Vizita premierului japonez Shinzo Abe în Iran: ultima carte diplomatică în conflictul SUA-Iran

-


Săptămâna aceasta, premierul Japoniei, Shinzo Abe, se va întâlni cu liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, și cu președintele acestui stat, Hassan Rouhani. Această vizită a lui Shinzo Abe vizează relaxarea tensiunilor din regiune, analiștii numind-o o mișcare deosebit de îndrăzneață pentru un lider japonez. Este o exagerare însă, așa cum vom vedea mai târziu.

Este clar că această vizită vine în contextul tensiunilor dintre dintre Iran și Statele Unite, care au crescut recent, la un an după ce SUA a ieşit din tratatul încheiat în 2015 între Iran și puterile globale, acord care presupunea reducerea programului nuclear al Teheranului în schimbul ridicării sancțiunilor economice.

Ce (sau cine) se ascunde în spatele acestei vizite… istorice

Așadar, vizita de trei zile a premierului Japoniei, programată să înceapă mâine şi să se încheie vineri, este prima efectuată de către un prim-ministru japonez în exercițiu în Iran în peste 40 de ani, deși Tokyo și Teheran au relații amicale, ba chiar marchează în 2019 aniversarea a 90 de ani de relații diplomatice. Secretarul general al Cabinetului, Yoshihide Suga, care a anunțat marţi vizita lui Shinzo Abe, a fost cât se poate de clar: „Pe fondul tensiunilor crescânde din Orientul Mijlociu, intenționăm să încurajăm Iranul, o putere regională, să se îndrepte spre relaxarea tensiunilor la întâlnirile liderilor de vârf”.

Oare acesta să fie singurul motiv al Japoniei? Până să răspundem la această întrebare, să descifrăm momentul în care premierul Japoniei a hotărât să viziteze Iranul. Acest moment a fost în cursul vizitei recente a președintelui Trump în Japonia.

Președintele SUA a vizitat luna trecută Japonia timp de patru zile, perioadă în care oficialii celor două state au încercat să consolideze legăturile bilaterale, dar și să discute despre chestiuni comerciale, respectiv amenințarea nord-coreeană.

Faptul că Donald Trump a fost, de asemenea, primul şef de stat care s-a întâlnit cu noul împărat al Japoniei Naruhito, urcat pe Tronul Crizantemei la 1 mai, după abdicarea tatălui său Akihito, arată legăturile puternice dintre cele două ţări altădată inamice.

Vizita de mâine a premierului Japoniei în Iran mai arată și faptul că, în timpul intâlnirii sale, Trump l-a mandatat pe Shinzo Abe să devină mediator al relațiilor dintre SUA și Iran, într-un moment foarte dificil pentru cele două țări: înainte de a pleca spre Tokyo, Donald Trump a ordonat trimiterea unui nou contigent de 1500 de soldaţi în Orientul Apropiat, regiune în care se află staţionaţi în total 70 000 de militari americani. Așadar, suntem aproape de un război. Va reuși premierul japonez să rezolve această dificilă cerință?

Cât de trainică va putea fi prietenia dintre SUA și Japonia

Până să vedem acest lucru, trebuie să discutăm puțin și despre perspectiva relațiilor dintre SUA și Japonia. S-a scris mult în acest domeniu și unii analiști de politică externă chiar au aruncat statul asiatic, într-un viitor îndepărtat, pe o orbită menită a se ciocni din nou cu cea pe care se deplasează SUA, într-un mod asemănător cu ceea ce s-a întâmplat în Al Doilea Război Mondial.

Tot ce este posibil: acum mai bine de o jumătate de veac, s-a demonstrat că Pacificul este prea mic pentru două mari puteri precum Japonia și SUA. Japonia a pierdut și a îndurat decenii de umilințe, însă s-ar putea ca inclusiv cel de-al Doilea Război Mondial din Pacific să nu fi fost decât o bătălie pe care ieri SUA a câștigat-o, iar mâine, cine știe, o poate pierde.

Consider însă că o dezarmonizare a relațiilor dintre SUA și Japonia este puțin probabilă atâta vreme cât Tokyo nu a găsit încă aliații necesari pentru o asemenea intreprindere, dar mai ales până ce „problema chinezească” nu va fi rezolvată, asta dacă va putea fi rezolvată. Așadar, cel puțin pentru următoarele decenii, relațiile SUA-Japonia vor fi de neclintit.

Vizita lui Shinzo Abe în Iran – ultima carte diplomatică a conflictului dintre SUA și Iran

Revenind la întâlnirea dintre oficialii de la Teheran și premierul Japoniei, trebuie remarcat că acesta din urmă este extrem de interesat de normalizarea relațiilor dintre SUA și Iran, vizita acestuia în Orientul Mijlociu nefiind doar o chestiune de curtoazie față de Donald Trump. Astfel, odată cu denunțarea tratatului cu Iranul, SUA au impus acestuia o blocadă pentru exporturile de țiței, lucru deosebit de îngrijorător atât pentru Teheran (bugetul acestui stat e susținut de acest export), cât și pentru țările ale căror economii aveau mare nevoie de petrolul iranian. De precizat că anumite state au avut dreptul de a importa petrol din Iran, însă numai pentru o perioadă de șase luni: China, Japonia, India, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Italia și Grecia. De remarcat că Japonia se află pe această lista, iar la începutul lunii mai 2019, perioada de grație de șase luni acordate acestor state din listă s-a încheiat. Fără doar și poate, Japonia este, după China, statul cel mai interesat ca petrolul iranian să ajungă din nou la țărmurile sale.

Așadar, în aceste zile se joacă probabil ultima carte diplomatică a conflictului dintre SUA și Iran. În funcție de cum va pleca de la Teheran liderul japonez, vom afla ce ne așteaptă: va fi pace sau va fi război.

Citește și:

UPDATE. Iohannis, la întâlnirea cu mediul de afaceri: „Deficitul comercial și cel de cont curent plasează România pe contrasensul evoluțiilor regionale”

Cum stimulăm corect copiii pentru concursuri/teste/examene


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.