Viorica, demonstrează!

-


Acum mulți ani, când prin Europa domneau monarhi, nu politicieni, pe la unele case regale se purta un obicei foarte interesant: țapi ispășitori. De meserie. Ce însemna asta? Că prințișorul era crescut de mic alături de un alt copil (care nu era de viță nobilă), rolul celui din urmă fiind să primească pedepsele pentru boacănele urmașului la tron.

Erau și beneficii în toată „afacerea” asta. Ca țap ispășitor regal creșteai în condiții aproape similare cu ale prințului. Ajungeai (forțat) cel mai bun prieten al lui și mulți au fost eliberați din funcții, ani mai târziu, primind titluri nobiliare.
Dar până atunci…

Dacă micul Charles I o comitea cine primea bătaia cu nuiaua? Cine suferea corecția fizică? Prietenul lui cel mai bun. Prin asta familia regală voia să-l facă pe Charles să înțeleagă greșeala prin empatie față de suferința celui mai bun prieten. Uneori funcționa, alteori nu. Pentru că istoria ne-a cadorisit cu nenumărați monarhi psihopați.

Pentru că „istoria se repetă” remarcăm faptul că și astăzi că se practică numirea și creșterea țapilor ispășitori pe lângă „figurile încoronate”.

Cel mai actual exemplu este Viorica Dăncilă. Ea, biata de ea, e doar țapul ispășitor al monarhului Dragnea. Nu-i un caz singular. Următorul care-mi vine în minte este Emil Boc, având pentru o perioadă de timp aceeași funcție pentru Traian Băsescu. Doar că Boc s-a mântuit prin ceea ce face din funcția de primar la Cluj. Că n-o face destul… doar Firea îl poate judeca…
Revenind la Viorica.

Mulțimea care o umple de sudălmi și glume trebuie să înțeleagă că o biată femeie, depășită cu mult de funcție, merită măcar înțelegere și empatie. Asta n-o scuză pentru inepții, dar când îi înțelegi rolul nu te mai poți supăra pe ea. E ca și cum te-ai enerva pe un câine care te-a mușcat după ce a fost asmuțit de un stăpân nebun.
Viorica e țapul ispășitor al lui Dragnea. Așa cum s-a întâmplat și-n trecut o să-și primească bicele pentru prostiile „celui mai bun prieten”. Dacă monarhul o să fie bine o să-i fie și ei. Dacă el cade o să cadă și ea. Poate doar o viitoare funcție de primar s-o mai ajute să nu intre în istorie ca o jucărie politică. Bine, nu pare că are stofă să conducă un oraș mare, dar poate un sat… Nu știm.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.