„When We Were Apollo”, un nou film dedicat împlinirii a 50 de ani de la aselenizare

-


Cele aproximativ 400.000 de persoane implicate în proiectul care a făcut posibilă trimiterea primului om pe Lună, în cadrul programului Apollo al NASA, pot fi văzute într-un film documentar în preajma aniversării a 50 de ani de la aselenizare, scrie EFE.

 

Regizorul şi cineastul Zachary Weil nu i-a ales ca protagoniştii ai filmului „When We Were Apollo” pe Neil Armstrong, Michael Collins şi Buzz Aldrin, membrii echipajului Apollo 11, şi primii oameni care au ajuns pe Lună (la 20 iulie 1969). De asemenea, Armstrong şi Collins au fost primii oameni care au păşit pe suprafaţa lunară, pe 21 iulie 1969.

Weil a evidenţiat faţa ascunsă a programului Apollo în documentarul său, prezentată la sfârşitul lunii iunie la Frost Museum of Science din Miami şi la Cocoa Beach, localitate din apropierea Centrului Spaţial Kennedy, de unde a fost lansată cea mai importantă rachetă din istorie.

Luna aceasta documentarul va fi prezentat şi de mai multe staţii ale postului public de stat (PBS), înainte de a participa la mai multe festivaluri şi de a fi difuzat la toamnă de platforma de „streaming” Amazon Prime. Regizorul acestui documentar a declarat pentru EFE că a dorit să dea glas miilor de „persoane obişnuite” care au participat la un proiect care este amintit ca una dintre faptele măreţe ale civilizaţiei.

Regizorul documentarului a fost nevoit să prezinte un grup numeros de persoane, împreună cu cele două femei şi 17 bărbaţi, care îşi rememorează povestirile în „When We Were Apollo”. Pentru documentarul său, Weil a utilizat imagini de arhivă pentru a-i arăta pe cei convinşi, potrivit propriilor mărturisiri, că „au fost puternici pentru că au lucrat împreună”.

În opinia acestuia, programul Apollo a reprezentat mai mult decât forţa SUA de a cuceri Luna, demonstrând în primul rând importanţa societăţii de a-şi stabili mari provocări, ceea ce ar putea pe viitor să fie fructificat în acţiuni comune precum frânarea schimbărilor climatice care ne distrug planeta.

La rândul său, John Filson, producătorul documentarului, a declarat că Weil, pe care l-a cunoscut în urmă cu doi ani şi jumătate în Los Angeles, l-a contagiat cu entuziasmul şi dorinţa lui de a scoate la lumină acele legiuni de creiere rămase necunoscute dar ale căror eforturi şi muncă susţinută au făcut posibilă această realizare văzută ca o victorie a Americii asupra URSS în plin Război Rece.

Pentru a obţine fondurile necesare filmării documentarului au recurs de trei ori la plataforma Kickstarter. Pe 18 octombrie 2018 au anunţat pe Twitter că sunt „emoţionaţi” de sfârşitul campaniei de strângere a fondurilor la care au participat „304 de contribuabili cu 25.926 de dolari”.

De asemenea, aceştia au mai obţinut o subvenţie din Alabama, statul unde a fost construită racheta Saturn-V, care a propulsat Apollo 11 de pe platforma LC 39A al Centrului Kennedy (Florida), la 16 iulie 1969.

Saturn-V a fost dezvoltată la Centrul de Zboruri Spaţiale Marshall al NASA din Huntsville (Alabama) unde a fost director cercetătorul german Wernher von Braun, care lucrase pentru Germania nazistă, iar după război în SUA.

Una dintre cele două femei din „When We Were Apollo”, Heidi Collier, este fiica lui Fritz Weber, unul dintre cei 120 de oameni de ştiinţă care au lucrat la fabricarea de rachete în Germania în timpul războiului şi care au fost primiţi de SUA pentru a-şi împărtăşi cunoştinţele.

Bob Barnini, de la Echipa de Ingineri ai Armatei, All Koller, care era ucenic la Agenţia de Rachete Balistice (AMBA) având doar 17 ani când s-a implicat în proiect, sau James Jennings, de la NASA, sunt câteva dintre cei care şi-au povestit amintirile în acest documentar.

„Proiectul Apollo a fost realizat în principal de oameni cu vârsta de 30 de ani sau chiar mai tineri. Toţi aceşti oameni lucrau câte 12 sau 18 ore pe zi pentru a realiza programul. Nu am văzut niciodată un proiect ca acesta”, a subliniat Jennings.

Asemeni programului Apolo, Weil şi asociaţii săi aveau o misiune: să afle cine sunt acei bărbaţi şi acele femei implicate în program, unde se află acum şi ce părere aveau despre participarea lor la acest proiect grandios. Unii care apar în această producţie realizată de Contact Light Films au dat chiar bani pentru ca acest documentar să fie realizat, a mărturisit Filson.

„Spiritul Apollo”, asemeni programului de acum cinci decenii a cuprins şi proiectul cinematografic ‘When We Were Apollo’, făcând posibilă realizarea lui. „Ceea ce era important nu erau banii, ci crearea unei comunităţi”, a spus producătorul filmului.

Costul total al documentarului a fost de 100.000 de dolari, iar rezultatul este dovada acestui succes istoric care nu a pierdut nimic din strălucire chiar şi după 50 de ani.

Citeşte şi:

România şi explozia de la Centrala Atomo-Nucleară Cernobîl. Elena Ceauşescu: „Trebuie să spunem că au apărut și la noi radiații, și vrem să știm ce facem. Nu se poate așa! (II)”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.