Zona euro dă semne de recesiune. Ultima şansă: reforme şi decizii rapide?

-


Viitorul zonei euro este în pericol dacă cele 19 state membre nu se pun rapid de acord asupra reformelor necesare pentru a-şi creşte convergenţa economiilor, a declarat, vineri, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, în marja reuniunii Eurogrup, scrie Reuters.

 

„Există îngrijorări privind viitorul zonei euro dacă nu vom reuşi să reducem divergenţele în rândul celor 19 economii ale blocului”, a declarat Le Maire.

În opinia acestuia, încetinirea economică din Germania şi recesiunea din Italia ridică semne de întrebare asupra stabilităţii zonei euro.

La rândul său, ministrul italian de Finanţe, Giovanni Tria, a susţinut că temerile privind economia ţării sale sunt rezultatului creşterii mai slabe din Germania şi din Europa, dar a refuzat să ofere noi prognoze privind evoluţia PIB-ului Italiei.

Guvernul italian a previzionat în decembrie un avans al PIB-ului de 1% în acest an. Cifra este considerată de analişti prea optimistă, după ce Executivul de la Roma a anunţat că va majora cheltuielile cu protecţia socială şi va reduce vârsta de pensionare.

În schimb, Pierre Moscovici, comisarul european responsabil pentru afaceri economice şi financiare, a avertizat vineri că situaţia economică a Italiei este „delicată” şi trebuie să fie atent monitorizată.

Acesta a citat datele care arată că economia Italiei ar putea înregistra creştere zero sau chiar recesiune.

În momentul de faţă, Italia este singura ţară din UE în recesiune. Economia italiană a intrat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere) în a doua parte a anului trecut, după o creştere semnificativă a costurilor de împrumut şi a incertitudinilor politice provocate de divergenţele dintre Guvernul populist de la Roma şi Comisia Europeană privind bugetul pe 2019.

Institutul Naţional de Statistică (Istat) a publicat recent datele preliminare care arată că economia s-a contractat cu 0,2% în trimestrul patru din 2018, după un declin de 0,1% în precedentele trei luni. Scăderea este mai accentuată decât previzionau analiştii, 0,1%.

Inflaţia perturbă zona euro?

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât la minus 0,2% în februarie, de la nivelul de plus 0,3% în ianuarie, revenind în teritoriu negativ după ce, la şedinţa din decembrie, BCE a decis să adopte noi măsuri de politică monetară pentru a preveni deflaţia, arată o estimare preliminară publicată luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Estimările analiştilor indicau o creştere a preţurilor de 0,1% în februarie, în zona euro. Potrivit Eurostat, în februarie, cele mai semnificative majorări de preţuri s-au înregistrat la servicii, care au fost în urcare cu 1%, comparativ cu un avans de 1,2% în ianuarie, urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări, care au consemnat o creştere de 0,7%, faţă de un avans de 1% în ianuarie. În ceea ce priveşte preţurile la energie, acestea au consemnat o scădere anuală de 8%, comparativ cu un declin de 5,4%, în ianuarie.

De asemenea, Eurostat a informat că 10 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au avut în ianuarie o inflaţie negativă, iar România a raportat a doua inflaţie negativă din UE (minus 1,5%), fiind devansată doar de Polonia (minus 1,7%). La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în Belgia (1,8%), Austria (1,4%) şi Suedia (1,3%).

Banca Centrală Europeană mizează pe o creştere a preţurilor de sub 2%, însă inflaţia în zona euro a fost sub această ţintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar şi în teritoriu negativ, în condiţiile în care preţul la petrol s-a redus semnificativ.

Citeşte şi:

Un nou plan pentru Brexit. O nouă şansă pentru Theresa May?

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.