Visegrád pe înțelesul tuturor – Episodul 3

-


Investițiile diplomatice și militare ale SUA în Grupul de la Vișegrad sunt inutile dacă nu vor fi urmate de investiții și mai ample în economiile acestor state care sunt încă departe de a fi capabile să dezvolte bugete din care să își rezerve fonduri militare suficiente pentru a reprezenta un pericol pentru Rusia și, dacă va fi cazul, în viitorul îndepărtat pentru Turcia.

Dacă aceste investiții economice nu vor exista sau chiar dacă vor exista, SUA vor pune presiune pe guvernele țărilor din Vișegrad/Intermarium pentru a dezvolta un mediu sănătos pentru oamenii de afaceri de pretutindeni. Fără îndoială că în zona anilor 2020 – 2030 aceste presiuni de la Washington se vor face simțite inclusiv la București și, indiferent de culoarea partidelor politice aflate la guvernare în perioada amintită, vom asista în acest interval de timp la aplicarea unor măsuri specifice politicii de dreapta, care vor pune accent pe protejarea intereselor omului de afaceri. Întregul spațiu Intermarium va deveni într-un viitor mediu una dintre cele mai râvnite zone de investiții de pe glob.

Acesta este și secretul din spatele recentei vizite a premierului Japoniei, Shinzo Abe, în Europa Centrală şi de Est, adică în Intermarium. El pregătește terenul pentru ca și Japonia să apuce o felie din tort.

Cine și-a imaginat că prim-ministrul celei de-a treia puteri economice a lumii se deplasează o dată la o sută de ani cu politiceni și oameni de afaceri japonezi cât să încapă în două Jumbo Jet-uri pentru a ,,obține sprijinului țărilor din regiune pentru politica fermă adoptată de statul nipon față de Coreea de Nord’’, așa cum s-a afirmat oficial, este un naiv.

Marea Japonie nu are nevoie de sprijinul Bulgariei sau României în politica sa internațională. Shinzo Abe s-a deplasat aici în urma unei analize foarte minuțioase elaborate cu sprijinul JETRO (Japan External Trade Organization), o organizație cu peste 70 de filiale în peste 50 de țări, reprezentând conform unei analize a serviciilor de informații americane și una dintre cele mai eficiente structuri de colectare de informații economice de pe glob.

Din cele 53 de state de pe bătrânul continent, JETRO își menține birouri în 13 dintre acestea, printre care și ,,visegradele’’ Polonia, Cehia, Ungaria, plus… România. Temerea celor care cred că România a ratat șansa unor investiții japoneze din pricina demisiei prim-ministrului Tudose este nejustificată. Shinzo Abe era prezent în România doar pentru a oferi legitimitate delegației economice a Japoniei. Fără îndoială că teribilii samurai economici de la Tokyo și-au atins scopurile departe de ochii presei, ei neparcurgand 9000 de km, după ani de planificări, pentru a se lasă înfrânți de demisia unui politician de pe Dâmbovița.

Mai puteți citi și:

Visegrád pe înțelesul tuturor – Episodul 1

Visegrád pe înțelesul tuturor – Episodul 2


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.