Viitoarea criză și cum ne putem apăra personal

-


Ca de obicei, un an nu poate începe fără avertizări conform cărora tocmai acum va începe criza economică. Criză ce pare a se transforma treptat în povestea cu Petrică și lupul, în care primul „avertizează” până nu-l mai crede nimeni.

Problema este că, anul acesta, avertizările în privința crizei vin tocmai din vârful celor ce veghează ca acest fapt să nu se întâmple. Vorbim deci despre oameni care au acces la analize și sinteze din domeniul economic și financiar la care foarte puțini oameni de pe planetă au acces. Discutăm despre directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, care a avertizat la sfârșitul săptămânii trecute că economia mondială riscă o revenire a unei mari crize economice, generată de inegalităţi sociale şi de instabilitatea sectorului financiar. Georgieva a mai spus și că există un studiu al Fondului Monetar Internațional care compară economia actuală cu anii ’20 ai secolului trecut, care au culminat cu marea prăbuşire a pieţei din 1929. Georgieva afirmă că economia lumii de acum este pe un trend similar. Ea a precizat că, deși inegalităţile între ţări s-au atenuat în ultimii douăzeci de ani, acestea au crescut în interiorul ţărilor, oamenii săraci devenind mai săraci, oamenii bogați, mai bogați.

„În Marea Britanie, de exemplu, cei mai bogaţi 10% controlează în prezent o avere echivalentă cu averea cumulată a celor mai săraci 50%. Această situaţie este asemănătoare la nivelul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), unde inegalităţile între venituri şi averi au atins sau sunt apropiate de niveluri record. În unele privinţe, acest trend îngrijorător este o reminiscenţă a primei părţi a secolului 20 – când forţele gemene ale tehnologiei şi integrării au condus la prima epocă de aur din anii ’20 şi, în ultimă instanţă, la dezastrul financiar”, a spus Georgieva, care a mai avertizat că probleme noi, cum ar fi transformările climatice şi protecţionismul comercial crescut înseamnă că următorii ani vor fi caracterizaţi de ample tuburări sociale, dar şi de volatilitatea pieţei financiare. Directorul general al FMI a arătat că „sistemul comercial global are nevoie de o reformă semnificativă”. Nimeni însă nu are capacitatea de a face această reformă, decât atunci când va fi prea târziu.

Avertismentul lui Georgieva nici nu s-a încheiat bine și fostul guvernator al Băncii Angliei, Mervyn King, a anunțat la rândul său că lumea pornește către o nouă criză economică şi financiară, care va avea consecinţe devastatoare pentru tot sistemul democratic al pieţelor. Mervyn King, care a fost guvernator al Băncii Angliei între 2003 şi 2013, când sistemul bancar s-a prăbuşit dramatic şi a existat o scădere economică fundamentală, a spus că există iminența unei repetări a haosului din perioada 2008-2009. King susţine că nu a existat reforma fundamentală a factorilor care au dus la criza de acum un deceniu. „Altă criză economică şi financiară ar fi devastatoare pentru legitimitatea unui sistem democratic al pieţelor. Prin respectarea noii ortodoxii a politicii monetare şi prefăcându-ne că am făcut sistemul bancar sigur ne îndreptăm către acea criză”, a declarat Mervyn King. El a spus că Statele Unite ale Americii ar suferi un „armagedon financiar”, dacă băncii sale centrale i-ar lipsi muniţia necesară pentru a elimina un alt episod similar cu cel din 2008. King a mai spus că, după Marea Criză din 1929, a existat o gândire nouă economică şi o schimbare intelectuală, fapt care nu s-a produs și după criza din 2008. „Nimeni nu se poate îndoi că trăim din nou o perioadă de tulburări politice. Însă nu a existat nicio chestionare comparabilă a ideilor care stau la baza politicii economice. Acest lucru trebuie să se schimbe”, a precizat el.

Fostul guvernator al Băncii Angliei a declarat că actuala situație politico-economică este deosebit de tensionată, referindu-se la războiul comercial SUA-China, revoltele din Hong Kong, problemele din ţări emergente precum Argentina şi Turcia, tensiunile dintre Franţa şi Germania față de direcţia viitoare a euro şi conflictul politic din SUA, toate acestea într-un timp istoric în care posibilitatea SUA de a acţiona ca un jandarm al lumii a apus. King a spus că economia mondială este captivă într-o capcană a creşterii slabe, iar recuperarea de după criza din 2008-2009 a fost mai slabă decât cea de după Marea Depresiune. „După Marea Inflaţie, Marea Stabilitate şi Marea Recesiune, am intrat în Marea Stagnare”, afirmă fostul guvernator al Băncii Angliei.

Decriptând toate aceste avertizări din sfera înaltă a celor care cunosc regulile jocului pe piața internațională spre prozaic, adică spre profanii domeniului financiar, rămânem cu întrebarea: cum se poate proteja omul de rând de criză?

Există, desigur, mai multe procedee, însă cel mai simplu și de înțeles pentru omul de rând este unul singur, nu neapărat și foarte agreat de bănci: rezervele personale de aur. Aurul rămâne un activ de refugiu perfect, întrucât istoria sa datează din vremuri străvechi, când era folosit sub formă de monedă.

Iar într-o lume în care banii pe care îi aveți la bancă se pot devaloriza, ori dimpotrivă, pur și simplu dispărea prin te miri ce fraudă, o mică rezervă de aur pe care o reîmprospătați lunar, în funcție de posibilitățile dvs, reprezintă tot ceea ce aveți mai la îndemână și mai eficient în vremuri de criză economică.

Citește și:

România, în criză acută de venituri la buget? Explicaţiile economistului Mircea Coşea

Băsescu: „Aș fi mărit indemnizația pentru mame și nu alocația pentru copii”

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.