Vietnamul pe înțelesul tuturor – capitolul 1

-


În secolul XX, Vietnamul a reușit să reziste în fața a trei mari puteri: Franța, SUA și China. Asta după ce a încercat, și de multe ori a izbândit, să reziste sute de ani în coasta dinastiilor chineze Song, Ming și Qing.

Dacă în lupta împotriva uriașului său vecin din nord s-au născut nenumărați eroi de legendă pe care copiii vietnamezi îi învață încă din primii ani de viață, toate luptele câștigate în a doua parte a secolului trecut se învârt în jurul unui singur om: Ho-Și-Min. Un personaj care a știut în cel mai prozaic mod cu putință să combine confucianismul și naționalismul cu… internaționalismul comunist. Un talmeș-balmeș potrivit nu pentru orice stomac. Vietnamezii însă au devorat principiile lui Ho-Și-Min.

Mai întâi a fost victoria împotriva Franței.  La data de 2 septembrie 1945, Ho-Și-Min ocupă Hanoiul și proclamă independența față de Paris: Vietnamul era înglobat în ceea ce se chema atunci Indochina Franceză. Forțele armate trimise de Franța au fost rușinos înfrânte în Bătălia de la Dien Bien Phu. În concluzie, 2 septembrie este astăzi sărbătorită ca ziua națională a Vietnamului, mai corect a Republicii Socialiste Vietnam.

A urmat războiul cu SUA. Cum știm cu toții, Vietnamul a învins. O victorie apropiată însă de una à la Pirus: o cincime din teritoriul vietnamez e nelocuibil din cauza munițiilor americane neexplodate, iar suprafețe întinse au rămas aride pentru vecie din cauza substanțelor chimice folosite de SUA pentru a distruge vegetația ce îi făcea invizibili pe partizanii comuniști.  Mai presus de toate însă, victoria împotriva SUA nu a adus după ea și o victorie în plan economic, Vietnamul, deși victorios, rămânând izolat din punct de vedere diplomatic până la mijlocul anilor ’90. Prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, adică a principalului aliat al Vietnamului, nu a reușit decât să erodeze și mai mult economia acestui stat ale cărui investiții în armată se dovedeau a avea un cost teribil.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.