WikiLeaks publică emailuri interne ale guvernului lui Erdogan. Turcia ripostează

-


Site-ul WikiLeaks a publicat marți 300.000 de documente identificate ca e-mailuri provenite de la Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) la putere în Turcia, informează agenția DPA.

Organizația lui Julian Assange, cunoscută pentru faptul că a publicat numeroase documente confidențiale ale guvernului SUA și al cărei slogan este „deschidem guvernele”, a postat pe Twitter un link către o bază de date despre care afirmă că ar conține un total de 294.548 de e-mailuri și „multe mii” de atașamente de la 762 de adrese legate de domeniul AKP, akparti.org.tr.

E-mailurile asociate cu acel domeniu sunt utilizate în principal pentru „gestionarea problemelor cu lumea” și nu pentru chestiuni interne sensibile, a declarat organizația pe site-ul său.

Cel mai recent mesaj a fost trimis pe 6 iulie și cel mai vechi datează din 2010. Materialul a fost obținut cu o săptămână înainte de tentativa de lovitură de stat vineri, a declarat WikiLeaks.

WikiLeaks a afirmat că a verificat materialul și sursa, clarificând faptul că sursa nu a avut nicio legătură cu „elementele din spatele tentativei de lovitură de stat sau cu un partid politic rival sau un stat”, notează DPA.

WikiLeaks a anunțat publicarea documentelor luni dimineață, dar apoi, mai târziu în timpul zilei, a postat mesaje pe Twitter afirmând că este ținta unui atac de tip DDoS (Distributed Denial-of-Service) și că „perioada de timp sugerează” implicarea statului turc.

Cu puțin timp înainte de publicarea documentelor, WikiLeaks a postat un mesaj declarând: „Se pare că noi am câștigat războiul nostru cibernetic de 24 de ore”, anunțând publicarea lor, adaugă DPA.

Turcia blochează accesul la WikiLeaks

Ca răspuns la inițiativa site-ului, autoritatea turcă de supraveghere a internetului a blocat accesul de pe teritoriul țării la site-ul WikiLeaks, după ce acesta a publicat marți sute de mii de documente identificate ca e-mailuri provenite de la Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare, transmite Reuters.

Comisia de telecomunicații din Turcia a informat miercuri că a fost luată o ‘măsură administrativă’ împotriva WikiLeaks, termen ce desemnează în mod uzual blocarea accesului la site-uri.

Citește și: Un cunoscut jurnalist a fost asasinat în centrul capitalei Ucrainei


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *