Vietnamul pe înțelesul tuturor – capitolul 2

-


Vietnamul din ziua de azi caută să-și găsească o cale spre prosperitatea economică, în primul rând pentru a-și păstra independența față de giganticul vecin din nord: China. Vietnamul are și un atu în acest sens: o populație de peste 90 de milioane de oameni (din acest punct de vedere este a douăsprezecea țară a lumii). Și încă ceva: se poate spune că întregul Vietnam se întinde de-a lungul unei linii de coasta de 3.444 km, care îl face extrem de atrăgător pentru comerțul maritim.

Vietnamezii privesc cu luare aminte dezvoltarea orașelor de pe coasta ,,concurenților’’ chinezi și încearcă să creeze ceva asemănător. Să ajungă oare în viitor orașul Ho Chi Minh (vechiul Saigon) un Shanghai vietnamez? Vom trăi și vom vedea: pentru anul 2025, populația acestui oraș este estimată la  14 milioane de oameni!

Accesul avantajos la negoțul maritim are și reversul medaliei: Vietnamul posedă această intindere uriașă de țărm tocmai la Marea Chinei de Sud – cea mai disputată întindere de apă de pe glob. Această chestiune face ca relațiile dintre Vietnam și China să fie și mai tensionate. Pentru că practic, în tot bazinul Mării Chinei de Sud, dintre Malaezia, Brunei, Indonezia, Filipine, Singapore și Vietnam, numai ultima țară are suficientă forță, voință și expreriență pentru a rezista Chinei.

Un exemplu relativ recent: în 1978, Vietnamul a invadat Cambodgia vecină a sinistrului Pol Pot, conducătorul Khmerilor Roșii și totodată aliat al chinezilor, ca răspuns la desele sale atacuri asupra orașelor vitenameze de graniță. Pol Pot a fost înlăturat, iar pentru acest lucru, în 1979, China a invadat Vietnamul timp de trei săptămâni. Conform spuselor lui Deng Xiaoping, conducătorul de atunci al Chinei, intervenția a fost limitată pentru a pedepsi Vietnamul și pentru a-l forța să se retragă din Cambodgia. Măreața Chină nu a reușit însă acest lucru: trupele vietnameze au rămas în acest stat încă zece ani. Vietnamul a rezistat.

Asta s-a întâmplat însă acum aproape 40 de ani. Va mai reuși acest stat să-și păstreze ,,independența’’ față de China și în secolul XXI?

Mai puteți citi și:

Vietnamul pe înțelesul tuturor – capitolul 1


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.