Yukon Arctic Ultra 2020. Tibi Uşeriu, aproape de nouă performanţă la minus 40 grade Celsius

-


Maratonistul Tiberiu Uşeriu este aproape să stabilească un record la Yukon Arctic Ultra (Cursa Infernului) unde deja a parcurs 222 kilometri din cei 500 şi se află pe locul al doilea, pe un ger de minus 40 grade Celsius. De asemenea, Uşeriu a fost nevoit anul trecut să abandoneze competiţia extremă din cauza unor degerături căuzare de temperaturile extreme.

Tibi Ușeriu este tot mai aproape de a ieși învingător în „cursa infernului” de la Cercul Polar. Sportivul nostru este acum în fața unei uriașe provocări la ultra-maratonul Yukon Arctic din nordul Canadei unde înaintează pe un ger de minus 40 grade Celsius. Condițiile sunt însă unele dintre cele mai dificile, iar sportivul român trebuie să își dozeze energia într-un mod cât mai chibzuit, mai ales că provocările sunt la fiecare pas.

„No, o nimica toată. Tii, Doamne ferește! Îs prin zăpadă până la genunchi. Eu mă mai urc pe sanie și mă mai duc pe unde îi. Îi numai sus, jos, sus, jos. Ieri am avut o zi destul de grea că a fost multă zăpadă, cum nu se ține concursul de atelaje canine, nu ne-au făcut pistă faină, știi? Și mergem prin zăpadă foarte mult!”, a declarat Tiberiu Uşeriu.

Dincolo de stratul mare de zăpadă, concurenții trebuie să se orienteze singuri în sălbăticie. Se odihnesc doar în anumite puncte stabilite pe traseu, iar perioada șederii în astfel de zone este stabilită de fiecare sportiv în parte. Deși par adevărate oaze în care concurenţii își pot îngriji rănile, uneori pot avea parte și de surprize neplăcute. În schimb, Tiberiu Uşeriu are probleme cu stomacul, fiind obligat să facă pauze tot mai dese.

„Azi-noapte s-o făcut foarte frig și o fost așa o noapte…Chestia-i că mi s-o făcut rău de la mâncarea lor și nu prea pot băga la capacitate maximă. Am trecut de 100, asta-i bine, sub 24 de ore și acuma îi primul punct la 100 de mile, unde ne lasă înăuntru. Și acolo este și mâncare bună, abia aștept să ajung acolo. Diseară, dintr-o vreme, când se lasă noaptea, mai am 50 de kilometri încă, până la următorul punct”, a precizat sportivul nostru.

Până în momentul de faţă, Tiberiu Ușeriu a parcurs aproape jumătate din cursă. Anul trecut, a fost nevoit să abandoneze cursa destul de timpuriu din cauza degerăturilor suferite la picioare. 11 sportivi au abandonat deja competiţia dintre cei 21 de participanți înscriși în cursa de 500 de kilometri. Au mai rămas 10, între care și Tibi Ușeriu. Cursa s-a transformat treptat într-una de supraviețuire. Puțini reușesc să îndure frigul și dificultatea traseului, așa că e un mare lucru să ajungi la final.

Citeşte şi:

Coronavirusul chinezesc se răspândește și prin sistemul digestiv

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.