UPDATE. Vești bune pentru românii care doresc să voteze în străinătate la prezidențiale

-


UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că în ședința de guvern de joi va fi adoptată o Ordonanță de urgență prin care va fi prelungit termenul până la care românii din străinătate se pot înregistra pentru a vota la alegerile prezidențiale din această toamnă.

Articolul inițial

Cei care doresc să voteze în străinătate la prezidenţiale se mai pot înregistra doar azi pe www.votstrainatate.ro, portalul creat special pentru acest lucru. Numărul de înscrieri până miercuri dimineață este extrem de scăzut – aproximativ 30.083 de cereri pentru votul la secţia de votare şi circa 31.181 de solicitări pentru vot prin corespondenţă.

Deși au existat nenumărate cereri de prelungire a termenului – limită din partea unor asociații civice, autoritățile nu au luat până la acest moment măsura de a acorda un nou interval de timp românilor care vor să se înregistreze.

Prin înregistrarea ca alegător prin corespondență, cetățeanul român cu drept de vot, care locuiește în străinătate și deține documente valabile de ședere din partea statului respectiv, solicită transmiterea prin poștă a documentelor de vot la adresa sa de corespondență.

Prin completarea acestui chestionar, cetățeanul român își exprimă dorința să voteze prin corespondență la alegerile pentru Președintele României din 10 și 24 noiembrie 2019, urmând să fie RADIAT pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România și înscris în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondență”, transmit autoritățile.

În cazul celor care doresc să voteze direct la secțiile de votare, „prin completarea acestui chestionar, cetățeanul român își exprimă dorința să voteze în străinătate la alegerile pentru Președintele României din 10 și 24 noiembrie 2019, urmând să fie RADIAT pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România și înscris în lista electorală permanentă din străinătate”.

Dacă doriți să votați prin corespondență, completați formularul de la acest link: https://votstrainatate.ro/VotCorespondenta

Dacă doriți să votați la o secție de votare, completați formularul de la acest link: https://votstrainatate.ro/VotLaSectie

La cele 441 de secții de votare deschise pentru românii din străinătate în 26 mai au votat 362.606 persoane. Mii de persoane nu au reușit să voteze după ce au stat și câte 8 ore la cozi interminabile.

Votul din străinătate va dura câte trei zile: 8, 9 și 10 noiembrie primul tur și 22, 23 și 24 noiembri turul al doilea.

Doar cetățenii români care locuiesc cu forme legale în străinătate pot vota prin corespondență.

Citește și:

Pleșoianu: „La 30 de ani de la Revoluţie, preşedintele Senatului este un fost şef al SIE. Bravo, Dăncilă! Super idee”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.