Ziua cea mai socialistă

-


Am ales titlul parafrazând desigur numele celebrului şi premiatului film al anilor ’60, The Longest Day, film în care acţiunea se învârte în jurul debarcării trupelor aliate în Normandia. Cu alte cuvinte, începutul sfârşitului pentru dominaţia nazistă a Europei.

Să vedem însă dacă astăzi va fi şi începutul sfârşitului pentru dominaţia lui Liviu Dragnea asupra PSD. Pentru că astăzi se reuneşte Comitetul Executiv al PSD spre a decide şi valida lista miniştrilor Cabinetului Tudose ce vor fi înlocuiţi.

Situaţia se poate vedea în cel mai simplu şi limpede mod posibil: Shhaideh pleacă, Tudose câştigă; Shhaideh rămâne, Dragnea câştigă. Deoarece funcţia de ministru al Dezvoltării pe care o ocupă acum Shhaideh este o funcţie cheie pentru a împărţi discreţionar baronilor PSD – şi să nu-i uităm şi pe cei de la ALDE – bani din programul naţional de dezvoltare locală. Cu alte cuvinte, Shhaideh este pâinea şi cuţitul.

Dincolo de această chestiune, mai sunt şi alte complicaţii specifice mecanismului îmbâcsit de corupţie al conducerii PSD. Cu siguranţă că baronii PSD, înainte de a lua o decizie pe cine să sprijine, vor cântări cu atenţie avantajele pe care fiecare dintre ,,candidaţi’’ le poate aduce. Or, pe lângă banii necesari de la buget, o altă nevoie a acestor indivizi este şi sustragerea din faţă justiției. Fiecare baron PSD are o armată de schelete în debara şi o eventuală debarcare a DNA-ului acolo ar fi catastrofală. Asta ca să nu mai vorbim de situațiile în care DNA deja a făcut asta iar cazurile sunt în curs de soluţionare.

Din acest punct de vedere, Liviu Dragnea, el însuşi un condamnat penal, aduce – cum le place oamenilor din marketing să spună – ,,un plus valoare’’ pentru orice psd-ist. Omul perfect pentru fauna conducătoare a PSD. Un condamnat şef peste alţi condamnaţi şi, evident, un luptător pentru cauza distrugerii justiţiei.

De cealaltă parte însă, nici Tudose nu se lasă mai prejos. Joacă tare. Comentariul său recent despre cele două percepţii total diferite, respectiv prezumţia de nevinovăție şi percepţia de la Bruxelles, în cazul miniştrilor aflaţi în vizorul DNA, Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, nu este altceva decât un semnal transmis greilor PSD din teritoriu. Un fel de ,,bazaţi-vă și pe mine, dacă vreau, şi eu pot să mă lupt pentru voi cu justiţia”.

Ca de obicei, nu pot încheia articolul şi fără un strop de umor. Astfel, indiferent cine va câștiga azi, Tudose sau Dragnea, indiferent dacă va rămâne în guvern Shhaideh sau nu, astăzi vom scăpa de Liviu Pop. Altfel, parafrazându-l și pe dumnealui, îmi cer scuze anticipat pentru previziunea pe care am făcut-o.

(Foto: Bugetul.ro)

Mai puteți citi și:

Păcatul nemăsurii


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *