Vulcanul Etna erupe din nou

-


Vulcanul Etna s-a trezit, aruncând în aer bucăţi de lavă incandescentă, chiar dacă timpul înnorat a mascat sâmbătă seară erupţia celui mai înalt vulcan activ din Europa, situat în Sicilia, în sudul Italiei, scrie AFP.

 

Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) din Italia a subliniat că vulcanul se află într-un proces de „proiectare activă” a lavei incandescente şi cenuşii. Erupţia a început joi şi, cu toate că a scăzut uşor în intensitate, continuă să ridice probleme de securitate pentru toţi cei care doresc să urce pe coastele vulcanului, cu o înălţime maximă de 3.295 de metri.

De asemenea, ultima erupţia vulcanului Etna s-a produs în decembrie 2018.

Etna, cel mai înalt vulcan din Europa, situat în Sicilia (Italia), alunecă foarte încet spre Marea Mediterană, cu un ritm constant de 14 milimetri pe an, potrivit unui studiu publicat la sfârșitul lunii martie în revista „Bulletin of Volcanology”. Cercetătorii de la Universitatea Open din Regatul Unit și de la Laboratorul Magmas et Volcans al Observatorului de Fizică a Pământului din Clermont-Ferrand au efectuat mai multe serii de măsurători utilizând numeroase GPS-uri plasate în jurul vulcanului între 2001 și 2012.

„Activitatea lui Etna alternează cu episoade de creştere, erupții și apoi de descreştere. Mișcarea reală a vulcanului este deci ascunsă. Așa că am înregistrat mișcarea lui când a devenit calm, ceea ce nu a fost deloc uşor deoarece Etna este un copil teribil al vulcanismului”, a spus pentru AFP, Benjamin Van Wyk de Bries, unul dintre co-autori și profesor la Universitatea Clermont Auvergne.

Muntele Etna, cu o altitudine de 3.300 de metri, este cel mai mare vulcan activ din Europa, cu erupții frecvente, cunoscute de cel puțin 2700 de ani.

„S-a demonstrat că întregul vulcan se deplasează cu o viteză de 14 milimetri pe an spre Marea Mediterană. Se presupunea această mișcare în cazul multor vulcani, dar este pentru prima dată am putut-o observa direct”, rezumă vulcanologul.
Alunecând pe un soclu de sedimente compus în principal din argile și calcar, pe o pantă înclinată de „1 până la 3 grade”, mișcarea Etnei este „inevitabilă”, potrivit cercetătorilor.

„În fiecare secol, există aproximativ patru erupții vulcanice majore marcate de prăbușiri grave legate de acest tip de mișcare, cum ar fi erupția Muntelui St. Helens din Statele Unite în 1980 sau cea a Muntelui Bandai din Japonia, în 1888. Acestea sunt elemente noi pe care vom putea să le luăm în considerare în predicțiile noastre despre erupții și să acordăm prioritate vulcanilor cu riscuri ai planetei”, a conchis profesorul Benjamin Van Wyk de Bries, de la Universitatea Clermont Auvergne.

Citeşte şi:

De câţi copaci avem nevoie pentru oxigenul zilnic necesar unui singur om

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.