VIDEO. Sistemul mobil anti-rachetă american THAAD, retras de la Deveselu

-


Statele Unite au retras din România cel mai avansat sistem mobil anti-rachetă – THAAD (Teminal High Altitude Area Defense) adus în aprilie pentru perioada în care sistemul balistic de la Deveselu a trecut printr-un proces de mentenanţă şi îmbunătăţire a componentelor, proceduri efectuate conform planificării NATO.

 

Sistemul THAAD adus în România este parte a 69th Air Defense Artillery Brigade, 32nd Army Air and Missile Defense Command, Fort Bliss (Texas), potrivit Radio România Actualități. De asemenea, sistemul mobil anti-rachetă a fost mutat înapoi în Germania de la baza NATO Deveselu.

„Desfășurarea THAAD în România este un succes care demonstrează angajamentul nostru de a sprijini aliații și misiunea permanentă de apărare a rachetelor balistice NATO”, a declarat generalul de brigadă Gregory Brady, comandantul Comandamentului 10 de apărare aeriană şi antirachetă.

Potrivit acestuia, apărarea împotriva rachetelor balistice este una dintre priorităţile militare ale SUA din spaţiul euro-atlantic.

„Apărarea împotriva rachetelor este o activitate vitală pentru apărarea colectivă a Europei și este una dintre prioritățile militare ale Statelor Unite. Această desfășurare în România arată că suntem pregătiți să menţinem forțe de apărare credibile și de apărare împotriva rachetelor atunci când este nevoie. A avea oportunitatea de a face parte din ceva istoric este unul dintre avantajele pe care le avem în armată”, a subliniat subofiţerul de comandă, James Redd, pentru Army.mil.

Pe 10 august, Cartierul General al NATO a anunţat că sistemul anti-balistic american Aegis instalat în baza de la Deveselu a fost actualizat din punct de vedere tehnic, modernizarea fiind finalizată cu succes.

„Sistemul de apărare antibalistică NATO de tip Aegis instalat în România a finalizat vineri procesul de actualizare tehnică. Actualizarea, implementată inclusiv sistemelor anti-balistice Aegis de tip naval, nu conferă nicio capabilitate ofensivă instalaţiei de tip terestru” din România, sublinia NATO.

De asemenea, actualizarea sistemului AEGIS s-a înscris în programul apărării balistice.

„Actualizarea tehnică se înscrie în Abordarea Adaptivă Etapizată la nivel European a SUA în domeniul apărării balistice (US European Phased Adaptive Approach), anunţată în septembrie 2009. În timpul procesului de actualizare tehnică, Statele Unite au respectat angajamentul în materie de apărare antibalistică faţă de NATO prin instalarea temporară a Terminalului Zonei de Apărare la Mare Altitudine (Terminal High Altitude Area Defense, THAAD) la baza Deveselu”, potrivit textului comunicatului de presă, emis de  NATO.

Astfel, transferul sistemului THAAD la Deveselu a fost doar temporar, în timp ce sistemul Aegis a fost dezactivat. Sistemul THAAD va fi acum retransferat, conform planificării. Sistemul Aegis al NATO se concentrează în continuare pe potenţiale ameninţări din afara spaţiului euro-atlantic.

Scutul de la Deveselu acoperă su suprafață de 170 de hectare și este echipat doar cu rachete interceptoare care au rolul de apărare prin distrugerea în aer a rachetelor balistice. Acesta este activ din decembrie 2016, dar lucrările la baza militară de la Deveselu au durat trei ani și a costat 800 de milioane de dolari. Cea mai mare parte a costurilor a fost suportată de americani.

Ca şi AEGIS, sistemul THAAD a fost conceput să fie pur defensiv, este foarte eficient, dar şi destul de costisitor. Astfel, factura achitată de armata americană pentru aceste sisteme antibalistice ajunge la 3 miliarde de dolari. Spre comparaţie, costul scutului de la Deveselu depăşeşte numai cu puţin un miliard de dolari. Performanţele sistemului sunt remarcabile, pe măsura preţului.

Racheta interceptoare a THAAD are o lungime de şapte metri, atinge o altitudine de 150 de kilometri, cu o viteză maximă de 8 Mach, cam 3 kilometri pe secundă.

THAAD este conceput pentru a lovi rachete balistice cu rază scurtă, medie şi intermediară şi a fost dezvoltat după experienţa acumulată în urma atacurilor irakiene cu rachete în timpul războiului din Golf din 1991. Interceptorul se bazează, ca şi sistemele AEGIS, pe energia sa cinetică de impact pentru a distruge racheta ţintă (principiul hit-to-kill).

Mai exact interceptorul THAAD are o forţă de lovire aşa de mare încât nu are nevoie de încărcătură explozivă. THAAD a fost iniţial programat pentru implementare în 2012, însă instalarea efectivă a avut loc în mai 2008.

THAAD a este desfăşurat în Guam, Emiratele Arabe Unite, Israel şi Coreea de Sud.

România a contribuit cu doar 12 milioane de dolari, dar scutul aduce beneficii inclusiv strategiei geopolitice americane, chiar dacă SUA este departe de Europa de Est. Sistemul de apărare de la Deveselu are trei componente principale care interacționează și formează un tot unitar: un radar extrem de puternic care poate detecta peste 100 de rachete balistice, interceptorii de rachete (adică rachetele SM-3) și sistemul de comunicații.

Sistemul Aegis are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă și medie de acțiune.

 

Citeşte şi:

Trump sistează negocierile de pace cu liderii talibanilor din cauza ultimelor atentate

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.