Video. 40 de ani de la întoarcerea Ayatollahului, creierul din spatele Revoluţiei. „Dumnezeu este minunat!”

-


Acum 40 de ani, într-o dimineață mohorâtă, la 1 februarie 1979, un avion charter al companiei Air France de la Paris ateriza pe Aeroportul Internaţional Mehrabad din apropierea Teheranului, aducând dintr-un exil autoimpus, pe cea mai importantă figură spirituală a Iranului, şi implicit a revoluţiei islamice.

sursa foto: aljazeera.com

Ayatollahul Ruhollah Khomeini, un critic dur al regimului Şahului Mohammad Reza Shah Pahlavi, se întorcea acasă, după 14 ani de exil prin Turcia, Irak și Franța, scrie aljazeera.com.

Revenirea lui Khomeini de acum 40 de ani a fost esențială pentru succesul revoluției iraniene şi implicit pentru proclamarea Republicii Islamice. Apoi, prin ascensiunea sa la statutul de lider suprem în statul iranian a creat o convulsie geopolitică în Orientul Mijlociu prin ruperea relaţiilor cu SUA şi cu Occidentul, într-o primă fază.

Îmbrăcat într-o mantie neagră și cu turban, clericul în vârstă de 78 de ani a ieșit încet din aeronavă ținându-l de mâna pe pilot de mâna dreapta, fiind urmat îndeaproape de fiul său, Ahmad.

Pe fondul euforiei și al strigătelor mulţimii fanatice de adepţi:  „Dumnezeu este minunat!”, Khomeini era neclintit şi a salutat oamenii. Întrebat ulterior de un jurnalist american cum s-a simțit la revenirea sa în Iran, aceasta a răspuns sec: „Hichi (Nimic)”.

Ulterior Khomeini s-a dus cu un elicopter la un cimitir din apropierea Teheranului, pentru a aduce un omagiu demonstranților uciși de regimul Şahului, și pentru a se adresa mulţimii.

sursa foto: aljazeera.com

Rapoartele CIA precizează că între 5 și 10 milioane de iranieni au venit la aeroport să-l vadă pe viu pe Khomeinii, cel care după fuga Şahului a pus capăt alianţei cu SUA şi Imperiului Persan, care dăinuia de 2500 de ani.

„Acesta a fost un moment de cotitură în istoria modernă a Iranului”, a spus Mohamad Marandi, specialist în relațiile diplomatice Iran-SUA, la Universitatea Teheran, despre revenirea lui Khomeini, pentru jurnaliştii postului tv Al-Jazeera.com.

Acesta a spus că ascensiunea lui Khomeini și a Republicii Islamice au șocat înțelepciunea politică convențională întrucât capitalismul sau comunismul putea să prospere, iar deciziile fuseseră luate numai în capitalele Statelor Unite, Rusiei sau Marii Britanii, cele trei puteri mondiale de atunci.

„Pentru prima dată, Iranul a devenit independent de puterile străine și și-a redobândit suveranitatea, după mai bine de un secol”, a declarat Mohamad Marandi, pentru Al Jazeera.

Reacția Statelor Unite față de schimbările politice din Iran a condus la ruperea totală a relaţiilor bilaterale cu Teheranul, cel mai apropiat aliat din Orientul Mijlociu, susţine Marandi.

În loc să-l sprijine pe Khomeini, a spus Marandi, Washingtonul a început să-l submineze, încercând să lanseze o contrarevoluție, sprijinind invazia irakiană și întărind  alianța cu rivalul din regiune, Arabia Saudită.

„Fără îndoială, dacă Statele Unite ar fi răspuns diferit, am avea relații cu SUA astăzi. Problema SUA este că nu dorește să accepte faptul că țările și oamenii să-și afirme suveranitatea”, a conchis Mohamed Marandi.

sursa foto:aljazeera.com

În schimb, Mehdi Khalaji, cercetător la Institutul Washington pentru Politica Orientului Apropiat și reputat teolog, a subliniat că clericii conduşi de Khomeini au rezistat presiunilor SUA, în primele etape cruciale ale revoluției islamice”.

„Anti-americanismul a devenit o nevoie revoluționară”, a spus Khalaji, explicând că a existat o luptă pentru putere între clerul și fracțiunile marxiste din cadrul mișcării din acea vreme.

„Clerul nu a fost în mod direct anti-occidental, dar concurenţa cu revoluţionarii marxişti l-a făcut să devină anti-american. Pentru a prelua puterea și a împiedica marxiştii să înființeze Guvernul, ei trebuiau să devină anti-occidentali”, a adăugat Khalaji.

Câteva date biografice despre Ayatollahul care a schimbat destinul Iranului

Rouhollah Mousavi Khomeini (Ruhollah Mostafavi) s-a născut pe 24 septembrie 1902, în orașul Khomeyn și a murit pe 3 iunie 1989, la Teheran. A fost clericul iranian șiit care a condus revoluția islamică și l-a răsturnat de la putere pe Mohammad Reza Shah Pahlavi, în 1979.  Khomeini a fost autoritatea politică și religioasă care a marcat istoria Iranului de-a lungul anilor ’80.

 Strămoșii săi, descendenți direcți ai imamului Mousa al-Kazim, al șaptelea imam al lui Ahl al-Bayt, au migrat spre sfârșitul secolului al optsprezecelea din Neishapour (provincia Khorasan din Iran) în regiunea Lucknow din nordul Indiei. Acolo s-au stabilit și au început să se dedice instruirii și îndrumării religioase a populației predominant șiite din regiune, scrie iranchamber.com.

sursa foto: Famous People

Bunicul lui Khomeini, Seyed Ahmad a părăsit Lucknow (conform unei declarații a fratelui mai mare al lui Khomeini, Seyed Morteza Pasandideh, punctul său de plecare a fost Kashmir, nu Lucknow) la mijlocul secolului al XIX-lea și a plecat în pelerinaj la mormântul lui Hazrat Ali din orașul irakian Najaf. Citiţi continuarea biografiei Ayatollahului Ruhollah Khomeini, aici.

Citeşte şi:

Viitorul Europei de Est, între ruși și americani

Venezuela și PSD

 

 

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.