Ziua Mondială a Inimii. Vinereanu: „Infarctul miocardic acut apare din ce în ce mai des la tineri”

-


Infarctul miocardic acut apare din ce în ce mai des la oamenii tineri, susţine şeful secţiei Cardiologie 2 la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), profesorul Dragoş Vinereanu, care recomandă, pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, renunţarea la fumat, evitarea stresului şi efort fizic zilnic.

„Avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut. Aşadar, această boală extrem de severă, care omoară oameni, apare din ce în ce mai des la oamenii tineri. În plus, toţi factorii de risc care afectează inima şi anume: hipertensiunea arterială, diabetul, creşterea colesterolului, apar din ce în ce mai des la oamenii tineri”, a subliniat Dragoș Vinereanu, într-o postare, pe Facebook.

Pentru a avea o inimă sănătoasă, medicul recomandă renunţarea la fumat, pentru că este principalul factor de risc în infarctul miocardic, dar şi evitarea stresului pentru că determină creşterea „dramatică” a riscului de infarct miocardic şi accident vascular cerebral la populaţia sub 45-50 de ani. Alte sfaturi vizează renunţarea la viaţa sedentară, fiind recomandate minimum 30 de minute de efort pe zi.

În schimb, ultimul raport Eurostat arată că bolile de inimă sunt principala cauză de deces în rândul cetăţenilor din Uniunea Europeană.

„De la începutul anului până în prezent, în Clinica de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti au ajuns 850 de pacienţi cu STEMI (infarct miocardic cu supra-denivelare de segment ST). Mortalitatea în infarct, în Centru de Cardiologie Intervenţională de la SUUB este de 3,5%, media pe ţara fiind de 8%. În urmă cu 9 ani, când pacienţii nu erau trataţi cu ajutorul chirurgiei intervenţionale prin Programul naţional de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, mortalitatea era 13%. Dintre pacienţii care se prezintă la Cardiologie, numărul tinerilor este în creştere”, conchide medicul Dragoș Vinereanu.

Citește și:

Noi condiții pentru organizarea și desfășurarea examenului de grad principal pentru asistenți și moașe

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.