VIDEO. AEP exclude fraudarea votului prin corespondenţă. Călugăriţa: „Autocolantul nu se poate dezlipi fără a deteriora buletinul de vot”

-


Anamaria Revnic Călugărița, purtătorul de cuvânt al AEP, susţine că suspiciunea cu privire la posibila fraudare a votului prin corespondenţă prin dezlipirea autocolantului este nefondată. De asemenea, aceasta a subliniat că din demonstraţia făcută de preşedintele AEP a reieşit că autocolantul nu se poate dezlipi fără ca buletinul de vot să nu fie deteriorat. În schimb, un român stablit în Londra a postat un clip video pe contul său de Facebook în care arăta că respectivul autocolant se poate dezlipi şi lipi din nou cu uşurinţă, deşi pe instrucţiunile transmise alegătorilor din diaspora scrie că odată dezlipit, acesta nu poate fi reutilizat.

„Domnul preşedinte (Constantin Mitulețu-Buică) a făcut ieri în prezenţa jurnaliştilor o demonstraţie cu acel autocolant şi a reieşit că acesta nu poate fi dezlipit fără ca buletinul de vot să nu fie deteriorat. Nu ştim în ce condiţii a făcut alegătorul din străinătate filmarea, dar în condiţii normale având în vedere faptul că durează câteva zile până ajunge la secţia de votare, autocolantul se lipseşte foarte bine pentru a se putea dezlipi. În al doilea rând, plicurile interioare care conţin buletinele de vot prin corespondenţă sunt desigilate după ora 21.00, duminică, în prezenţa tuturor membrilor Biroului Electoral al votului prin corespondenţă. Prin urmare, această suspiciunea cu privire la posibila fraudă, prin dezlipirea autocolantului nu este fondată”, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, Anamaria Revnic Călugăriţa, purtătoarea de cuvânt a AEP.

În schimb, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu-Buică, a făcut, miercuri, în prezența jurnaliștilor o demonstrație a faptului că autocolantele cu mențiunea ”votat” utilizate la votul prin corespondență nu se mai pot dezlipi de pe buletinul de vot fără a lăsa urme.

„Autocolantul nu poate fi dezlipit fără să fie deteriorat buletinul. Nu ştiu în ce condiţii a fost realizată ( filmarea)”, a subliniat preşedintele AEP.

De asemenea, acesta  a lipit un autocolant pe haină şi apoi a încercat să-l lipească pe buletinul de vot, iar acesta s-a dezlipit foarte uşor, însă avea urme de scame.

„Votul prin corespondenţă este o treabă serioasă, echilibrată. Ai o gândire, o analiză, nu lipeşti pe haină (n.r. – autocolantul)”, a adăugat preşedintele AEP.

În schimb,Daniel Ursache, din Târgu Neamţ, stabilit la Londra, a ales să voteze prin corespondență la alegerile prezidențiale. El a postat un video în care dezlipeşte autocolantul cu menţiunea „Votat” din caseta în care este înscris numele candidatului USR – PLUS. Autocolantul a rămas în perfectă stare. Apoi, l-a lipit în caseta în care este înscris numele candidatului PNL şi îl dezlipeşte şi de această dată, fără ca stickerul sau buletinul de vot să fie deteriorate în vreun fel.

Potrivit art. 14 alin. 5 din Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă, plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până cu 3 zile înaintea datei votării, inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenţă.

De asemenea, plicul cu buletinul de vot trebuie să ajungă la biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz, până la data de 7 noiembrie 2019 pentru TURUL 1 şi până la data de 21 noiembrie 2019 pentru TURUL 2.

Iohannis i-a convocat pe Orban, Cîţu şi Aurescu la Cotroceni

Premierul Ludovic Orban a fost convocat la prânz la Palatul Cotroceni, alături de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu pentru a discuta despre buget şi organizarea alegerilor în diaspora. Primul tur al prezidențialelor începe vineri în străinătate și durează trei zile, datorită modificărilor legislative menite să elimine dificultățile întâmpinate de alegători la scrutinul din 26 mai pentru europarlamentare.

În schimb, ministrul de Interne, Marcel Vela i-a convocat, joi, într-o teleconferinţă pe prefecţi pentru a analiza ultimele detalii ale organizării scrutinului prezidenţial din data de 10 noiembrie. De asemenea, acesta a mai hotărât să trimită o echipă medicală la Arad unde prefectul şi subprefectul au intrat subit în concedii medicale. De asemenea, există suspiciuni că liderii PSD ar încerca să blocheze procesul electoral prin oamenii pe care încă îi mai au în instituţiile cheie şi-n teritoriu.

”Din camaraderie, din prietenie şi din responsabilitate managerială să vă anunţaţi cei doi colegi că voi trimite o echipă de medici de la Direcţia medicală şi de la Policlinica din Oradea ca să îi ajutăm, că poate au primit o medicamentaţie greşită. Să nu fie, Doamne fer’, mai grav! Ministerul de Interne mâine va fi la Arad pentru a le acorda asistenţă medicală celor doi colegi astfel încât ei să revină cât mai repede la obligaţiile profesionale, administrative, guvernamentale şi chiar politice pe care le au”, a declarat Marcel Vela, la videoconferința cu prefecții.

Citeşte şi:

Cât au câştigat românii în septembrie? Salariul mediu net, în creştere

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.