Voi unde vedeți fotbalul românesc?

-


E atât de gingașă mâhnirea românilor după victoria chinuită cu Malta. 1 la 0 pentru naționala care cândva speria marile echipe de fotbal ale lumii pare o palmă peste orgoliu. Orgoliu pe care nici 100 de olimpici medaliați cu aur nu-l mai curăță.

Dar de unde atâtea pretenții de fotbal, stimabili iubitori ai sportului rege? Ce a lăsat impresia că merităm mai mult și de ce vă canalizați înjurăturile și glumele asupra poamelor? Nu vedeți rădăcina de atâtea mere necoapte.

Dacă facem o scurtă plimbare prin prezentul fotbalului românesc o să vedem că fotbaliștii și antrenorul sunt ultima durere.

În sport nu se investește. Spre deloc. Excelența se atinge cu investiție privată și sacrificii în familie. Și când spun sport mă refer la mișcarea fizică. Faptul că ridicăm stadioane și visăm metrou București – Suceava ține de o grandomanie balcanică. Facem arene de milioane pentru o „industrie” care produce mărunt. Într-o lume normală ai face stadioane după ce ai avea ce să pui în ele. Noi am zis să ne asigurăm că următorii 500 de Hagi vor avea unde să joace.

Obezitatea și sedentarismul afectează toate grupele de vârstă, dar câți copii mai fac astăzi vreun sport (fie el și de relaxare) și câți se visează campioni mondiali la gaming și bogați din click-uri?

Sportul nici n-are cum să atragă cu campanii sforăitoare, parcă gândite de unii care au fost la primul meci oficial de oină. Companii de apă, dulciuri și hârtie igienică știu să folosească mai bine imaginea sportivilor de performanță (din dorința de a vinde) decât federațiile și Ministerul Sportului.

Fotbalul nu mai atrage decât dacă vrei un drum ușor spre mașini rapide și femei. La orice oră din zi și noapte sunt mai mulți copii pe console jucând FIFA decât afară în jurul unui balon.

Și-n ultimă instanță putem spune că fotbaliștii și plăcerea fotbalului au dispărut îngropate sub mașinile dintre blocuri, loc unde cândva se exersau scheme, pase și șuturi. Dacă voi mai găsiți loc de o miuță între blocuri, fără riscul de a da peste mașini, sunteți norocoși.

Altfel spus, fotbalul românesc e pe lângă Malta. În mare. Și o să cadă și mai rău. Ne ajută doar faptul că-i o populație mare, deci se poate cerne mai mult din mediocritate.

Citeşte şi:

VIDEO. Sistemul mobil anti-rachetă american THAAD, retras de la Deveselu


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.