Viktor Orban nu cedează în fața presiunilor UE. ”A condiţiona chestiunile economice şi financiare de dezbaterile politice ar fi o mare greşeală”

-


Ungaria s-a opus prin veto bugetului pentru 2021-2027 şi fondului de recuperare post-coronavirus ale Uniunii Europene pentru că ele ar fi forţat-o să accepte migraţia, a declarat miercuri premierul Viktor Orban, scrie Reuters.

„După acceptarea actualei propuneri, nu ar mai fi existat niciun obstacol în condiţionarea acordării de fonduri către statele membre de sprijinirea migraţiei şi în şantajarea ţărilor care se opun imigraţiei cu sancţiuni bugetare”, a declarat Viktor Orban, într-o declaraţie publicată de agenţia naţională de presă MTI.

Potrivit acestuia, Bruxellesul nu mai consideră că ţările care îşi protejează graniţele de migraţie respectă statul de drept, conform declaraţiei citate de MTI.

Acesta a mai spus că Ungaria a acceptat în iulie fondul de relansare şi bugetul pe termen lung „deoarece suntem angajaţi faţă de solidaritatea europeană şi sprijinim ajutorul financiar pentru statele care au nevoie de el cât mai repede posibil”.

Bugetul şi fondul de relansare ale UE nu au clauze speciale privind migraţia, precizează Reuters.

În acest sens, Viktor Orban este un oponent ferm al migraţiei în masă, spunând că aceasta diluează identitatea naţională şi europeană. UE a iniţiat o procedură de sancţionare a Ungariei pentru încălcarea normelor democratice. În declaraţia transmisă miercuri, şeful guvernului de la Budapesta a insistat că Ungaria „aderă cu dedicare” la statul de drept, adăugând că actuala conducere a ţării s-a luptat în trecut pentru democraţie în faţa dictaturii comuniste.

„În opinia noastră, a condiţiona chestiunile economice şi financiare de dezbaterile politice ar fi o mare greşeală, una care ar submina unitatea europeană. Orice nouă procedură care ar urma să sancţioneze statele membre nu ar trebui introdusă decât prin modificarea în unanimitate a tratatelor. Vrem ca statele membre partenere să adere la această cerinţă”, a subliniat Viktor Orban.

Ungaria a blocat, luni, prin veto – împreună cu Polonia – bugetul multianual al UE şi planul european de relansare din cauza nemulţumirii guvernelor de la Budapesta şi Varşovia faţă de condiţionarea accesării fondurilor europene de situaţia statului de drept.

Citește și:

Trump l-a concediat pe șeful Agenției pentru securitate informatică pentru că a contestat acuzațiile de fraudă electorală


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.