Viitorul producţiei de gaze naturale, incert în România. Legile lui Dragnea din zona energiei fac indirect jocurile Rusiei?

-


România are, potrivit unui studiu Coface, a patra rezervă de gaze naturale din Europa din 2018, dar pachetul legislativ promovat de aleşii coaliţiei PSD-ALDE în epoca Dragnea blochează investiţiile Exxon Mobil-OMV Petrom, de pe platforma continentală a Mării Negre. De asemenea, un jucător important în zonă este Gazprom care acţionează discret pe piaţa din România, prin intermediul subsidiarei sârbe NIS Petrol, iar LukOil acţionează în piaţa românească din 1998 când au cumpărat „pe lucru de nimic”Rafinăria Petrotel Telejean din Ploieşti.

 

România avea, în 2018, a patra cea mai mare rezervă de gaze naturale din Europa, cu un mix energetic preponderent axat pe gaze naturale, de peste un sfert din total, potrivit Coface.  Deşi piaţa gazelor naturale este considerată ca fiind în plină expansiune şi va creşte pe termen mediu, numeroşi factori indică un viitor mai puţin promiţător în România. Potrivit Coface, viitorul producţiei de gaze naturale este incert pe termen lung.

„Până de curând, gazele naturale au fost apreciate drept „cel mai curat” combustibil fosil, iar toţi indicatorii indică o creştere a cererii şi a producţiei. Cu toate acestea, piaţa se dezvoltă rapid, iar sursele regenerabile de energie devin în mod progresiv alternative populare şi viabile din punct de vedere economic faţă de combustibilii fosili. Gazul este recunoscut ca un mijloc practic de producere a energiei datorită abundenţei sale, a versatilităţii şi a faptului că poluează mai puţin decât ceilalţi combustibili fosili. Gazele naturale sunt sursa de energie utilizată cel mai adesea pentru a completa sursele de energie regenerabilă, cum ar fi panourile solare şi parcurile eoliene, care sunt adesea intermitente şi necesită planuri de rezervă cu surse rapide şi fiabile de energie”, arată Coface.

În pofida rezervelor de gaze naturale pe care le are România, guvernarea psd-istă a blocat investiţiile din zona Mării Negre unde sunt implicate două companii importante în piaţă: Exxon Mobil şi OMV Petrom, graţie a două legi controversate: legea Offshore şi OUG 114/2018.  Din păcate, anchilozarea Guvernului Dăncilă în a găsi o cale de mijloc între câştigul statului şi cel a investitorilor privaţi ar putea bloca definitiv investiţiile Exxon Mobile-OMV Petrom de la Marea Neagră, făcând totodată un joc pervers în favoarea Rusiei şi implicit a Gazprom-ului.

Pentru a nu strica relaţia cu SUA, partenerul nostru strategic, coaliţia PSD-ALDE a prelungit în ianuarie cu 15 ani acordul semnat cu ExxonMobil și OMV Petrom, pentru perimetrul de gaze naturale de mare adâncime „Neptun Deep” din Marea Neagră.

Şi dacă Guvernul face jocul Rusiei la Marea Neagră?

După prelungirea acordului, valoarea zăcământului ar fi crescut cu peste 500 milioane de euro, ajungând la circa 5-6 miliarde dolari, potrivit unor surse citate de HotNews.ro. De asemenea, investiţia totală efectuată de Exxon şi OMV Petrom s-ar cifra la 1400 milioane de dolari în prospecţiunile de la Marea Neagră.

Dacă Exxon Mobile se va reorienta către Cipru şi va concesiona perimetrul său din Marea Neagră către un terţ investitor fostul lider PSD, Liviu Dragnea are motive să fie fericit întrucât relaţia cu SUA va fi şi ea afectată. În momentul de faţă, Cabinetul Dăncilă este în criză acută de cash şi nu ştie cum să explice propriul său electorat măsurile de austeritate din toamnă, dar nici nu caută soluţii să schimbe legea offshore şi OUG 114 din decembrie 2018 ca să impulsioneze continuarea investiţiilor în hidrocarburi de la Marea Neagră.

ExxonMobil a descoperit în ultima perioadă zăcăminte uriașe de hidrocarburi în alte zone, printre care și Cipru – unde rezerva de gaze din perimetrul Glaucus e de trei ori mai mare decât cea din Marea Neagră, scrie G4Media.ro.

„Mai caută un investitor, vor să mai aducă pe cineva în proiect, un al treilea partener, dar Exxon va rămâne operator. Nu au venit deja cu un nume. Acesta este un proces de durată, este vorba de mai multe luni în care Agenţia pentru Resurse Minerale să aprobe acest lucru, iar noul partener are dreptul să consulte datele”, au susţinut surse guvernamentale, pentru Agerpres.

Dar realitatea ar putea fi nefavorabilă României în contextul în care Executivul Dăncilă guvernează doar pe „hârtie”, iar oamenii Kremlinului fac jocurile în favoarea eternei companii Gazprom.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze, însă companiile au amânat decizia de a merge mai departe cu etapa de extracţie.

În mai, raportul financiar pentru primul trimestrul al OMV Petrom arăta că mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde în zăcământul Neptun din Marea Neagră.

„Neptun Deep: mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate şi vom continua dialogul cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat”, arată OMV Petrom.

Potrivit acestora, un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor, reprezintă o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea investiţiilor viitoare ale companiei, atât onshore (pe uscat), cât şi offshore (pe mare).

În schimb, ruşii de la Gazprom sunt prezenţi în România prin intermediul companiei sârbe NIS Petrol şi susţin că au prospectat cinci perimetre în zona Timişoarei. De asemenea, în Marea Neagră, mai există un zăcământ, concesionat de LukOil și Romgaz, dar acest consorţiu nu a precizat încă nimic cu privire la exploatarea celor 30 de miliarde de metri cubi de gaze estimate a fi în cadrul acestui perimetru.

Citeşte şi:

SUA versus URSS în bătălia pentru cucerirea spaţiului cosmic. 50 de ani de la succesul misiunii Apollo 11: „Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru umanitate”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.