Vladimir Putin, scădere drastică în popularitate

-


Partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin s-a prăbuşit în sondaje la 31%, asta după ce președintele Rusiei a promulgat impopulara lege a pensiilor.

Pur și simplu sprijinul populației ruse pentru partidul aflat la guvernare a scăzut tocmai la minimul ultimilor zece ani din cauza acestei legi ce crește vârsta de pensionare.

La mijlocul săptămânii trecute, președintele Vladimir Putin a promulgat această lege controversată ce prevede majorarea vârstei de pensionare la 65 de ani la bărbați și la 60 de ani la femei.

Asta într-o țară în care oricum speranța de viață este mult mai mică decât într-o țară occidentală (speranța de viață la ruși, la nivelul anului 2015 este de 70 de ani, față de 81 de ani în Germania sau 79 de ani în SUA).

Cu alte cuvinte, cetățeanul de rând al Rusiei mai are de săptămâna trecută încoace, în medie, cinci ani de odihnă înainte de odihna veșnică, iar acest lucru a înfuriat populația din Rusia.

Conform unui sondaj al unei firme finanțate de stat, dacă duminica aceasta ar avea loc alegeri pentru Duma de Stat, abia 31% dintre ruși ar vota Rusia Unită. ,,Amănuntul” că cei care s-au ocupat de cercetarea sociologică au primit pentru acesta bani de la stat spune multe într-o societate în care aproape totul se pune în subordinea propagandei. Astfel, s-ar putea ca și cifrele reale ale numărului de ruși dispuși să-l voteze pe Putin să fie mult mai mici.

Una peste alta, partidul lui Putin a pierdut de la începutul anului 20 de procente, ajungând la cota de încredere cea mai redusă de după 2008. Și continuă să scadă. În tot acest timp, partidele din opoziție au crescut vertiginos, însă succesul lor este discutabil având în vedere infiltrarea lor puternică de către serviciile de informații rusești.

Rămâne de văzut cum va ști Vladimir Putin să gestioneze această scădere a încrederii publicului. Cel mai adesea, pentru a-și contrabalansa popularitatea, șefii de state combină o măsură nepopulară aplicată în interior cu o măsură deosebită ce vizează politica externă. Având în vedere modalitatea Rusiei de a face politică internaţională, această chestiune nu pare a fi una de bun augur


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.