VIDEO. Alianţa PSRM-Blocul ACUM, „în moarte clinică”. A început numărătoarea inversă a debarcării Guvernului Sandu

-


Alianţa dintre PSRM şi Blocul ACUM se află în pragul imploziei, după ce socialiştii pro-putinişti au depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu, miza fiind „controlul numirii Procurorului General al R.Moldova”. În fapt, această manevră a „oamenilor Kremlinului de la Chişinău” era previzibilă încă din vară în contextul în care Dodon a reuşit să pună mâna pe instituţiile de forţă ale statului moldovean. Iar sub aşa zisa „dez-oligarhizare”, socialiştii au aşteptat momentul prielnic debarcării de la putere a Blocului ACUM, care a venit odată cu alegerile locale, şi cu victoria lui Ion Ceban la primăria Chişinăului.

 

Preşedintele R.Moldova, Igor Dodon nu are nici un interes să accepte numirea unui procuror integru şi independent care să umble la dosare şi să răscolească şi mai mult firul banilor furaţi de la BEM, de la care s-au înfruptat toţi politicienii care au trecut prin „insectarul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc”. „Fostul preşedinte al propriului său birou” din Epoca Plahotniuc are girul Kremlinului şi este pus pe „fapte mari” de pioşenie faţă de Vladimir Putin, iar prezenţa Maiei Sandu în această ecuaţie este inutilă, căci Dodon şi oamenii săi nu au fost şi nu vor fi adepţii drumului european condiţionat de Bruxelles de reforme contra bani.

Aceşti „hoţi în lege” ai eşichierului politic de la Chişinău vor numai să „guverneze ruseşte pe bani europeni”, iar liderii de la Bruxelles nu chiar aşa uşor de păcălit. Lui Dodon nu îi pasă de o posibilă blocadă externă în eventualitatea debarcării Maiei Sandu de la guvernare întrucât drumul a fost şi va fi la Kremlin întrucât credibilitatea lui în Occident este ZERO.

„PSRM a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu. Aceasta va fi transmisă spre examinare Comisiei juridice, pentru numiri și imunități, care urmează să examineze corectitudinea prezentării acesteia, iar Parlamentul se va întruni în următoarele trei zile pentru a o examina în plen”, a declarat președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

În acest sens, PSRM acuză Guvernul  Sandu că a încălcat Constituția atunci când și-a asumat răspunderea pentru proiectul cu privire la numirea „Procurorului General”. Astfel, că socialiștii au declarat că nu acceptă ca Guvernul Maiei Sandu să modifice legea de numire a Procurorului General prin asumare de răspundere, ci prin votul Parlamentului.

În fond, nu este nimic nou aici, ci numai o simplă manevră din vremea de tristă amintire a „democraţiilor populare”, şi o tentativă de umilire a Maiei Sandu întrucât ar fi încălcat cu bună ştiinţă „acordul din septembrie” cu privire la condiţiile de alegere a Procurorului General al R. Moldova.

„Înțelegerea a fost grav sfidată de către colegii din Blocul ACUM, de către doamna premier. Toate aceste prevederi au fost respectate cuvânt în cuvânt de către fracțiunea socialiștilor. La 6 noiembrie s-a pus cruce pe lege. Sandu pe la spate, mișelește, a venit cu o lege prin care dorește dumneaei, personal, să selecteze candidații la funcția de procuror general. Astfel ea desconsideră cea mai mare fracțiune din Parlament, ce a socialiștilor”, a declarat deputatul Vasile Bolea, pentru Telegraph.md.

Din păcate, garanţiile pe care Maia Sandu le-a primit în vară de la Marile Puteri, când s-a convenit la această formulă „în contra naturii”, s-au dovedit „apă de ploaie”, iar „omul Moscovei” care ocupă funcţia de preşedinte al R.Moldova a implementat cu tact planul siloviki-lor lui Putin. În fond, motivaţiile socialiştilor sunt puerile, însă acestea trebuie să acopere teama lui Dodon că nu ar reuşi să mai câştige încă un mandat de preşedinte, şi implicit să întoarcă „statul frate dintre Prut şi Nistru către Uniunea Euroasiatică”.

Dacă Andrei Năstase „s-a sinucis politic odată” cu pierderea alegerilor locale pentru primăria capitalei moldave, Maia Sandu are o singură şansă dacă va fi debarcată săptămâna viitoare de la guvernare în urma dezbaterii moţiunii de cenzură: OPOZIŢIA. Şi din această postură, se va transforma în singura voce credibilă pro-europeană de la Chişinău, dacă va avea inteligenţa să joace cum trebuie această carte.

„Ei nouă ne vorbesc despre standarde europene?! Noi suntem apreciați pentru reformele care le-am făcut, iar dovadă sunt banii care vin de la instituțiile europene și alte instituții. Noi nu putem să-i lăsăm să captureze statul încă odată, trebuie să mergem mai departe, să eliberăm instituțiile”, a declarat Maia Sandu, în fața cetăţenilor, strânşi în faţa plenului de la Chişinău.

Pentru Guvernul Sandu, în opinia mea, coabitarea cu PSRM şi Igor Dodon s-a terminat şi nu ştiu dacă până săptămâna viitoare la dezbateri se va mai putea schimba ceva într-un spaţiu câştigat de oamenii lui Putin, sub privirile timide ale UE.

„Luptăm în continuare să scăpăm țara de cei ce vor să o țină în continuare în captivitate. Nu ne ținem de fotolii. E nevoie de Justiție și Guvern credibil, care să aducă resurse financiare. Cei care se gândesc la voturile de săptămâna viitoare, să se gândească și la ce le vor spune cetățenilor”, a declarat Maia Sandu, pe holul Parlamentului, scrie Agora.md.

Aceasta a negat informațiile potrivit cărora noaptea trecută ar fi avut loc anumite negocieri între PSRM și ACUM.

„La baza angajamentelor asumate stau și bani externi. Dacă sunt gata să calce în picioare aceste drepturi ale cetățenilor să și le asume. Nu au avut loc niciun fel de negocieri noaptea trecută. Noi am văzut ce înseamnă Justiție politizată”, a adăugat premierul Maia Sandu.

Aceasta pare că nu a înţeles nimic din această perioadă de tatonare cu Dodon şi PSRM, pentru că din acţiunile lor urmăresc controlul total al statului moldovean, după cadoul făcut de Marile Puteri: debarcarea de la putere a oligarhului Vladimir Plahotniuc. Până săptămâna viitoare la votul şi dezbaterea moţiunii de cenzură, multe lucruri nu se mai pot întâmpla întrucât Dodon este decis să pună mâna şi pe ultima redută din R.Moldova: Justiţia. Spre deosebire de Ucraina, Chişinăul se afundă tot mai mult în aceea zonă gri dintre EST şi VEST pe placul Kremlinului, în timp ce Bucureştiul se află în expectativă.

PS. Indiferent de ce se întâmpla săptămâna viitoare la Chişinău, Maia Sandu se va transforma în liderul de facto al opoziţiei anti-dodonistă, asta dacă nu se implica Andrei Năstase. Apropo, domnule preşedinte, Klaus Werner Iohannis nu este timpul să sunaţi pe la Chişinău? La Bucureşti aţi câştigat mandatul încă din 26 mai.

Citeşte şi:

Blocul ACUM, în corzi. De la pierderea Chişinăului la „ruperea” alianţei cu socialiştii lui Dodon

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.