Visegrád pe înțelesul tuturor – Episodul 2

-


Reacția UE la acțiunile Grupului de la Vișegrad și, într-un viitor îndepărtat, la posibila lui transformare în ceea ce numim azi Intermarium, este nuanțată de noile evoluții în politicile interne ale Franței și Germaniei.

Tânărul Emmanuel Macron, absolvent de filosofie și asistent al lui Paul Ricœur – unul dintre cei mai importanți filozofi europeni contemporani, bun cunoscător și al economiei –  între 2014 și 2016 a fost ministru al economiei în al doilea guvern Valls, sub președintele François Hollande, tinde să își impună viziunea sa asupra viitorului Uniunii Europene.

De cealaltă parte, Angela Merkel, din ce în ce mai vulnerabilă în Germania, pare a renunța la moderația sa și caută cu discreție o nouă strategie de dezvoltare a UE. Cel mai probabil va lăsa această povară pe umerii ambițiosului și energicului președinte francez. Iar poziția acestuia din urmă este clară: ”Trebuie să ne imaginăm o Uniune Europeană în mai multe formate. Trebuie să mergem înainte cu cei care vor să avanseze şi să nu fim ţinuţi pe loc de statele care îşi doresc un progres mai lent”.

Având în vedere toate acestea, cel mai probabil statele din vestul UE – cele membre în zona euro – se vor îndepărta treptat de zona de est a Europei și vor încerca relații cât mai apropiate cu Rusia și China.

„Viitorul are nevoie de Franţa, Europa şi China. Noi suntem memoria lumii. Ne revine sarcina să decidem cum va fi acest viitor”, afirmă Macron.

Totdată, această nouă strategie a UE va însemna și o despărțire de SUA a căror replică este ușor de bănuit: vor investi în dezvoltarea Grupului de la Vișegrad. Organizație care desigur, în acest moment pare lipsită de stabilitate politică și mai ales economică. Istoria umanității ne arată însă că, mai întotdeauna, marile creații geopolitice au pornit la drum fără prea multă zestre.

Mai puteți citi și:

Visegrád pe înțelesul tuturor – Episodul 1

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.