Zeci de români au fost înțepați de căpușe. La ce trebuie să fim atenți

-


A început sezonul căpușelor, iar numai la Sibiu peste 50 de persoane au fost deja mușcate de aceste insecte. Mușcătura de căpușă nu trebuie neglijată pentru că provoacă boala Lyme, numită și ”boala cu 1000 de fețe”, deoarece atacă toate organele corpului.

Dacă aţi extras o căpuşă trebuie să consultaţi imediat un medic, mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale asa-numitei ,,gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat, recomandă medicul Tudor Ciuhodaru.

Medicul susține că există 13 lucruri importante de știut pentru a ne proteja de căpușe:

1. Evitaţii zonele în care riscul de a fi muşcați de căpuşe este mare.
2. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor.
3. În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă. Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.
4. Eventual aplicaţi repelenţi precum DEET (dietil toluamidă) pe pielea ce vine mai uşor în contact cu zonele infestate de căpuşe, pe mâini, antebraţ sau pulverizaţi repelenţi pe bază de permetrin pe hainele (în special pe pantofi, şosete, pantaloni)
5. Maxim 30% din bolnavii de Lyme îşi mai amintesc că au fost muşcaţi de căpuşă (datorită secreţiei anestezice şi dimensiunilor mici );
6. Totuşi căpuşa adultă poate fi văzută cu ochiul liber şi trebuie scoasă imediat iar nimfele arată ca un punct negru cât un vârf de ac.
7. Nu strângeţi căpuşa care v-a muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal, cu microbi, în sângele dumneavoastră.
8. Nu folosiţi eter sau alt produs anestezic pentru că o poate determina să regurgiteze din sângele ingerat în muşcătură.
9.Căpuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.
10. Dacă aţi încercat să scoateţi căpusa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentararea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru prevenirea infecţei şi a complicaţiilor.
11. Ţineţi minte data la care a fost extrasă căpuşa.
12. Urmăriţi apariţia oricăror simptome ,,curioase” atât la nivel muşcăturii cât şi generale, pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată, dureri musculare.

Citește și:

Macron a fost luat la rost de Grapini. Răspunsul elegant al președintelui Franței


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.