o placă în memoria poliţistului Cristian Amariei, căzut la datorie în judeţul Timiş, în timp ce încerca să captureze un urmărit naţional.

Citeşte şi:

VIDEO. 30 de ani de la Revoluţie. 22 decembrie 1989, ziua libertăţii şi demnităţii naţionale

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.