VIDEO. Alertă în Franţa! Peste 7000 de militari, în stradă. Vestele galbene, în al 20-lea weekend de proteste. „Vive la République, vive la France!”

-


Autorităţile Republicii Franceze vor scoate astăzi numeroase forţe militare în stradă pentru a sprijini poliţia şi jandarmeria astfel încât să se menţină ordinea şi totodată să fie evitate violenţele şi jafurile celebrelor veste galbene. De asemenea, vor participa în stradă forţele speciale anti-teroriste din cadrul misiunii Sentinelle şi serviciile de informaţii ale Armatei şi Ministerului de Interne.

 

Militarii vor asigura paza instituțiilor publice sau a altor puncte fixe care ar putea fi ținta atacurilor unor persoane violente, extremiste sau radicalizate, așa cum s-a întâmplat la ultima sâmbătă a „vestelor galbene”.

„Nu putem lăsa o minoritate violentă să pună în pericol ţara noastră şi să deterioreze imaginea Franţei peste hotare, deci următoarele zile vor fi decisive”, a declarat Benjamin Griveaux, purtătorul de cuvânt al guvernului francez.

De asemenea, autorităţile franceze au mai pregătit o serie de măsuri de suplimentare pentru a preveni valul de violenţe, jafuri, violuri şi distrugeri ale vestelor galbene. Printre acestea se numără și interzicerea protestelor pe celebrul bulevard Champs Élysées din Paris sau în orașele mari – Toulouse, Bordeaux, Nisa.

În schimb, liderii sindicatelor şi ai vestelor galbeneau criticat prezenţa militarilor francezi pe străzi şi-n punctele cheie ale marilor metropole franceze.

Astăzi, peste 7 mii de militari vor fi mobilizați, o situație care le amintește francezilor de perioada în care soldații erau pe străzi când țara lor era în stare de urgență din cauza atentatelor teroriste. Forţele anti-teroriste vor acorda sprijin important „Forţelor de Ordine”, formate din funcţionari de poliţie de la CRS (Compania Republicană de Securitate–un corp specializat al Poliţiei Naţionale în menţinerea si restabilirea ordinii publice, dar care intervine si în securitatea rutiera sau în operaţiunile de salvare din zonele montane) care au misiunea supravegherea manifestaţiei vestelor galbene si protejarea obiectivelor politice, culturale şi istorice ale Republicii Franceze.

În această operaţiune sunt implicate şi diferite servicii speciale de informaţii: DGSI (Directia Generala a Informaţiilor Interne), SCRT (Serviciul Central de Informaţii Teritorial, DRPP (Directia de Informaţii a Prefecturii de Poliţie Paris) sau CNTCR (Comisia Naţională de Control a Tehnicilor de Informaţii, pâna în 1991 fosta CNCIS – Comisia Nationala de Control a Interceptărilor de Securitate), conform art.L.241-1 din CSI (Codul Securităţii Interioare), potrivit unei analize a profesorului Thomas Csinta, de la Recherche Fondamentale.

De asemenea,forţelor de poliţie în menţinerea ordinii publice vor participa şi celebrele unităţii UFM (Unităţile de Forţe Mobile formate din escadroane ale GM–Jandarmeria Mobilă, CSI/CDI–Companiile de Securitate şi Intervenţie/Companiile Departamentale de Intervenţie, respectiv, ale Prefecturii de Poliţie Paris) şi BAC (Brigada Anti-criminalitate).

În ceea ce priveste „Operaţiunea Sentinelle”, aceasta este o misiune de „descurajare şi protecţie” a Ministerului Apărării Naţionale, care dispune de circa 10.000 de soldaţi (dintre care 3.000, rezervişti mobilizabili fără niciun fel de acord din partea Preşedintelui Republicii).

Citeşte şi:

Se apropie sfârșitul crizei refugiaților?

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.