Viitorul Rusiei

-


Dacă vei întreba un analist militar, acesta îți va spune că Rusia te va ataca mâine. Dacă vei întreba un analist economic, acesta îți va mărturisi că ea mâine se va prăbuși. Paradoxal, amândoi au dreptate.

Cum însă puterea militară derivă din cea economică (poți avea atâta armament câți bani ai), cuvintelor analistului economic ar trebui să i se dea o oarece întâietate. Care nu i s-a dat însă niciodată. Nici la începutul secolului trecut, când mărețele 143 de divizii ale țarului Nicolae al II-lea au intrat în primul război mondial sprijinite de economia unui stat aflat încă în evul mediu, nici la sfârșitul aceluiași secol, când teribila Armată Roșie, înarmată inclusiv cu peste 1400 de rachete balistice intercontinentale cu încărcătură nucleară, avea în spate un stat cu o economie falimentară. În ambele cazuri, semnalele de alarmă trase de economiști la adresa Rusiei s-au adeverit, acest stat prăbușindu-se cu tot cu groaza pe care armata acestui stat o stârnea analiștilor militari de pretutindeni. Păcat că aceste semnale nu au fost niciodată înțelese sau măcar auzite din timp de către politicieni.

Astăzi acest fenomen se repetă. Rusia este acum o putere ce dispune de tehnologii militare formidabile, care nu pot fi însă susținute pe termen lung de o economie ce are un Produs Intern Brut mai mic decât cel al Spaniei. Cândva, încă o dată, acest stat se va prăbuși. ,,Următorii ani vor fi decisivi’’, spunea înaintea campaniei electorale Vladimir Putin, uitându-se fix prin cameră pentru a hipnotiza cum se cuvine pe telespectorii ruși. ,,Repet, următorii ani vor fi decisivi’’, subliniase omul veșnic de la Kremlin. Știa foarte bine ceea ce spune.

,,Rusia are nevoie de un avânt economic precum cel din perioada interbelică’’, mai zise acum câțiva ani tot Putin și nu mulți au înțeles dedesubturile acestei afirmații. Pentru majoritatea, epoca interbelică a acestui stat venea întotdeauna la pachet cu o Uniune Sovietică la frâiele căreia era Stalin, un nume ce pe mulți îi scufundă într-un blocaj mental de unde nu mai pot ieși la suprafață decât cuvintele ,,criminal’’, ,,dictator’’, ,,gulag’’, și cam atât.

Economiștii lumii au privit însă întotdeauna situația Rusiei interbelice ceva mai nuanțat. Pentru că ei se folosesc de statistici. ,,Moartea unui om este o tragedie. Moartea a milioane este statistică”, apropo de ceea ce zicea cândva tocmai Stalin.

Ei bine, statisticile zic că Stalin, preluând în 1924 o țară aproape medievală, a trasformat-o în 1939 într-una cu o industrie ce era depășită doar de cea a SUA și a Germaniei, iar la moartea sa, în 1953, a lăsat Rusia ca cea de-a doua superputere a lumii, înarmată inclusiv nuclear.

Pe scurt, Stalin a lansat în 1928 două planuri cincinale de dezvoltare, începându-și discursul cu următoarea frază: ,,Suntem cu 100 de ani în urma statelor avansate. Vom recupera acest decalaj în zece ani’’. S-a ținut de cuvânt.

Desigur, mulți vor observa că recuperarea Rusiei a fost posibilă în acea perioadă și datorită faptului că toate celelalte state ale lumii stagnaseră din cauza Marii Crize Economice din perioada 1929-1933, criză care nu putea avea un prea mare efect asupra unei țări unde un dictator planifică și câți mililitri de benzină trebuie să se consume zilnic la Fabrica de Pâine nr. 7 din Vladivostok. Mulți vor observa și faptul că, turnând de zor la fundația marilor și numeroaselor centre industriale sovietice, Stalin a pus de fapt bazele unei economii bazate pe industria grea, aspect care se va dovedi falimentar în viitor. Aceștia din urmă nu înțeleg însă un lucru: fabricile de pantofi nu pot produce tancuri. Iar de tancuri și de toate cele necesare întreținerii unui mare război, orice om ajuns în fruntea Rusiei știe că are nevoie degrabă. Pentru că Rusia este nu doar cel mai mare stat al lumii, ci și cel mai bogat în zăcăminte de tot felul, iar acest lucru îl cunosc de câteva secole încoace toți ceilalți conducători de state ce se pot încadra în expresia folclorului românesc contemporan ,,dușmanii mei fără număr’’.

Problema fundamentală a lui Putin este însă că un tanc se poate face dând cu biciul pe spatele oamenilor, un act de creație tehnică a secolului XXI însă, nu. Acesta presupune o libertate și o liberă inițiativă ce nu poate fi compatibilă cu starea de ieri și de azi a societății ruse.

Cu toată chinuiala clasei politice de la Kremlin, nu vedem astăzi Rusia că este în avanpostul niciuneia dintre tehnologiile viitorului, adică in avanpostul vreuneia dintre inimaginabilele surse de bani ale secolului XXI. Nanorobotica, biotehnologiile, 3D printing-ul, inteligența artificială, calculatorul cuantic, integrarea creier-calculator sunt doar o parte din zecile de tehnologii de mâine care sunt astăzi studiate și (unele) îmbunătățite deja în centrele tehnico-științifice ale marilor puteri, tehnologii unde aportul ,,inteligenției’’ ruse este minor.

O situație dramatică, recunoscută cu numeroase prilejuri inculsiv de către ultimii doi președinți ai Rusiei, Valdimir Putin și Dmitri Medvedev. Anumite ,,sclipiri’’ ale oamenilor de știință ruși în domeniul armamentului și al explorării spațiului cosmic sunt doar excepții care întăresc regula, în general fiind continuări ale programelor din timpul Războiului Rece.

Rusia a pierdut deci startul tehnologic al secolului XXI și, având în vedere modul de creștere exponențial al cercetării tehnico-științifice a Occidentului, precum și particularitățile economiei ruse ce nu încurajează libera inițiativă (căci, la urma urmei, ce este o invenție decât o liberă inițiativă a unui om de știință?),  nici nu va fi în stare să recupereze. Cu alte cuvinte, ea nu va fi conectată la imensele și inepuizabilele surse de câștig ale acestui veac.

Astfel, în ,,următorii ani’’ preconizați de Putin, vom vedea din ce în ce mai limpede: în secolul XXI Rusia va rămâne o putere, însă departe, foarte departe de ceea ce a însemnat în secolul XX.

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.